fbpx Γιώργος Φιλιππίδης: "Ζητήσαμε 1.5 εκ € από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πήραμε 55!"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΣΝ

Γιώργος Φιλιππίδης: "Ζητήσαμε 1.5 εκ € από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πήραμε 55!"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιώργος Φιλιππίδης
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Δωρεά
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το έργο της ανέγερσης νέου νοσοκομείου μπήκε σε τροχιά υλοποίησης 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα να μοιάζει σχεδόν απίστευτο, όμως το έργο της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή κατόπιν δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι πλέον σχεδόν σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα του διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και τη συνέντευξη που έδωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. 


Ο κος Φιλιππίδης αποκάλυψε μέρος του "παρασκηνίου" όλης αυτής της υπόθεσης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε "ενοχλήσει" το ΙΣΝ, προκειμένου να ζητήσει οικονομική βοήθεια για έργα αποκατάστασης στο υπάρχον κτίριο. Από εκείνη την πρώτη επαφή όμως ξεκίνησε ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων που είχαν την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής.


"Τον Φλεβάρη που μας πέρασε είχα κάνει μια προσωπική επιστολή προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου ζητούσα για το γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής να γίνουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου", είπε ο κος Φιλιππίδης και συνέχισε: "μετά την επιστολή που τους απέστειλα ζήτησαν κάποια στοιχεία για το κτίριο, για τις εργασίες που απαιτούνταν εδώ, ζήτησαν κάποια έγγραφα τα οποία τεκμηριώνουν τις ανάγκες αυτές και το καλοκαίρι ήρθανε εδώ δύο φορές, έγινε μια αυτοψία του κτιρίου και είχαμε συζητήσεις όλο αυτό το διάστημα". 


Η αυτοψία των ανθρώπων του ΙΣΝ, τους έφερε ενώπιων της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο και εκτιμήθηκε ότι η προσφορά του 1.5 εκ, θα ήταν απλώς "μπαλώματα". Έτσι, και σε συνάρτηση με την πρότερη επαφή που είχε το Ίδρυμα με το υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε τελικά η χρηματοδότηση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου.

"Όταν ήρθαν εδώ (εν. οι άνθρωποι του ΙΣΝ) και είδανε το κτιριακό συγκρότημα του γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής πραγματικά είδανε ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να γίνουνε εργασίες αποκατάστασης καθώς θα ήτανε μπαλώματα για άλλη μια φορά" εξηγεί ο διοικητής και συνεχίζει: "άρχισε μετά να συζητιέται η προοπτική κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου και μάλιστα επειδή είχαν ήδη προσυνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας για ένα πακέτο 200 εκ. ευρώ συνολικής προσφοράς για υγειονομικές δομές στην χώρα, αρχίσαμε να συζητάμε για το πώς μπορεί να μπει σε αυτό και το γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής. Το υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Υγείας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, υπέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου νοσοκομείου στο νομό Ροδόπης. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς είχανε και εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στο νοσοκομείο. Πραγματικά οποιαδήποτε αποκατάσταση και αν κάνανε -αυτό το τονίσαμε- δεν θα είχε και κάποιο ιδιαίτερο νόημα. 


Φυσικά θα έδινε κάποια ανάσα -αυτό δεν το αμφισβητούμε- αλλά θα ήταν πάλι ένα μπάλωμα και θα μπαίναμε πάλι στην διαδικασία του ράβε ξήλωνε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πέρα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το υπουργείο Υγείας για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, να μας υποδείξει σαν ένα φορέα πρώτης προτεραιότητας για αυτή την επένδυση και το διοικητικό συμβούλιο εδώ του νοσοκομείου στο οποίο όταν τον Φλεβάρη μας είχε έρθει ένα αίτημα από το υπουργείο υγείας να υποδείξουμε ποιες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου ήταν απαραίτητες μετά από συζήτηση που είχαμε, ομόφωνα ενέκρινε την εισήγησή μου να μην ζητήσουμε εργασίες αποκατάστασης αλλά να ζητήσουμε ένα νέο νοσοκομείο. 


Ήταν ένα ρίσκο που πήραμε γιατί βγήκαμε τελείως από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πήραμε μια απόφαση η οποία μπορεί να μην μας έβγαινε κιόλας".


