fbpx Η πρόταση Ιλχάν για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
"ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ" ΜΕΣΩ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η πρόταση Ιλχάν για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στη Ροδόπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιλχάν Αχμέτ
ΠΣΕΑ
Αγρότες

Ο βουλευτής Ροδόπης κατηγορεί πως η αποζημίωση καλλιεργητών μέσω ΠΣΕΑ - για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ - δεν φτάνει για να καλύψει τα φετινά ποσά που χάθηκαν από το αγροτικό εισόδημα

Διονύσης Βοργιάς

Σειρά επαφών ανέπτυξε το περασμένο διάστημα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες, για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και των προοπτικών ανάπτυξης της Θράκης. Ο βουλευτής παρέθεσε συνέντευξη τύπου για το θέμα, το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου. Αυτή ήταν η δεύτερη εξόρμησή του στις Βρυξέλλες μέσα σε διάστημα δύο ετών για την υποστήριξη της αναπτυξιακής ατζέντας της Θράκης. Τον Ιλχάν Αχμέτ συνόδευε σε αυτό του ταξίδι ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης.

Ο βουλευτής Ροδόπης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενό συνεργάτη του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Θράκης, ενώ ζητήθηκε η πολιτική και τεχνοκρατική συνδρομή του για την στήριξη της περιοχής.

Ο κος Σχοινάς επεσήμανε στον βουλευτή Ροδόπης ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκης απουσιάζει από τις διεθνείς συναντήσεις και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στην συνθήκη Σένγκεν το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη. 

Από την συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσο Χανιώτη, προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος  για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως τα καπνά, έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο που πραγματοποιούσε περιοδεία στην έδρα της Ε.Ε. τις ίδιες μέρες.     


Έρχεται ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο βουλευτής ανέδειξε πως άμεσα θα προχωρήσει σε νέα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα θέσει τα εξής ζητήματα:

"Ο κ. Χόγκαν κάνει ξεκάθαρο ότι ο τρόπος της διανομής είναι ευθύνη του κράτους-μέλους. Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας και το επίπεδο φτώχειας στην κάθε περιοχή. Δεύτερο στοιχείο είναι ο μικρός κλήρος που δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης διανομής, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τις ενισχύσεις. Μετά το 2020 α) η πρόταση της Επιτροπής ξεκάθαρα δίνει την  δυνατότητα στην χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια β) τονίζεται το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς, γ) χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.  

Η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές. Η σημερινή στρεμματική ενίσχυση στην Ελλάδα είναι 55 ευρώ στο στρέμμα. Το 4% του ΑΕΠ που εκπροσωπεί ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα παίρνει περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα από το υπόλοιπο 96% που είναι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας.

Μετά όλα τα παραπάνω το εύλογο ερώτημα παραμένει προς την κυβέρνηση αν σκοπεύει να ενισχύσει, να στηρίξει, να εκπονήσει πολιτικές που θα στοχεύουν στην διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας, ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει την ανερμάτιστη πορεία προς την συνολική απαξίωση και μελλοντική εξαφάνιση εντέλει των καπνοπαραγωγών της Θράκης".


Αιχμές προς την κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις
Ο βουλευτής - κληθείς από τον "Χ" να σχολιάσει και την ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για το αγροτικό εισόδημα - επεσήμανε ότι "φέτος ειδικά υπολογίζεται ότι μπορεί να λείψουν από την οικονομία της Ροδόπης περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ που καταγράφονται ως απώλεια εισοδήματος από την νεκρωτική ίωση που έπληξε τα καπνά". Στάθηκε και στις ενέργειες τόσο τις δικές του όσο και του κόμματός του: "Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή επιτακτικά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα που αποτελεί οικονομική βόμβα για την περιοχή μας. Δυστυχώς, παρά τα ευχολόγια που εκφράστηκαν αρχικά, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος".

Όσον αφορά στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι ζημιές θα καλυφθούν μέσω ΠΣΕΑ, ο βουλευτής ήταν επεξηγηματικός. "Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλαφόν 16 εκατομμυρίων ευρώ για ετήσιες αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ, χρήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις απώλειες του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης", είπε και σε άλλο σημείο του λόγου του πρόσθεσε πως "ζητάμε παράλληλα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών, άμεσα", υπογραμμίζοντας πως "θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή μέχρι την επίτευξη τους στόχου της ολικής αποζημίωσης των αγροτών μας και της δικαίωσης του δίκαιου αγώνα τους".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι