fbpx Καπνά: Η πιο καταστροφική χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων η περσινή!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Καπνά: Η πιο καταστροφική χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων η περσινή!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καπνά
Καπνοπαραγωγοί
Καπνοκαλλιέργειες

Δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις οι καπνοπαραγωγοί που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο

Ως την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων για την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη χαρακτήρισε το 2018 ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν μιλώντας στην εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5 και στον Σάκη Αντωνίου. Η εκπομπή ακούγεται στην συχνότητα κάθε Πέμπτη και ώρες 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι.

Η καταστροφή αποτυπώνεται και με τα επίσημα στοιχεία του Συνεταιρισμού: Η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι φτάνει το 55%. Πιο συγκεκριμένα ενώ πέρσι εισκομίστηκαν στον Συνεταιρισμό περίπου 8,1 εκ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου (μπασμάς), φέτος δόθηκαν μόλις 3,2 με 3,5 εκ. κιλά, σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ έχουν πουληθεί μόλις το 1,1 εκ κιλά σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά πώλησης ενώ πέρσι, τέτοιο καιρό είχαν «σηκωθεί» περισσότερα από τα μισά, περίπου 4,5 εκ. κιλά.

Ως βασική αιτία αυτής της καταστροφής στην καπνοκαλλιέργεια θεωρείται η εντομολογική προσβολή των φυτών τα οποία πλέον ως μονοκαλλιέργεια σε πολλά χωράφια και χωρίς εναλλαγές όπως η σύγχρονη γεωργία επιβάλλει έχουν γίνει ευάλωτα. Ο συνδυασμός της προσβολής με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι προκάλεσαν την μειωμένη παραγωγή.

Ο Εσάτ Χουσεΐν στέκεται και στη φετινή χαμηλή τιμή συνέπεια της υποβαθμισμένης ποιότητάς τους που υπολείπεται της περσινής κατά πολύ. Φέτος η μέση τιμή κινείται στα 3,45 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι έφτασε και ξεπέρασε τα 5 ευρώ.

«Είναι πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή χρονιά. Έχουμε ενημερώσει για το θέμα τον υπουργό, τους βουλευτές, ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της περιοχής. Το ξέρουν το πρόβλημα. 

Τα χρήματα που θα πάρουμε είναι πολύ λίγα. Ακούμε για πλεονάσματα που παρουσιάζει η χώρα και αναρωτιόμαστε που είναι αυτά τα λεφτά. Ο κόσμος 7.30 με 8 η ώρα το απόγευμα χάνεται από τα καφενεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος εθνικών ενισχύσεων de minimis, αναγνωρίζοντας τη ζημιά, έδωσε αποζημίωση 100 ευρώ το στρέμμα που όχι μόνο δεν έπιασαν τόπο αλλά δημιούργησαν και πρόβλημα σε πολλούς αγρότες που λόγω της αύξησης του εισοδήματός τους πάνω από τα 5.000 ευρώ άλλαξαν φορολογικό καθεστώς και θα επιβαρυνθούν με λογιστικά έξοδα περαιτέρω.

Ο Συνεταιρισμός στο μέτρο που μπορεί να το πράξει θα σταθεί δίπλα στους αγρότες για να σπείρουν φέτος τα χωράφια τους, ωστόσο δεν αποκλείει τις κινητοποιήσεις όταν ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική χρονιά, καθώς η κατάσταση στις καπνοκαλλιεργητικές οικογένειας αγγίζει τα όρια της τραγωδίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές