fbpx Η Εφορεία Αρχαιοτήτων εργάζεται για να σώσει το Βυζαντινό Φρούριο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων εργάζεται για να σώσει το Βυζαντινό Φρούριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Εφορεία Αρχαιοτήτων
Βυζαντινό Φρούριο

Το έργο προχωράει βάσει του σχεδιασμού και η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης σημειώνει πως "ήδη γίνονται εργασίες στο Βυζαντινό Φρούριο"

Διονύσης Βοργιάς

Τις εργασίες στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής έχει αντιληφθεί ο κόσμος το τελευταίο διάστημα, κι από πλευράς της η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα μας πληροφορεί πως "ήδη γίνονται εργασίες στο Βυζαντινό Φρούριο" και ότι "προχωράμε στις στερεώσεις και σε μία διαδρομή που θα κάνουμε παράλληλα με το τείχος - στο εσωτερικό του τείχους της οχύρωσης - κοντά στην Παναγία". Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων έχει αναλάβει "ένα πολύ σημαντικό έργο που είναι η παρέμβαση και η συντήρηση του ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου", όπως μας λέει η κα Καραδήμα.


Επίσης, όπως μας ενημερώνει η κα Καραδήμα "η Εφορεία Αρχαιοτήτων προσπαθεί κι έχει την πρόθεση - ωριμάζοντας κάποιες μελέτες που απαιτούνται - να προτείνει κάποιες μικρότερες παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πόλης", όπως για παράδειγμα στον θολωτό τάφο των Συμβόλων πλησίον της Κομοτηνής.


"ΠΥΡΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ"
Ειδική μνεία επιφυλάσσει η κα Καραδήμα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής: "Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής έχει βγει στην πρόσκληση της ΟΧΕ με 1 εκ. ευρώ, έχουμε έτοιμη μουσειολογική και μουσειογραφική (μελέτη), και περιμένουμε κάποιες ακόμη μελέτες να εγκριθούν, όπως την αρχιτεκτονική, γιατί μιλάμε για το κτίριο που είναι διατηρητέο - κηρυγμένο μνημείο - του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που έχει κάνει τα Ξενία και άλλα πολλά σπουδαία κτίρια".

Φιλοδοξία των αρμοδίων είναι - μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης και τη νέα έκθεση "να γίνει ένας πυρήνας πολιτισμού, για να γίνονται παρεμβάσεις σε όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κομοτηνής".


ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί δύο σημαντικά έργα στην "καρδιά" της Κομοτηνής, με απόφαση περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Πρώτον, το έργο "Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος του μητροπολιτικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής" προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Δεύτερον, η πράξη με τον τίτλο "Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής" προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.


"Στην ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση της πολιτικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού, αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα δύο έργα που αφορούν στη Ροδόπη: Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής και στον Μητροπολιτικό Ναό", μάς επιβεβαιώνει σχετικά ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΑΜ-Θ Βασίλης Πιτσινίγκος.


Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο έργο στον Μητροπολιτικό Ναό, αυτό περιλαμβάνει εργασίες για τη δομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου και του χαρακτήρα του ως μνημείου. Συνολικά: Θα αντιμετωπιστούν τα δομικά και οικοδομικά προβλήματα του ναού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του. Θα γίνει εκσυγχρονισμός των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αναμόρφωση των βοηθητικών του χώρων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του.

Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτιρίου. Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου με βοτσαλωτό δάπεδο, καθιστικούς πάγκους, ζώνη πρασίνου και φωτισμό. Όσον αφορά στο έργο στο Βυζαντινό Φρούριο, αυτό περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής στη νοτιοανατολική, δυτική και βόρεια πλευρά του τείχους, εργασίες ανάδειξης και προβολής του μνημείου, καθώς και παραγωγή πληροφοριακού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα για τη Θράκη, που τα προτείνουν  οι  περισσότεροι πολιτικοί,  αυτοδιοικητικοί,  φορείς και επιμελητήρια  για τη Διακομματική Επιτροπή, είναι  το Αρδευτικό της Ξάνθης και το Φράγμ