fbpx Η Ροδόπη δεν φάνηκε πουθενά στον «χάρτη της ανάπτυξης» της κυβέρνησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η Ροδόπη δεν φάνηκε πουθενά στον «χάρτη της ανάπτυξης» της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

«Ο φορολογικός ανταγωνισμός από τους βόρειους γείτονές μας είναι μία πραγματικότητα που χτυπάει όλη την Ελλάδα», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, ωστόσο δεν φάνηκε να κάνει δεκτή καμία από τις εξειδικευμένες προτάσεις των τοπικών φορέων

Ρεπορτάζ Θανάσης Τσολάκης

Φιλοαναπτυξιακός, φιλοεπενδυτικός και με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που άφησε θετικό αποτύπωμα στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τουλάχιστον σχολίασαν εκπρόσωποι του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, εμφανίστηκε στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αθροίζοντας το χρόνο της ομιλίας και της συνέντευξης τύπου του, ο κος Μητσοτάκης είχε τις κάμερες στραμμένες πάνω του για περισσότερο από τρεις ώρες από τις οποίες όμως, η Ροδόπη δεν κέρδισε παρά ελάχιστο χρόνο κι εκείνο «ξώφαλτσα».

Το γενικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός για την επιχειρηματικότητα «είναι προς τη θετική κατεύθυνση» σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και την ίδια άποψη ασπάζεται και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης που σχολίασε ότι «ήταν μια ομιλία που είχε επίκεντρο την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Αυτό το ζητούμενο που λέμε τόσα χρόνια ότι μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας μπορεί να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας περισσότερο».

Ωστόσο, για το μείζον θέμα που «πονάει» τους επιχειρηματίες της Ροδόπης, ο πρωθυπουργός δεν είχε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, πέραν του γενικού πλαισίου που έθεσε ως εξής: «Ο φορολογικός ανταγωνισμός από τους βόρειους γείτονές μας είναι μία πραγματικότητα που χτυπάει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ένας απ’ τους λόγους που μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Βουλγαρίας αλλά είναι μία σημαντικότατη μείωση η οποία μας ξανακάνει ανταγωνιστικούς».

Πέρα από το γεγονός όμως ότι ο κος Μητσοτάκης έδωσε ένα όντως φιλοεπιχειρηματικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη γιατί όπως είπε και ο κος Βαφειάδης «κρατάμε μία πισινή, γιατί η πολιτική είναι πολιτική», οι πρωθυπουργικές αναφορές στη Θράκη ήταν μόλις δύο και μάλιστα η δεύτερη «από σπόντα».

Η πρώτη είχε να κάνει με το έργο Χρυσού και η δεύτερη ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τάσου Παλαιστίδη από το ΕΝΑ Channel.

«Φτάνει» με το δίπολο Αλεξανδρούπολη – Καβάλα 
Αν και το ερώτημα του Τάσου Παλαιστίδη αφορούσε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης γενικά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί για άλλη μία φορά στο γνωστό δίπολο Καβάλα – Αλεξανδρούπολη ή Αλεξανδρούπολη – Καβάλα ωσάν να μην μεσολαβούν ανάμεσα τους άλλοι τρεις νομοί.

Ναι, όλοι καταλαβαίνουμε τις υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μαζί με αυτό της Καβάλας, αλλά η «καραμέλα» αυτή έχει αρχίσει πλέον να αποκτά γλυκόπικρη γεύση. 

Ελπίζουμε τουλάχιστον ο κος Μέτιος, στον οποίο επίσης ο κος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία –άγνωστο γιατί- να εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελείται από πέντε νομούς. Άλλωστε, αν δεν έκανε ούτε αυτό, μάλλον αδίκως έδρεψε δάφνες διά στόματος Μητσοτάκη: «μιλάμε συστηματικά με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αυτός είναι και ο λόγος που φώναξα όλους τους περιφερειάρχες και θα έχουμε ένα τακτικό όργανο που θα συνεδριάζει έξι φορές το χρόνο –κάθε δύο μήνες- ώστε να συζητάμε έργα αναπτυξιακής προοπτικής, την ταχύτερη απεμπλοκή πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα ζητήματα που αφορούν τις Περιφέρειες.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι αντικείμενο του κεντρικού κράτους. Είναι αντικείμενο των ιδίων των Περιφερειών, οι οποίες πρέπει να παίξουνε πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμφωνήσουνε με το κράτος ‘τι κάνει το κράτος’ και ‘τι κάνουν οι Περιφέρειες’».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η κυβέρνηση δίνει τη δική της διπλωματική μάχη και προφανώς κατά  πλειοψηφία τουλάχιστον, πολιτικοί, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και αναλυτές,  θα έπρεπε να συντάσσονται  με το μέρος της.