fbpx Νέο «κουτσούρεμα» στο 12% καταγγέλλει ο Μ. Μαλτέζος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Νέο «κουτσούρεμα» στο 12% καταγγέλλει ο Μ. Μαλτέζος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μενέλαος Μαλτέζος
ΟΑΕΔ

Στο εφαρμοστικό έγγραφο του ΟΑΕΔ επανέρχεται το ανώτατο όριο καταβολής των 200.000 ευρώ - υπ’ ατμόν οι επαγγελματίες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μετά τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εξαγγελία για τον συμψηφισμό του μισθολογικού κόστους 12% για τα έτη 2010-2015, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες εντοπίζουν ότι στο εφαρμοστικό έγγραφο του ΟΑΕΔ, επανήλθε το ανώτατο όριο καταβολής  των 200.000 ευρώ, που περιορίζει σημαντικά τις καταβολές και στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο όγκο εργαζομένων και οι απαιτήσεις υπολογίζονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Θυμίζουμε πως με ρύθμιση δεν δίνονται «στο χέρι» τα χρωστούμενα, απλώς -όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά- έχουν τη δυνατότητα (εάν παραιτηθούν από τα ένδικα βοηθήματα που έχουν ασκήσει) να συμψηφίσουν τα χρωστούμενα με παλιές, τωρινές ή μελλοντικές οφειλές τους προς το Δημόσιο. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προσφύγει δικαστικά (που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων) θα δουν συμψηφισμούς στην καλύτερη των περιπτώσεων για τα χρωστούμενα μόλις ενός έτους.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν μέχρι και σήμερα, ενώ «γαλάζια» στελέχη της περιοχής πιέζουν πανταχόθεν και παντοιοτρόπως για διασταλτική ερμηνεία, προκειμένου να μην εξαιρεθεί καμία επιχείρηση.

Η τοποθέτηση του Μ. Μαλτέζου
Πάντως, οικονομολόγοι, μεταξύ τους κι ο εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μενέλαος Μαλτέζος, εντόπισαν  ένα πισώπλατο «χτύπημα», που έρχεται να ανατρέψει ακόμη και τα δεδομένα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικά κι έχουν λαμβάνειν ακόμη και ποσά που ξεπερνούν το 1εκ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο οικονομολόγος ανέπτυξε τον συλλογισμό του μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm, καταγράφοντας όλα τα παρακάτω: «Το επιτελικό κράτος παλινδρόμησε πάλι με την επιδότηση του εργατικού κόστους 12% που αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Με τυμπανοκρουσίες των βουλευτών έγινε η αναγγελία για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος απόδοσης της επιδότησης του 12% που ήταν η μόνιμη επωδός των παραγωγικών φορέων της Θράκης. 

Αντί της καταβολής αυτούσιου του δικαιούμενου ποσού επιλέχθηκε η λύση του συμψηφισμού οφειλών των εν λόγω επιχειρήσεων προς την φορολογική διοίκηση και σε περίπτωση ύπαρξης υπολοίπου με υποχρέωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρειάστηκαν να ψηφισθούν ένας νόμος μία τροπολογία και δύο ερμηνευτικές εγκύκλιοι που η δεύτερη διόρθωνε την πρώτη.

Σήμερα με εφαρμοστικό έγγραφο του ΟΑΕΔ που είναι ο ενδιάμεσος φορέας για την απόδοση των οφειλόμενων ποσών παρείσφρησε ο δαίμων του ‘τυπογραφείου’ και εμφανίστηκε ως δια μαγείας ξανά ο κανόνας deminimis περιορίζοντας το δικαιούμενο ποσό στις 200.000€ (2010-2015).

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμες αιτήσεις για την είσπραξη των δικαιούμενων ποσών με βάση το κόστος μισθοδοσίας έχοντας εμπιστοσύνη στην πολιτεία δεν προέβησαν σε δικαστικές ενέργειες με αποτέλεσμα να χάσουν τα 4/5 της επιδότησης λόγο παραγραφής. Σήμερα με το έγγραφο βγαίνουν εκτός και οι μεγάλες επιχειρήσεις που θεωρητικά στηρίζει η κυβέρνηση. 

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι εκτός λόγω παραγραφής και οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν ένα μικρό μέρος του δικαιούμενου ποσού με την προϋπόθεση ότι δεν εξάντλησαν το ποσό των 200.000€ από άλλες ενισχύσεις.

Μάλλον το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Θράκη εξαντλείται στην σύσταση της διακομματικής, ενώ για ακόμα μία φορά με την υποκριτικής στάση η κυβέρνηση ομολογεί πως η λύση ενός ακόμη χρόνιου προβλήματος του 12% υπακούει στην γραμμή του πρωθυπουργού ‘ενδιαφέρομαι μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία’. Ένα χρόνιο πρόβλημα που χρίζει άμεσης λύσης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.