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 
Η δωρεά δεν αποφασίστηκε από το ΙΣΝ σε προφορικό επίπεδο μόνο, αλλά ζητήθηκαν -και φυσικά παραχωρηθήκαν- μία σειρά από έγγραφα και ντοκουμέντα. Όπως λέει ο κος Φιλιππίδης "ζητήσανε όλες τις προηγούμενες μελέτες που υπήρχανε τις οποίες και αποστείλαμε. Θα κάνουμε μια μικρή επικαιροποίηση για τις μελέτες αυτές γιατί λείπουν μερικά πράγματα, πρέπει να τα προσθέσουμε, ζητήσανε την παραχώρηση του χώρου που υπάρχει και σε αυτό το σημείο ευχαριστούμε τον δήμο Κομοτηνής για την παραχώρηση οικοπέδου 93 στρεμμάτων στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου, προς την Αίγειρο. Είναι και αυτό σημαντικό γιατί όλο αυτό έδειχνε ότι ήταν ένα έργο ώριμο και ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει και γρήγορα. Είχαμε έρθει και σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μας έδωσαν όλο τον φάκελο, όλο το ιστορικό που υπήρχε. Αποστείλαμε και την τεχνοοικονομική μελέτη που υπήρχε καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη που ήτανε σημαντικά στοιχεία για να πατήσει κάποιος και να επενδύσει σε ένα μεγάλο έργο"


Ο κος Φιλιππίδης είπε ακόμη ότι "τα 55 εκατομμύρια ευρώ επαρκούνε για ένα σύγχρονο κτίριο 26.000 τετραγωνικών μέτρων καθώς και για σύγχρονο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και για ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Επαρκούν για να μας δώσουν ένα νοσοκομείο με τα κλειδιά" ενώ η δωρεά θα γίνει ως εξής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή: "το ίδρυμα δεν θα δώσει σε εμάς τα 55 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσουμε το κτίριο, θα το κατασκευάσει το ίδρυμα με δική του ευθύνη. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία των δημοσίων διαγωνισμών και των προκηρύξεων. Αυτά θα γίνουν μέσω του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (σ.σ. το ίδιο θα κάνει και για τα άλλα έργα που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο των 200 εκατομμυρίων ευρώ) και στο τέλος θα παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας το νοσοκομείο.

Η γραφειοκρατία που αποφεύγουμε είναι τουλάχιστον τρία χρόνια και πάμε σε κάτι το οποίο το προσδιορίζουμε αρχικά ότι θα είναι έτοιμο σε τρία με τέσσερα χρόνια από σήμερα".  Τέλος, ο κος Φιλιππίδης, που χαρακτήρισε ως "βόμβα" την είδηση για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ευχαριστεί όλους τους τοπικούς φορείς που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να επιτευχθεί, ενώ λέει ότι η αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρχές σε δεύτερο χρόνο, αλλά σοβαρά: "Ήτανε κάτι το οποίο μας χαροποίησε όλους μας εδώ στην περιοχή, ήτανε ένα αίτημα χρόνων, εγώ μπορώ να ευχαριστήσω πολλούς για την συμβολή τους, όλοι έχουν μικρή ή μεγάλη συμβολή σε όλο αυτό. Ευχαριστώ και τους κυβερνητικούς βουλευτές εδώ που πίεζαν και αυτοί στην κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας για να γίνει το νέο νοσοκομείο. Φυσικά τον δήμαρχο Κομοτηνής που πέρα από το οικόπεδο που μας παραχώρησε έκανε τις προσωπικές του επαφές και πιέσεις μαζί με τον μητροπολίτη για να γίνει το νέο κτίριο και τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης τον κο Τσαλικίδη γιατί και αυτοί είχαν την δική τους συμβολή. Είναι μια συλλογική προσπάθεια και ο χώρος υγείας δεν θα πρέπει να είναι χώρος αντιπαραθέσεων, αλλά χώρος σύγκλισης δυνάμεων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία πάνω από όλα. Το τι θα γίνει το υπάρχον κτίριο θα πρέπει να είναι κι αυτό μέρος διαβούλευσης των θεσμικών φορέων της περιοχής ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτό. Πρέπει αυτό να το συζητήσουμε πάλι όλοι μαζί, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι γιατί βλέπουμε και σε άλλους νομούς είτε διπλανούς είτε μακρινούς, παρότι γίνανε μετεγκαταστάσεις σε άλλα κτίρια, τα παλιά κτίρια είναι ρημαγμένα και πολλά είναι και εστία μόλυνσης σε κεντρικές περιοχές αστικών περιοχών".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