fbpx «Καμία καθυστέρηση στην διαδικασία» ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης για την μη επιστρεπτέα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Καμία καθυστέρηση στην διαδικασία» ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης για την μη επιστρεπτέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτιος Χρήστος
Τοψίδης Χριστόδουλος
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνεχίζονται οι κόντρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών

Ανδρέας Αγελαρίδης

Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές μέχρι στιγμής πολιτικούς τριγμούς. Σε αυτό βέβαια έχει παίξει ρόλο και η μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ για την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, που είναι αυτή που στην ουσία έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Να θυμίσουμε ότι έχουν υπάρξει και δικαστικές διαμάχες για την ΔΕΣΜΟΣ, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και άλλο να μπουν τα λεφτά στις τσέπες των επαγγελματιών και ουσιαστικά αυτοί να πληρώνουν την νύφη.

Πρόσφατα, ο Κωστής Σιμιτσής αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm δήλωσε ότι πρώτες πληρωμές του προγράμματος θα γίνουν το Πάσχα.

Μετωπική Μέτιου-Τοψίδη
Ο επικεφαλής της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής 26/02 έκανε επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο με τίτλο «ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΑΜ-Θ».

Ο κος Τοψίδης ρώτησε μεταξύ άλλων: «Στις 05/02 που είχαμε θέσει το ερώτημα δεν είχαν γίνει οι διαδικασίες για τη Συλλογική Απόφαση Έργου Περιφέρειας (ΣΑΕΠ) του προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των επιχειρήσεων που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει η πίστωση των απαιτούμενων πόρων στους αντίστοιχους λογαριασμούς. Δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οπότε η ερώτηση ήταν επίκαιρη. Επίσης, δεν είχε ολοκληρωθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, διαμέσου του οποίου οι ωφελούμενοι που οι προτάσεις τους έχουν εγκριθεί μπορούν και πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα πληρωμή. Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης μετά από όλα αυτά πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα αποπληρωθεί το πρόγραμμα αυτό;».

Ο κος Μέτιος απάντησε: «δεν γνωρίζετε ούτε στο ελάχιστο ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται. Λειτουργούν όλα όπως έπρεπε να λειτουργούν και έτσι προχώρησαν δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από τις διαδικασίες αυτές. Για όλα αυτά τα θέματα θα μιλήσουμε πολύ σύντομα σε χρόνο όμως που θα επιλέξουμε εμείς. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά ειδικά μετά την εγκατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήδη η διαδικασία επιταχύνεται και πολύ σύντομα θα τα πούμε σε χρόνο που θα επιλέξουμε εμείς». 

Σε εκείνο το σημείο ο κος Τοψίδης δεν πείστηκε από την απάντηση και πρόσθεσε «η ερώτησή μου είναι ότι στις 05/02 που έγινε η ερώτηση εάν είχε ανοίξει ΣΑΕΠ και εάν άνοιξε στις 05/02 αμέσως μετά την ερώτηση».

Απαντώντας εκ νέου ο περιφερειάρχης ανέβασε τους τόνους και χαρακτηριστικά δήλωσε: «δείτε ποια είναι η διαδικασία και μετά υποβάλλεται ερώτημα. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται από συγκεκριμένες αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα με την εγκατάσταση του ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ, οι διαδικασίες επιταχύνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενα και εγώ. Όλα προχωρούν κανονικά και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην διαδικασία».

Στον «χορό» κι οι Περεντίδης, Σιμιτσής
Σχετική επερώτηση υπέβαλε και ο περιφερειακός σύμβουλος της  Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης Ανταρσία στην ΑΜ-Θ Θοδωρής Περεντίδης με τίτλο: «Στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της ΠΑΜ-Θ».

Ο κος Περεντίδης σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του κου Σιμιτσή στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και είπε: «Άκουσα τις δηλώσεις του κου Σιμιτσή για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Δήλωσε γενικά και αόριστα ότι οι πληρωμές θα γίνουν μετά το Πάσχα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η κουβέντα που ειπώθηκε σχετικά με την αντιπολιτευτική διάθεση. Εμείς λέμε ότι καμία αντιπολιτευτική διάθεση δεν γίνεται άνευ προθέσεων γίνεται με κοινωνικές και πολιτικές προθέσεις. Είναι άστοχη η ρητορική του Σιμιτσή ότι όλα αυτά είναι ένα πανηγύρι αντιπολιτευτικών διαθέσεων. Η δουλειά είναι να κάνουμε αντιπολίτευση. Η αβεβαιότητα των επαγγελματιών εντείνεται και προφανώς δεν διασφαλίζεται κανένα τέλος σε όλη αυτήν την οικονομική και υγειονομική διπλή κρίση. Περιμένουν την οικονομική αυτή ενίσχυση και απαντήσεις». 

Αρχικά ο περιφερειάρχης στην απάντησή του τόνισε μεταξά άλλων: «σας λέω ότι για εμάς το θέμα τώρα ξεκινά και θα ειπωθούν όσα είναι να ειπωθούν στην ώρα τους. Όλα αυτά τα διαδικαστικά που επικαλούνταν ο κος Τοψίδης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μετά λοιπόν και τις τελευταίες αποφάσεις της ΔΕΣΜΟΣ η κατάσταση επιταχύνεται και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς. Θα λυθούν τα θέματα. Οι τελευταίες αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές και σύντομα που θα λυθούν, θα τοποθετηθώ για όλα».

Τέλος, ο κος Σιμιτσής, επειδή αναφέρθηκε το όνομά του απάντησε με την σειρά του: «μέχρι το Πάσχα αναμένεται να καταβληθούν πολλά χρήματα, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων να έχει εξυπηρετηθεί και ελπίζουμε να μην μας   παρεμβληθούν άλλα εμπόδια. Προφανώς στην κριτική μου στην αντιπολίτευση δεν εννοούσα τον κ. Περεντίδη, άλλους εννοούσα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γαϊτανάκι της τουρκικής προπαγάνδας συνεχίζεται, με τη νέα κινηματογραφική ταινία  που ετοιμάζει η τουρκική τηλεόραση,  για τη ζωή του Σαδίκ Αχμέτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του καναλιού, λίγες ημέρες