fbpx Γιατί δεν έρχεται το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

Γιατί δεν έρχεται το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ
Φυσικό αέριο
Κομοτηνή

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το έργο, αν η αργοπορία της Δ.ΕΠ.Α. συνεχιστεί

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δ. Καρασταύρου: "Τρομερή η αναξιοπιστία της ΔΕΠΑ"

Διονύσης Βοργιάς

Τα χρόνια περνούν, το φυσικό αέριο όμως φαίνεται να μην έρχεται στην Κομοτηνή, παρά τις δεσμεύσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Φυσικά, αν αυτό έρθει από την αρμόδια επιχείρηση -όπως επιμένουν στις τάξεις της ότι θα συμβεί, η σύνδεση θα έχει πραγματοποιηθεί μετά από χαρακτηριστική αργοπορία. 


ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι η δημόσια εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η εταιρεία, με έτος ίδρυσης το 1988, λειτουργεί στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που είναι εντελώς διαφορετική εταιρία, άπτεται ζητημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρόλα αυτά, υπό προϋποθέσεις, έχει -καταστατικά- τη δυνατότητα να αναλάβει και έργα που αφορούν στο φυσικό αέριο. Μέλος της ΕΔΕΥΑ είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος εξηγεί πως δεν είναι πρώτος στόχος της ΕΔΕΥΑ να επωμιστεί επιπλέον φόρτο εργασίας, όμως αν η αργοπορία της ΔΕΠΑ συνεχιστεί κι άλλο, τότε η ΕΔΕΥΑ είναι πανέτοιμη να μπει στο φυσικό αέριο. 


"Ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή είναι το θέμα του φυσικού αερίου, δηλαδή της σύνδεσης της Κομοτηνής και των νοικοκυριών της με το φυσικό αέριο.  Εγώ έχω εισάγει το ζήτημα από το Νοέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά τότε είπαμε ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να μπουν στο κομμάτι του φυσικού αερίου", μας εξηγεί ο κος Καρασταύρου.

Ο πρόεδρος κατηγορεί την ΔΕΠΑ για αδράνεια στο επιχειρείν της. "Το θέμα είναι πως ότι η ΔΕΠΑ δεν κάνει τίποτα ώστε το φυσικό αέριο να μπει στις περιφερειακές πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας, ενδεχομένως γιατί δεν τους συμφέρει. Αντιθέτως, οι ΔΕΥΑ δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, είμαστε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επομένως, αν χρειαστεί θα συνδράμουμε, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει στο σύνολό της φυσικό αέριο. Αυτό ήταν κι ένα κομμάτι της εισήγησής μου στη γενική συνέλευση που έγινε στην Άρτα, παρουσία του κου Φάμελλου ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα και το είδε με πολύ θετικό τρόπο", επισημαίνει δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΥΑ. Ο κος Καρασταύρου προσθέτει ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει εντάξει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της την κατάλληλη χρηματοδότηση "πρωτοπορώντας μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το φυσικό αέριο, για λογαριασμό της ΔΕΠΑ", όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.


"Δυστυχώς όμως η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι αρκετά αρνητική. Η πρώτη πρόσκληση που είχε βγει ήταν για 11/7/2016 κι από τότε έχουν δοθεί έξι παρατάσεις. Η τελευταία βγήκε στις 27/9/2017 και λήγει 2/1/2018. Δηλαδή ξεκινήσαμε το 2016 και δίνουμε παράταση μέχρι το 2018 και δεν ξέρουμε εάν τελικά υπάρχει ωριμότητα από τη ΔΕΠΑ, ώστε να μπορέσει και να αναπτύξει δίκτυα στην περιφέρειά μας.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έλεγε το 2015, ότι θα έχει 40.000 καταναλωτές στην περιφέρειά μας. Κι αυτή τη στιγμή έχει μόνο τρεις καταναλωτές. Η ίδια ΔΕΠΑ παρουσιάζεται το 2018 και δεν είναι ώριμη να καταθέσει μελέτη. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τρομερή αναξιοπιστία", προσθέτει ο κος Καρασταύρου, σημειώνοντας την αργοπορία της ΔΕΠΑ. Και, πράγματι, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής έξι αποφάσεις, στις: 11/07/2016, 19/10/2016, 22/12/2016, 26/4/2/17, 27/6/2017, 27/9/2017 με την τελευταία να λήγει στις 2/1/2018. Ο πρόεδρος αναδεικνύει επίσης ότι "ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει να βάζει το φυσικό αέριο, θα πάει να πιάσει τα σπίτια-φιλέτα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γι' αυτό", ενώ το φυσικό αέριο πρέπει να πάει σε κάθε νοικοκυριό. 


Στη συνέχεια τονίζει ότι πρώτος στόχος της ΕΔΕΥΑ είναι να ασκήσει πίεση στην ΔΕΠΑ και δεύτερος, επικουρικός, να μπει στα "παπούτσια" της ΔΕΠΑ -αναλαμβάνοντας το έργο της- αν αυτή συνεχίζει να αδρανεί. "Θα πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει τη ΔΕΠΑ, με ένα τελεσίγραφο, άλλως να αρχίσει τον διάλογο με τις ΔΕΥΑ. Εμείς έχουμε ζητήσει ανοιχτά στη γενική μας συνέλευση, να μπούμε στη συζήτηση. Πιστεύω ότι και μόνο να μπούμε στην κουβέντα, αυτό θα ενεργοποιήσει τη ΔΕΠΑ ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα.


Ως ΕΔΕΥΑ, με την ύδρευση και την αποχέτευση έχουμε μεγάλο όγκο εργασίας, επομένως πρώτος μας στόχος δεν είναι να πάρουμε το φυσικό αέριο. Πρώτος μας στόχος είναι να ασκήσουμε πίεση, ώστε να έρθει το φυσικό αέριο στην πόλη μας. Αν όμως δούμε ότι με τη ΔΕΠΑ δε γίνεται δουλειά, εμείς δεν φοβόμαστε το αντικείμενο και με χαρά θα μπούμε και θα συμμετάσχουμε με τους όρους που διέπουν και τη ΔΕΠΑ, δηλαδή με τη χρηματοδότηση των δικτύων και να γίνει ένας μεγάλος δανεισμός".


Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στη ΕΔΕΥΑ και -επομένως- στους δημότες των κατά τόπους ΔΕΥΑ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα έργο με μεγάλο όφελος για την τοπική κοινωνία. 


Η Δ.ΕΠ.Α. ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΠΑ, φαίνεται πως υπάρχει πρωτοβουλία ώστε το φυσικό αέριο να έρθει σε 18 πόλεις -μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή, συνολικά σε  περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις. Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, θυγατρικής της ΔΕΠΑ.


Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της νομικής υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και "κληρονόμησε" από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.


Το δίκτυο έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), όπως παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Θόδωρο Τερζόπουλο σε ενεργειακό συνέδριο προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.
Αναλυτικά, προβλέπεται η επέκταση των δικτύων στις εξής πόλεις:


-Κεντρική Ελλάδα: Χαλκίδα, Καρπενήσι, Άμφισσα, Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα. Οι νέες συνδέσεις υπολογίζονται σε 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις.


-Κεντρική Μακεδονία: Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες (25.000 νοικοκυριά και 4.000 επιχειρήσεις).


-Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα, Καβάλα (45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις).


Πρακτικά όμως, το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει ένα "μυστήριο".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.