fbpx Κομοτηνή: Αγώνας επιβίωσης για τους επιχειρηματίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ Ο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Κομοτηνή: Αγώνας επιβίωσης για τους επιχειρηματίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Επιχειρήσεις

Μεγάλη έρευνα για το επιχειρείν δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Σωματείων Ροδόπης

Ανέστης Βαφειάδης: "Η αγορά της πόλης μας βαδίζει ολοταχώς προς τον βάλτο"

Διονύσης Βοργιάς

Σιγοσβήνει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στην Κομοτηνή. Αυτή είναι η δυστυχής διαπίστωση από μεγάλη έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής. Η έρευνα μπορεί να αφορά μόνο στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, ωστόσο τα σωρευμένα αρνητικά πορίσματα από το επιχειρείν στην Κομοτηνή το 2018, γεμίζουν φόβο τους επαγγελματίες οι οποίοι κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι παίζουν "κορώνα - γράμματα" κάθε μήνα το λουκέτο της επιχείρησής τους.


Τρεις είναι οι παράγοντες εξαιτίας των οποίων το επιχειρείν στην πόλη εκπέμπει SOS: Πρώτον, το πορτοφόλι του Έλληνα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης αδειάζει για τα καλά, ενώ και οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει πλέον στα λιγότερα. Δεύτερον πολύς κόσμος επιλέγει τα μεγάλα μάρκετ κι όχι τον συνοικιακό επαγγελματία, ενώ και η φυγή χρημάτων προς Βουλγαρία είναι εμφανώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εισροή. Τρίτον, τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής: Καμία φορολογική ελάφρυνση, σχεδόν καμία εκμετάλλευση του κάθετου άξονα (αντίθετα απώλεια χρημάτων προς την αγορά της Βουλγαρίας).

Κάπως έτσι, η έρευνα βρίσκει 8 στους 10 επιχειρηματίες να βλέπουν λιγότερο ή τον ίδιο τζίρο με πέρσι και περισσότερους από τους μισούς να βλέπουν τον τζίρο μειωμένο. Ακόμη κι όσοι είδαν αύξηση, ελάχιστοι ήταν αυτών που η αύξηση ξεπέρασε το 20%.

Το μόνο ενθαρρυντικό φαίνεται να είναι το στοιχείο ότι το 15% όσων είδαν αύξηση, αυτή καταγράφηκε άνω του 40%. Άρα όσες επιχειρήσεις καινοτομούν και προσφέρουν το κάτι διαφορετικό, φαίνεται να μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν καλό κέρδος.

Όσον αφορά στους επιχειρηματίες που είδαν μείωση, για 3 στους 4 αυτή δεν ξεπέρασε το 20% ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Αλλά και το 20%, όταν κάθε μήνα ο επιχειρηματίας βγαίνει ίσα-ίσα, είναι "μαχαιριά". 


Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως από τα πέντε σωματεία για τα οποία υπάρχουν και εξειδικευμένα στοιχεία, κανένας πρατηριούχος υγρών καυσίμων και κανένας οπωροπώλης-λαχανοπώλης δεν είδε αυξημένο τζίρο. "Σωτήρια λέμβο" στην πασχαλινή αγορά, φαίνεται να βρήκαν μόνο οι ζαχαροπλάστες, 40% εκ των οποίων είδαν την κίνηση αυξημένη.


ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
"Όσοι είμαστε μέσα στην αγορά και στο κλίμα χαρακτηρίζουμε την κατάσταση αναμενόμενη, γιατί έχουμε δει ότι το 2018 μπήκε με τους χειρότερους οιωνούς.

Κι έτσι η αγορά της πόλης μας βαδίζει ολοταχώς προς τον βάλτο", ήταν το αρχικό σχόλιο του Ανέστη Βαφειάδη, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87,5fm. "Η έρευνα για το Πάσχα δείχνει μία πτώση σε όλη την αγορά, από τρόφιμα έως εμπορικά μαγαζιά και πρατήρια καυσίμων.

Μιλάμε για τεράστια (πτωτικά) νούμερα και το αποτέλεσμα στην τοπική αγορά είναι ζοφερό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον", υπογράμμισε.

 
Αναφορικά με τα αίτια της πτώσης, σημείωσε ξανά πως "πολλοί καταναλωτές στρέφονται στα μάρκετ ή στη Βουλγαρία, άρα η πτώση μπορεί να οφείλεται και στους εξωγενείς παράγοντες.

Υπάρχει και το βασικό πρόβλημα ότι έχει μειωθεί η καταναλωτική δύναμη των κατοίκων, ενώ δεν υπάρχει κανένα εισόδημα από το εξωτερικό, δηλαδή το 5% είναι σχεδόν μηδαμινό", ενώ για το αν υπάρχει οποιαδήποτε "αχτίδα φωτός" απάντησε "ο τουρισμός, δηλαδή το εισαγόμενο χρήμα".

Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες: "Δεν είναι καμπανάκι κινδύνου πλέον είναι SOS, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν μας ακούει, κάναμε και ημερίδες, μιλήσαμε για τον κάθετο άξονα, το παραεμπόριο, τη μείωση της φορολογίας αλλά... Φεύγει εισόδημα και δεν έρχεται εισόδημα".


Ο κος Βαφειάδης υπογράμμισε ότι η αγορά λειτουργεί αλυσιδωτά και άρα όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εντέλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επηρεαστούν, ενώ εξήγησε ότι η αγορά της Κομοτηνής δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή πόλεων της Κρήτης ή της Πελοποννήσου ή μεγαλουπόλων.


ΕΡΕΥΝΑ: ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29/03/2018 ΕΩΣ 07/04/2018


Α. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2018


Η κίνηση των πωλήσεων καταγράφηκε ως αρνητική από το 58,00 %, ως θετική από το  17,33 % και ως μη μεταβληθείσα σε σχέση με πέρυσι από το 24,67% των επιχειρήσεων.


Αναλυτικότερα:
Πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα (γράφημα 2):


Στις λοιπές επαγγελματικές κατηγορίες είχαμε αντίστοιχα (γράφημα 3):


Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν σαφώς μία αρνητική εικόνα που είναι κυρίαρχη σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.


Β. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ως προς την κατηγορία των επιχειρηματιών που δήλωσαν αύξηση της κίνησης κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα 2018 (ποσοστό 17,33% - βλ. γράφημα 3) σε σχέση με την περυσινή περίοδο (γράφημα 4): 


Η αυξητική τάση που καταγράφηκε αφορά κυρίως πολύ μικρά ποσοστά (της τάξης του 5-20%). 


Γ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 
Σε σχέση με την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων που καταγράφηκε ως αρνητική (γράφημα 5):


Σε σχέση με την κίνηση των λοιπών επαγγελματικών κατηγοριών (γράφημα 6):


Από τα παραπάνω γραφήματα (5 και 6) φαίνεται ότι η μείωση της κίνησης δεν έπληξε ομοιόμορφα όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.


Εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις, στην έρευνα συμμετείχαν και επιχειρήσεις από Σωματεία μέλη της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: 
Σωματείο Αρτοποιών και Κλιβανέων Νομού Ροδόπης (γράφημα 7):


Σωματείο Οπωροπωλών Λαχανοπωλών Νομού Ροδόπης  (γράφημα 8):


Σωματείο Κρεοπωλών Καταστηματαρχών  Νομού Ροδόπης  (γράφημα 9):


Σωματείο Ζαχαροπλαστών (γράφημα 10):


Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Νομού Ροδόπης (γράφημα 11):


 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.