fbpx Ο ΕΦΚΑ διεκδικεί και αφήνει ψίχουλα για τους πρώην εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΣΤΑ 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Ο ΕΦΚΑ διεκδικεί και αφήνει ψίχουλα για τους πρώην εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΚΛΩ
ΕΝ.ΚΛΩ
ΕΦΚΑ

Έκκληση στους αρμοδίους του υπουργείου να "κουρευτούν" τα ποσά που αφορούν τέλη και προσαυξήσεις, ώστε να παραμένει ως απαίτηση μόνο το κεφάλαιο της οφειλής προς τον ΕΦΚΑ και να περισσέψει κάτι και για τους εργαζόμενους

Λείπει το επενδυτικό ενδιαφέρον, καμία ζήτηση για ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στο νομό Ροδόπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στα 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ έχουν εκτοξευτεί οι οφειλές της πτωχευμένης ΕΝ.ΚΛΩ. προς τον ΕΦΚΑ, με τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης να διεκδικεί το ποσό αυτό, αφήνοντας όμως τελικά ψίχουλα για τους πρώην εργαζόμενους, αυτά που τυχόν προκύψουν σε περίπτωση που εκποιηθούν τα τρία εργοστάσια ή κάποιο από αυτά, ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Αυτό προκύπτει από την επιστολή της συνδίκου Ελένης Χρονοπούλου που εστάλη προς το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και γνωστοποιείται στον Αναστάσιο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέσω αυτής αναδεικνύεται μια πτυχή που αφορά τις πτωχευμένες εταιρείες, όπως η ΕΝ.ΚΛΩ., από την οποία, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, περίπου 800 πρώην εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν. 

Στην περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ. ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει ιδιαίτερα μεγάλη απαίτηση ως πιστωτής στα χρέη της εταιρείας, που τελεί σε καθεστώς πτώχευσης από 19-7-2012, τα οποία αποτελούνται από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στους απολυθέντες εργαζομένους πριν την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση. Συγκεκριμένα η απαίτηση του ΕΦΚΑ στην πτώχευση ανέρχεται με βάση την τελευταία αναγγελία που μας κοινοποιήθηκε στο συνολικό ποσό των 50.609.826,52 ευρώ εκ των οποίων για κεφάλαιο από ασφαλιστικές εισφορές οφείλει η εταιρεία το ποσό των 30.412.873,50 ευρώ, και για επιπρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις το ποσό των 20.956.873,12 ευρώ.

Από το έτος 2016 έγιναν κάποιες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της πτωχευμένης εταιρείας και ανεστάλη η εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας για έξι μήνες, με έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ 184/30-12-2015, συνεπεία της οποίας διεκόπησαν ως γνωστόν όλοι οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων με τις γνωστές συνέπειες, ενώ μετά την επανέναρξη των πλειστηριασμών τον Οκτώβριο 2016 ο ΕΦΚΑ άσκησε δύο ανακοπές προκειμένου να διαταχθεί η ακύρωση της διαδικασίας εκποίησης κινητών της πτώχευσης, οι οποίες αμφότερες απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο, παρεμποδίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο εκ νέου την διαδικασία ρευστοποίησης και απομακρύνοντας έτσι το οποιοδήποτε ενδιαφέρον αγοράς.

Τον Αύγουστο του έτους 2017 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με τη παρουσία του κ. γενικού γραμματέα Εργασίας και εκπροσώπων των εργαζομένων συμφωνήθηκε από όλους, να προχωρήσει η εκποίηση τριών εργοστασίων ως σύνολο, ώστε να πουληθούν, προκειμένου να λειτουργήσουν εκ νέου με το επιχειρηματικό σχήμα που προτάθηκε από την εταιρεία HRPD ltd σχετιζόμενη με το επενδυτικό σχήμα AIGLON slp. Όμως το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, ούτε όμως και κάποιος άλλος επενδυτής μέχρι σήμερα να προχωρήσει στην εξαγορά έστω και ενός εκ των εργοστασίων της εταιρείας.

Εν όψει της συνέχισης της διαδικασίας και στην περίπτωση που εκποιηθούν τα τρία εργοστάσιο ή κάποιο από αυτά, ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο θα ακολουθήσει η διανομή του πλειστηριάσματος σύμφωνα με τι διατάξεις του Ν. 3588/2007 σε συνδ. με αριθ. 41 του Ν. 3863/2010, όπου στην κατάταξη των απαιτήσεων, συντρέχουν στο προνόμιο οι εργαζόμενοι με τους ασφαλιστικούς φορείς.

Σήμερα απαίτηση του ΕΦΚΑ όπως έχει διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις και τα τέλη, θα εκμηδενίσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων που θα λάβουν ελάχιστα χρήματα από τις αναγγελθείσες και επαληθευθείσες απαιτήσεις τους, που συντρέχουν με τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αφού στην διανομή που θα διενεργηθεί κατατάσσονται σύμμετρα οι εργαζόμενοι και ο ΕΦΚΑ στην τρίτη σειρά του αριθ. 155 ΠτΚ όπως ίσχυε κατά την κήρυξη της πτώχευσης.

Με την επιστολή της η σύνδικος πτώχευσης της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. Ελένη Χρονοπούλου, δικηγόρος Αθηνών απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας καθώς και στον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο ΕΦΚΑ, "ώστε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιδεικνύετε και της ελάχιστης προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων, που συντρέχουν στην διανομή και κατάταξη με τους ασφαλιστικούς φορείς, επανεξετάσετε το θέμα των οφειλών των πτωχών εταιρειών, ώστε να λάβετε μια γενναία απόφαση που θα οδηγήσει με νομοθετική ρύθμιση στο να περιοριστούν "κουρευτούν" άλλως εξαιρεθούν του προνομίου τους, τα ποσά που αφορούν τέλη και προσαυξήσεις, ώστε να παραμένει ως προνομοιακή απαίτηση μόνο το κεφάλαιο της οφειλής των πτωχών εταιρειών προς τον ΕΦΚΑ και να περισσέψει κάτι και για τους εργαζόμενους".

Σήμερα λείπει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΕΝ.ΚΛΩ. και καμία ζήτηση δεν καταγράφεται για τα ακίνητα της εταιρείας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στο νομό Ροδόπης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το κλείσιμο του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και των άλλων μεθοριακών σταθμών,  πλην Προμαχώνα,  ανέδειξε πάλι την έλλειψη ετοιμότητας των θεσμικών της περιοχής μας και της αδύναμης και ανοργάνωτης πίεσης στα