fbpx Καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά το καλοκαίρι του 2017
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 23 Αυγούστου, 2017 - 11:00
"ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ" ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

Καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά το καλοκαίρι του 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Τουρισμός
Κώστας Αντωνιάδης

"Μάρτυρες" της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης, οι αριθμοί 

Δήμος Μπακιρτζάκης

"Ζούμε τις καλύτερες μέρες όλων των εποχών και δεν το λέω εγώ ως επικεφαλής του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου του τουρισμού, το λένε όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, οι ξενοδόχοι, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι αριθμοί" είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης κληθείς να σχολιάσει την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού.


Ως μάρτυρα των ισχυρισμών του ο κος Αντωνιάδης έθεσε τα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από τα σημεία εισόδου της Περιφέρειας, είτε πρόκειται για τα τελωνεία, είτε για τα αεροδρόμια: "Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και έχουμε τα επίσημα στοιχεία τόσο από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί αλλά και από τις αφίξεις στις πύλες εισόδου για την περιφέρειά μας, και αναφέρομαι στις πύλες εισόδου των τελωνείων Κήπων, Νυμφαίας αλλά και το αεροδρόμιο της Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος".

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιφέρειά μας που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για την περίοδο του Ιουλίου αλλά έχουμε και τις προκρατήσεις για το αεροδρόμιο της Καβάλας για το μήνα Αύγουστο. Έχουμε μια αύξηση επιβατών της τάξεως του ποσοστού 38,4% που σημαίνει 8.000 περισσότεροι επιβάτες θα έρθουν τον Αύγουστο του 2017 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 και το θετικό είναι ότι μένουμε πιστοί στις παραδοσιακές μας αγορές που είναι οι Βαλκανικές χώρες αλλά και η Τουρκία".


Ταυτόχρονα με τους "παραδοσιακούς τουρίστες" η ΑΜΘ φέτος προσέλκυσε και αρκετούς επισκέπτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κατανομή των αριθμών, γίνεται ως εξής: "Είναι περίπου 20.000 Γερμανοί που έχουν έρθει στο αεροδρόμιο της Καβάλας και πάνε Καβάλα –Θάσο αλλά και Ξάνθη, έχουμε 10.000 Βρετανούς και από εκεί και πέρα έχουμε περίπου 2.500 Σουηδούς, Πολωνούς και 2.000 Ρώσους. Στις οδικές αφίξεις στα τελωνεία Κήπων και Νυμφαίας έχουμε κόσμο από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Μολδαβία και Τουρκία"


Εν τω μεταξύ, με βάση όσα είπε ο κος Αντωνιάδης, φαίνεται ότι φέτος επιτυγχάνεται η πολυπόθητη "παράταση" της τουριστικής περιόδου, αφού στα νησιά της ΑΜΘ υπάρχουν κρατήσεις έως και αργά το φθινόπωρο: "Η αλήθεια είναι ότι ξέραμε όλοι μας ότι μετά τις 15 Αυγούστου τελειώνει το καλοκαίρι για την περιφέρειά μας, άρχισαν τα πρώτα μελτέμια και συνήθως όλοι έφευγαν γιατί θα άνοιγαν και τα σχολεία από αρχές Σεπτεμβρίου για να προετοιμαστούν οι ελληνικές οικογένειες. Αν πάμε μέχρι και σήμερα αλλά και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου δεν υπάρχουν άδεια δωμάτια στα δύο νησιά της περιφέρειάς μας, δηλαδή αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή να πάει στη Θάσο δεν θα βρει διαθέσιμα δωμάτια γιατί συνεχίζει να έχει τουρισμό, όσο και τα μεγάλα παραλιακά κέντρα της περιφέρειάς μας. 


Τουρίστες θα υπάρχουν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στο νησί της Θάσου αλλά και στη Σαμοθράκη σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν κάνει οι σύνδεσμοι ξενοδόχων αλλά και ενοικιαζόμενων δωματίων".


Βέβαια, μπορεί οι οιωνοί να είναι πολύ καλοί, όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, υποστηρίζει ο κος Αντωνιάδης και τα περιγράφει ως εξής: "Δυστυχώς δεν έχουμε την τουριστική οργάνωση και την παιδεία που έχουνε άλλες περιφέρειες της χώρας μας, ίσως γιατί οι άλλες περιφέρειες είχαν υποδομές πολλά χρόνια νωρίτερα. 


Εμείς τώρα πρέπει να αποκτήσουμε τουριστική παιδεία, δεν πρέπει να πετάμε σε ένα τραπέζι ένα μουσακά και μια χωριάτικη και να ζητάμε 50 και 60 ευρώ. Πρέπει να μπορείς να προβάλεις αυτά τα σημαντικά γεωργικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας, το λάδι της Θάσου, της Μαρώνειας, το κρασί μας με έναν όμορφο τρόπο. Δύο πράγματα μένουν στον τουρίστα όταν φεύγει από μια χώρα: το πρώτο η φιλοξενία-η ευγένεια των κατοίκων της χώρας και δεύτερον η γαστρονομία. Πρέπει να υπάρξει μια σύνδεση των σημαντικών αυτών αγροτικών προϊόντων με τον τουριστικό κλάδο, να προβάλουμε τα σημαντικά αυτά αγροτικά προϊόντα αλλά πάνω από όλα να αποκτήσουμε τουριστική παιδεία. 


Να ξέρουμε πως μπορούμε να συμπεριφερθούμε στον τουρίστα και να μην τον βλέπουμε τυχοδιωκτικά, δηλαδή μόνο το πορτοφόλι του και τίποτα άλλο. Αυτός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για να προβάλει την περιφέρειά μας, τον τόπο μας στην χώρα του".


Ένα μεγάλο πρόβλημα, τέλος, που χρήζει επίλυσης και θα συνδράμει όχι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης γενικότερα, είναι η παύση της διέλευσης των φορτηγών από τους παράδρομους της Εγνατίας Οδού. 


Όμως, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με παρεμβάσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, λέει ο κος Αντωνιάδης χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως "καρκίνωμα": "Είναι ένα καρκίνωμα που επικρατεί στην περιφέρειά μας γιατί είμαστε πύλη εισόδου από την ανατολή.

Έχουμε πει κατά επανάληψη στην κεντρική κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση στους παράδρομους της Εγνατίας Οδού για τις τεράστιες νταλίκες και τα φορτηγά που κινούνται μέσα από τους παράδρομους. Μόνο με την αστυνόμευση μπορούμε να το πετύχουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Κάποια στιγμή να μπούνε και τα ηλεκτρονικά διόδια στις πύλες εισόδου και να τελειώσει αυτό το θέμα με τις δημοπρατήσεις και τους κάθετους άξονες. 


Δεν μπορούμε να διαφημίζουμε την περιφέρειά μας στην Αθήνα και όταν ο Αθηναίος έρθει στην Αλεξανδρούπολη θα δαπανήσει μόνο για διόδια και για καύσιμα 230 με 240 ευρώ. Θα προτιμήσει να πάει σε ένα νησί Κυκλαδίτικο ή στην Πελοπόννησο".        
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο