fbpx Για το αγροτικό εισόδημα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΕΒΡΟ

Για το αγροτικό εισόδημα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες άμεσα, μέτρα και κατευθύνσεις προς όφελος των αγροτών έμμεσα, διπλό αίτημα από πλευράς Ροδόπης

Οι αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή του βαμβακιού και στην παράδοσή του, για να μη χαθεί το πλαφόν, έστω και μειωμένο, και να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση βάμβακος

Δήμητρα Συμεωνίδου

Απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες άμεσα, μέτρα και κατευθύνσεις προς όφελος των αγροτών έμμεσα. Το δίπτυχο αυτό αιτημάτων από πλευράς φορέων της Ροδόπης τέθηκε υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα. 

Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Σταύρο Αραχωβίτη και τους συνεργάτες του, συμμετείχαν θεσμικοί φορείς από τους νομούς Ροδόπης και Έβρου. Η συνάντηση αυτή έγινε με σκοπό την ενεργοποίηση του αρμόδιου υπουργείου και των υπηρεσιών προς την εξεύρεση άμεσων λύσεων για τους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, συνεργάτης του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιου Δημοσχάκη, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, κ. Βενετίδης και Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου, πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Έβρου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Σε συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης παρέθεσε τα υπάρχοντα προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και βάμβακος λόγω των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα απαίτησε τον σεβασμό σε μια αγροτική περιοχή, όπως η Ροδόπη, όπου τα πάντα κινούνται γύρω από το «αγροτικό εισόδημα» και η οικονομία όλης της περιοχής και της Περιφέρειας ευρύτερα εξαρτάται από την καλλιέργεια της γης. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο, με τις τραγικές απώλειες παραγωγής στις καλλιέργειες κατά την τρέχουσα χρονιά, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης ζήτησε εμπράκτως τις ενέργειες του υπουργείου και τις  πρωτοβουλίες, για την απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες και επιπλέον να ανακοινώσει υπεύθυνα μέτρα και κατευθύνσεις προς όφελος των αγροτών.

Από πλευράς Έβρου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, κυρίως όμως υπογραμμίστηκε η μαζική καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι και τέθηκαν ερωτήματα για τις προθέσεις του υπουργείου να αμβλύνει τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι παραγωγοί, οι οποίοι φέτος θα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα λόγω των καταστροφών. Την εξαιρετικά εκτεταμένη ζημία και τις καταστροφές, επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, έχοντας στα χέρια του στοιχεία από το τοπικό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στον Έβρο, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατά τόπους εκτιμήσεις και αυτοψίες.


Εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι
Δεδομένου ότι, οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι δεν συμπεριλαμβάνονται στις καλυπτόμενες ζημίες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, επομένως δεν προβλέπεται κάποιου είδος αποζημίωση απευθείας από την υπηρεσία, κ. Αραχωβίτης δήλωσε στους παρευρισκόμενους τα εξής: 

Οι αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή του βαμβακιού και στην παράδοσή του, ώστε οι υπηρεσίες να έχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παραδοθείσες και τις κατεστραμμένες ποσότητες για να μη χαθεί το πλαφόν, έστω και μειωμένο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση βάμβακος.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών των νομών Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω απώλειας εισοδημάτων.

Έχει ήδη συγκεντρωθεί τεκμηριωμένο υλικό και έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια και στο εισόδημα των παραγωγών.

Συζητείται εκτενώς η ανάγκη ενός επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας στη Θράκη.


Ειδική μνεία στον καπνό 
Για αυτά τα ζητήματα θα είμαστε συνέχεια σε επαφή με το υπουργείο, διαβεβαίωσε στον απόηχο της συνάντησης ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά. Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στον καπνό λέγοντας τα παρακάτω "για τον καπνό υπάρχει η εκτίμηση από την μεριά του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ για ζημιά που υπερβαίνει το 50%. Και για αυτόν θα υπάρξει αναζήτηση τρόπου αναπλήρωσης της απώλειας των καπνοπαραγωγών.

Ο υπουργός μας είπε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για κάτι για να μην φανεί ασυνεπής, αλλά έχουν γνώση οι υπηρεσίες της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας και συζητήθηκαν και γενικότερες πρωτοβουλίες παρεμβάσεις για την στήριξη των καπνοπαραγωγών".

Από όλες τις πλευρές, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας, οι οποίοι κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες, με ζωονόσους από τις γείτονες χώρες, δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα την περιοχή μας και καθιστούν δύσκολη την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο