fbpx Κ. Κωνσταντινίδου: «Σώρευση προβλημάτων, δεν ξέρουμε το μέλλον των καταστημάτων»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κ. Κωνσταντινίδου: «Σώρευση προβλημάτων, δεν ξέρουμε το μέλλον των καταστημάτων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κική Κωνσταντινίδου
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής

Ανησυχία και για ενδεχόμενο άνοιγμα του εμπορίου σε δύο ταχύτητες

Σε ζωντανή συνέντευξη μέσω Facebook/Χρόνος Εφημερίδα φιλοξενήθηκε από τον Διονύση Βοργιά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, σε μία συζήτηση γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ελέω covid, τις διεκδικήσεις των εμπόρων και το μέλλον των καταστημάτων.

Κληθείσα να κάνει μία αναδρομή στο τι συνέβη την περασμένη χρονιά στο λιανεμπόριο, η πρόεδρος δήλωσε: «το 2020 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς. Φαινόταν πως θα είναι μία χρονιά ανάκαμψης για την οικονομία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο που ξεκίνησε η πανδημία να μαστίζει την χώρα μας και μπήκαμε στο πρώτο lockdown, καθηλώθηκε το 90% της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και δεν θα την συγκρίνω σε καμία περίπτωση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης που περάσαμε, γιατί σε εκείνη την περίοδο τα μαγαζιά μας ήταν ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή όμως μιλάμε για κλειστή επιχειρηματικότητα και καταστήματα. Με την σώρευση προβλημάτων και υποχρεώσεων δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον τους, όταν θα μπούμε στην κανονικότητα όποια κι αν είναι αυτή». Σε άλλη αποστροφή της πρόσθεσε: «η Κομοτηνή έχει κυρίως μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα άτομα που απασχολούνται είναι από 0 έως 3-4 άτομα ανά κατάστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η δομή της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης, καθώς «μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να πάρουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Έχουν χάσει δύο σεζόν, την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, τα εμπορεύματα έχουν παραμείνει καθηλωμένα στις αποθήκες τους και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να πωληθούν την περίοδο των εκπτώσεων από την ερχόμενη εβδομάδα», όπως είπε.

Γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κα Κωνσταντινίδου υπογράμμισε: «Η μεγαλύτερη πληγή σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι ότι έχουν πάρει αναστολή κάποιες υποχρεώσεις τους, ωστόσο η αναστολή δεν είναι ένας ορίζοντας αισιόδοξος. Σημαίνει ότι θα πρέπει γρήγορα να επανέλθουμε σε κανονικότητα, για να καλύψουμε τους μήνες που ήμασταν κλειστοί και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις που είναι μπροστά μας».

Απότομο «πάγωμα» του click away
Εν τω μεταξύ, οι έμποροι περίμεναν να κάνουν ποδαρικό στο 2021 έστω με τη «μεσοβέζικη» εμπορική πρακτική του click away, πλην όμως κι αυτό «πάγωσε» τουλάχιστον για μία εβδομάδα με κυβερνητική απόφαση.

«Ήταν ένας τόνος αισιοδοξίας, τόσο για τους καταστηματάρχες που μπόρεσαν να είναι μέσα στα μαγαζιά τους και να κινούν κάπως τα εμπορεύματά τους, αλλά και για τους καταναλωτές. Ωστόσο δεν ήταν ένα μέτρο που βοήθησε σημαντικά τους επιχειρηματίες να καλύψουν τα έξοδα, τις υποχρεώσεις, να συντηρήσουν τα μαγαζιά τους και να έχουν έναν ορίζοντα για όταν τα καταστήματα θα επανέλθουν», δήλωσε η πρόεδρος και συνέχισε: «είδαμε ένα απότομο “πάγωμα” του click away, που ήταν μία ψυχρολουσία για τους επιχειρηματίες, γιατί έμειναν πίσω όχι μόνο τα προϊόντα τα οποία είχαν στα καταστήματά τους προς πώληση, αλλά και προϊόντα που είχαν παραγγείλει. Διεκόπη απότομα η συνεχής ροή και μόνο ζημιά μπορεί να κάνει αυτό για τις επιχειρήσεις».

Ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, οι έμποροι της Κομοτηνής ανησυχούν αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού σε χωριά του ν. Ροδόπης και απεύχονται ενδεχόμενο άνοιγμα του εμπορίου ανά την Ελλάδα σε δύο ταχύτητες, με τη Ροδόπη να μένει κλειστή.

«Βεβαίως και ανησυχούμε. Θέλουμε να γνωρίζουμε ακριβώς που βρίσκονται τα πολλά κρούσματα. Το πιο σωστό για εμάς είναι πως όποια περιοχή έχει το πιο σοβαρό πρόβλημα θα πρέπει να απομονώνεται. Δεν είναι δίκαιο η Κομοτηνή να πληρώσει τα προβλήματα της περιφέρειας. Η Κομοτηνή εντός του αστικού ιστού της δεν έχει πολλά και σοβαρά κρούσματα. Θα είναι πολύ άδικο και θα μας πάει πολύ πίσω, να ανοίξουν κάποιοι νομοί της χώρας και να μην ανοίξουμε εμείς, γιατί έχουμε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποια χωριά αρκετά μακριά από την Κομοτηνή», δήλωσε η πρόεδρος.

Να ανοίξει η συζήτηση για διαγραφές
Αναφορικά με την ατζέντα διεκδικήσεων των εμπόρων, για τη βιωσιμότητα του κλάδου, σύμφωνα με την Κική Κωνσταντινίδου πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για διαγραφές χρεών, καθώς ούτως ή άλλων οι έμποροι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σωρευμένες υποχρεώσεις τους.

«Στην οικονομική κρίση δεν είδαμε τίποτα και καμία βοήθεια για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το μόνο που βλέπαμε ήταν να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με υποχρεώσεις οι μικρομεσαίοι […]. Τώρα με την πανδημία είδαμε ότι δόθηκε προσοχή στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί όντως αυτή είναι που έχει το πιο μεγάλο πλήγμα. Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν παρθεί ποτέ, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, οι αναστολές υποχρεώσεων και των επιταγών. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για διαγραφές. Όταν θα έρθουν οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος, το μόνο που θα γράφεται στο ισοζύγιο των επιχειρήσεων και του κράτους θα είναι μόνο αρνητικό. Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις, μαζί με τις αναστολές που θα έχουν λήξει εκείνη την περίοδο. Θα δούμε ότι η μία επιχείρηση μετά την άλλη δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», εκτίμησε η κα Κωνσταντινίδου. Επικουρικά, μετέφερε το αίτημα να καλυφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ΕΦΚΑ Εργοδοτών, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τους εργαζομένους, διότι –όπως είπε χαρακτηριστικά- «κι εμείς ζητάμε να μας καλύψουν τον ασφαλιστικό φορέα, γιατί με κλειστά μαγαζιά δεν μπορούμε να καλύψουμε την ασφάλειά μας».

Αυτά τα εικοσιτετράωρα αναμένονται οι αποφάσεις για τη μέθοδο με την οποία θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown για όλους τους οικονομικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου. «Τίποτα μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο», σχολιάζει επί του παρόντος η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Βιντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προφανώς υπήρξαν πολλές γκρίνιες και αντιδράσεις στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, με την  ανακοίνωση μόνο 50 πειραματικών  σχολείων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως  από βουλευτές των νομών,