fbpx Να αναβαθμίσει τις φοιτητικές εστίες θέλει το υπουργείο Παιδείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΕ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ...ΝΟΜΙΚΗ ΔΠΘ

Να αναβαθμίσει τις φοιτητικές εστίες θέλει το υπουργείο Παιδείας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εστίες
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο υπ. Παιδείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ουδέποτε έχουν δοθεί 47 εκ για φοιτητικό επίδομα ενοικίου"

Σχολιάζεται και στον σύλλογο φοιτητών Νομικής το ζήτημα των εστιών με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής

Να αναβαθμίσει τις φοιτητικές εστίες, σε συνεργασία με τα κατά τόπους πανεπιστήμια, θέλει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Ο ίδιος, στα έδρανα της Βουλής, απάντησε επίσημα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, μ ε θέμα: "Τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες".

"Θίγετε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμια, το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού", απάντησε ευθύς εξαρχής, κι απέδωσε ευθύνες στις παλιές κυβερνήσεις:

"Παραλάβαμε μία κατάσταση πέραν του χάους, με αδιαφανή οικονομικά, με πράγματα που κατέρρεαν, με κτίρια που δεν έχουν οικοδομικές άδειες αλλά χρησιμοποιούνταν".

Πόσα χρήματα παίρνουν πανεπιστήμια/φοιτητές
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός, λειτουργούν σε δύο κατευθύνσεις: Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με την συμβολή των πανεπιστημίων. Διάφορες παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα σε εγκαταστάσεις ιδιαίτερα προβληματικές. "Είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο, δεν θέλω να κουκουλώσω τα προβλήματα. Η ομάδα εργασίας είναι έτοιμη να καταθέσει ένα σχέδιο, το οποίο είναι σημαντικό να γίνει δεκτό από τα πανεπιστήμια", είπε. 

Στάθηκε και στο φοιτητικό επίδομα ενοικίου καθώς και στις χρηματοδοτήσεις προς τα πανεπιστήμια: "Φέτος έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 47 εκ. ευρώ για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών, που είναι κάτι που λειτουργεί σχετικά καλά. Ουδέποτε τόσα χρήματα δεν πήγαν για επιδότηση ενοικίου. Χρειάζονται παραπάνω, αλλά δεν υπάρχουν τα λεφτά.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, με δεδομένα τα οικονομικά μας. Και συνολικά το θέμα της φοιτητικής μέριμνας απορροφά πολύ μεγάλα κονδύλια περίπου 200 εκ. ευρώ, καθώς συμπεριλαμβάνονται δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και άλλα. Σίγουρα τα ποσά δεν είναι επαρκή, αλλά είναι μεγάλα. Για πρώτη φορά φέτος, μετά από οκτώ χρόνια, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των πανεπιστημίων κατά 45% κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι".

Ο υπουργός έφερε στο προσκήνιο και το ζήτημα διαφάνειας, σημειώνοντας πως "κάνουμε δημόσιες προκηρύξεις για τα φοιτητικά εστιατόρια πχ, κάνουμε απολύτως διαφανείς διαδικασίες, που έχουν οδηγήσει στο να σταματήσουν παλιές διαπλοκές σε αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα έχουμε οδηγήσει και πρύτανη στο πειθαρχικό, γιατί από όλες τις εκθέσεις φαινόταν εμπλοκή στον τρόπο προμηθειών. Πλέον όλος ο τρόπος προμηθειών είναι απολύτως διαφανής".

Το θέμα των φοιτητικών εστιών στον σύλλογο φοιτητών Νομικής
Το θέμα των φοιτητικών εστιών ήρθε προς συζήτηση και στο πλαίσιο συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών Νομικής "Κώστας Βάρναλης", με πρωτοβουλία της φοιτητικής παράταξης "Πανσπουδαστική". "Αυτές τις μέρες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αναζητούν σπίτι για τους νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.

Η αναζήτηση αυτή έχει μετατραπεί σε μαραθώνιο, αφού το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο οξυμένο από ποτέ. Η έλλειψη εστιών και τα τσουχτερά ενοίκια αναγκάζουν τους γονείς να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να χρυσοπληρώσουν τις 'δωρεάν' σπουδές των παιδιών τους. Εκατοντάδες φοιτητές, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος και κινδυνεύουν να γυρίσουν στα σπίτι τους πριν ακόμη ξεκινήσουν να σπουδάζουν", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση των φοιτητών,

οι οποίοι ζητούν - επίσης μεταξύ άλλων - τα εξής:

"Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να παίζει με το δικαίωμά μας στις σπουδές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών, καθώς και την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (σ.σ. που δεν έχει καταβληθεί ακόμη στο 100% των δικαιούχων). Την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία"
.

Το εν λόγω ψήφισμα δεν πέρασε, καθώς ενείχε και λοιπά στοιχεία, ιδίως κομματικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης,  τώρα που καταλαγιάζει ο  φόβος, κυοφορούνται πολλά πακέτα  στήριξης της οικονομίας,  της αγοράς και της επιχειρηματικότητας,  αλλά και επιδόματα.