fbpx Μεγάλη προσέλευση στην Εφορία της Κομοτηνής για παράδοση πινακίδων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ «ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ» ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Μεγάλη προσέλευση στην Εφορία της Κομοτηνής για παράδοση πινακίδων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφορία
Κομοτηνή
Πινακίδες
Αυτοκίνητα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι θα μείνουν πλέον χωρίς όχημα, ωστόσο δεν έχουν άλλη λύση
 

Όλα τα δικαιολογητικά για την παράδοση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην ακινησία στέλνει η κρίση πολλά οχήματα και στην Κομοτηνή. Καθώς μένουν ελάχιστες μέρες πλέον για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, αρκετοί είναι οι Κομοτηναίοι που προσέρχονται στο γραφείο 217 του δευτέρου ορόφου της παλιάς Νομαρχίας με τις πινακίδες του οχήματος τους υπό μάλης. 


«Η αξία του αυτοκινήτου είναι μικρότερη από τα τέλη» λέει ο κος Γιάννης που περιμένει στην ουρά και συμπληρώνει αγανακτισμένος: «Το αυτοκίνητο μου αν πω να το πουλήσω ζήτημα να πιάσει 200 €. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι 250!».


Η αγανάκτηση στην ουρά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Από τη μία η απογοήτευση για τον αποχωρισμό του οχήματος, από την άλλη η αναμονή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι θα μείνουν πλέον χωρίς όχημα, ωστόσο δεν έχουν άλλη λύση. Τόσο τα τέλη κυκλοφορίας, όσο και η συντήρηση του οχήματος αγγίζουν απαγορευτικά κόστη. «Λίγο με τα πόδια, λίγο θα με πηγαινοφέρνουν τα παιδιά, κάπως θα βολευτούμε» λέει ο κος Κώστας που έχει στηθεί στην ουρά του γραφείου 217 από πολύ νωρίς το πρωί. 


Υπάρχουν κι εκείνοι που παραδίδουν πινακίδες όχι μόνο αυτοκινήτων, αλλά και δικύκλων. «Πολυτέλεια τα δύο οχήματα, έστω κι αν το ένα είναι μηχανάκι» λέει η Ειρήνη, που κρατάει την άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου της, το οποίο πλέον θα αποχωριστεί. Στην ερώτηση: «Παραδίδετε πινακίδες μόνιμα ή θα τις επανακτήσετε στο μέλλον;» οι περισσότεροι δεν απαντούν. «Γιατί; Τι θα γίνει σε δυο μήνες; Θα μας δώσει κανένας λεφτά;» μουρμουρίζει κάποιος και με νεύματα συμφωνούν μαζί του και οι υπόλοιποι. 


Από την άλλη πλευρά, η αναμονή στο γραφείο 217 χθες ξεπερνούσε τις τρεις ώρες καθώς εξυπηρετούσε μόνο ένας υπάλληλος. Ωστόσο προς το μεσημέρι, ο υπάλληλος ενισχύθηκε από έναν συνάδελφό του, εν τούτοις και πάλι η αναμονή ήταν αρκετή. Ο συνολικός αριθμός των πινακίδων που παραδόθηκαν δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί καθώς η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και την Παρασκευή 30/12, τουλάχιστον. 


ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ» ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΑΣ 
Η δήλωση ακινησίας δεν είναι τόσο απλή διαδικασία, όσο μπορεί να μοιάζει κι αυτό γιατί εκτός από τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας, προϋποθέτει την υποβολή μίας σειράς εγγράφων, τα οποία πρέπει να έχετε μαζί σας, εφόσον επισκεφθείτε την Εφορία για την ανάλογη πράξη. 
Εκούσια ακινησία


Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:
1. Δήλωση ακινησίας
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας)
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
 

Ποιο αναλυτικά χρειάζονται:
- Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
- Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας.
- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
- Αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο
- Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους


Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.


Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.


Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω υπηρεσίες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο