fbpx Μηχανικοί εναντίον POS
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ

Μηχανικοί εναντίον POS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
POS
ΤΕΕ Θράκης
Δημήτρης Λουρίκας

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας εξέθεσε την επιχειρηματολογία του, κατά των POS, προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή μολονότι δεν είναι καθ' ύλη αρμόδιος
 

Διονύσης Βοργιάς

Να εξαιρεθούν οι μηχανικοί από την υποχρεωτική χρήση POS στις συναλλαγές, κατά την άσκηση του επαγγέλματος, έχει από καιρό ζητήσει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος προς το υπουργείο Οικονομικών. Την πάγια θέση των μηχανικών επανέλαβε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας, απευθυνόμενος προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, παρότι δεν είναι ο καθ' ύλη αρμόδιος, ούτε αυτός που μπορεί να άρει τη νομοθετική ρύθμιση. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο κ. Λουρίκας, στόχος είναι "να τα μεταφέρετε, από την θέση σας, στο υπουργείο".

Το κατά πόσο αυτή έμμεση "κραυγή" μπορεί να καταστεί ικανή να μεταβάλλει τη ρύθμιση, μπορεί ο καθένας να το κρίνει μόνος του.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ οφείλει να προχωρήσει στην εξαίρεση των μηχανικών από την υποχρεωτική χρήση POS αποδομώντας τη λογική της επιβολής αυτού του μέτρου. "Οι εισπράξεις των αμοιβών των μηχανικών γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό", τόνισε και, άρα, έδειξε ότι δεν γίνεται να φοροδιαφύγουν. 


"Το ΤΕΕ διαθέτει, από το 2007, πληροφοριακό σύστημα υποβολής και υπολογισμού της νόμιμης αμοιβής το οποίο εκδίδει κωδικούς κατάθεσης των αμοιβών σε επαγγελματικό λογαριασμό και έτσι δεν τίθεται θέμα απόκρυψης φορολογικής ύλης. Επιπλέον, το ύψος των αμοιβών των μηχανικών, λόγω της φύσεως της παρεχόμενης εργασίας, η οποία δεν είναι στιγμιαία και απαιτεί χρόνο ολοκλήρωσης, είναι σχετικά υψηλή ανά συναλλαγή (μέσος όρος 2016 περίπου 600€) και δεν προσφέρεται για είσπραξη μέσω POS", είπε επίσης στην επιχειρηματολογία του, ενώ στη συνέχεια την ενίσχυσε επικαλούμενος και το άρθρο 65 παρ. 1 του ν. 4446/2016 το οποίο προβλέπει ότι: 1.

Οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ), να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. "Επομένως, το πεδίο εφαρμογής του νόμου περιορίζεται στις συναλλαγές με καταναλωτές. Κατά την παροχή των υπηρεσιών ο μηχανικός έχει σχέση εντολής με τον εντολέα του, δεδομένου ότι πληθώρα νομοθετικών διατάξεων επιβάλλουν υποχρεωτικά την ανάθεση έργου σε μηχανικό, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο λήπτης, δηλαδή, των υπηρεσιών  δεν είναι καταναλωτής και αντιστοίχως ο μηχανικός κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν είναι προμηθευτής", ανέδειξε ο κ. Λουρίκας.


Στη συνέχεια μίλησε για την -ούτως ή άλλως- υποχρεωτική πληρωμή των επαγγελματικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (όριο μικρότερο του μέσου ύψους αμοιβής μηχανικού) μέσω τραπεζικών προϊόντων (κατάθεση σε λογαριασμό, ηλεκτρονική διατραπεζική μεταφορά, πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα κλπ).

"Η ανωτέρω αναφορά για υποχρεωτική χρήση POS για την εκτέλεση συναλλαγής παραβιάζει το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας μεταξύ των μερών (μηχανικός – εντολέας), καθώς προωθεί, ως μη όφειλε, τη χρήση ενός τραπεζικού προϊόντος σε βάρος των άλλων, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες παρέχουν ευνοϊκότερη τιμολόγηση στους επαγγελματίες μηχανικούς για τη χρήση επαγγελματικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση τόσο του μηχανικού όσο και του εντολέα του", εξήγησε ο ομιλητής και πρόσθεσε ότι "η επιβολή πρόσθετου κόστους στις συναλλαγές των μηχανικών με τους εντολείς τους,  το οποίο θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στους τελευταίους, έχει ως συνέπεια αδικαιολόγητη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και δυσκολία της πρόσβασης σε μηχανικό  για τους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των έργων και των κατασκευών. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω πρόσθετο κόστος, λόγω της χρήσης POS, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελές μέγεθος, αλλά αθροιστικώς με όλες τις υπόλοιπες χρηματικές επιβαρύνσεις, που έχουν επωμιστεί  τα τελευταία χρόνια οι έλληνες πολίτες".


Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης εξήγησε ότι και καθαυτή η τοποθέτηση POS αποτελεί ένα οικονομικό βάρος, αν και έβαλε σε πρώτη μοίρα την επιχειρηματολογία που έθεσε ως άνω. Στο τέλος, κατέληξε με ένα ρητορικό ερώτημα "Γιατί λοιπόν υποχρεωτικά POS για τους μηχανικούς; Μήπως γιατί οι πάλαι ποτέ κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ πρέπει να γίνουν πλέον πόροι υπέρ των τραπεζών;", διερωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.