fbpx Γ. Κεραμιτζής: Φοβερές περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Γ. Κεραμιτζής: Φοβερές περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιώργος Κεραμιτζής
Συντάξεις
ΟΑΕΕ Ροδόπης

Το παράπονο του προέδρου των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ροδόπης πως οι Κομοτηναίοι συνταξιούχοι δεν διαδηλώνουν μαζικά
 

Διονύσης Βοργιάς

Απογοήτευση για τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων, αλλά και για την μη συμμετοχή των Κομοτηναίων στις διαδηλώσεις, εξέφρασε στον «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) ν. Ροδόπης Γιώργος Κεραμιτζής.

«Τα προβλήματα είναι πολλά», δεν έκρυψε ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «φοβερές περικοπές» στις συντάξεις την τελευταία δεκαετία ειδικά «από τις μεγάλες συντάξεις». Ο πρόεδρος καταγγέλλει επίσης ότι κάποια επιπλέον χρήματα που είδαν στις συντάξεις τους το τελευταίο διάστημα ήταν «ψίχουλα μπροστά σε αυτά που περιμέναμε», ενώ παρατήρησε με απογοήτευση την περικοπή από πολλούς συνταξιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Το παράπονο του προέδρου

Η μερίδα του λέοντος των συνταξιούχων πάντως, αναμένει να δει τι θα συμβεί εντέλει με την πολύκροτη υπόθεση των αναδρομικών, γιατί τα πάντα θα φανούν στο γκισέ. 

Μέχρι τότε όμως, οι γηραιότεροι παραμένουν με κουτσουρεμένες τις συντάξεις τους, παρόλα αυτά –στην Κομοτηνή τουλάχιστον- δεν μαζεύονται στις διαδηλώσεις. «Αυτό είναι το παράπονό μου», είπε χαρακτηριστικά ο κος Κεραμιτζής, αναφερόμενος στην απουσία μαζικής συμμετοχής των συνταξιούχων από τις διαδηλώσεις.

«Θέλω τη συμμετοχή και τη φωνή σας», ζήτησε από τους συνταξιούχους, και παρατήρησε: «δυστυχώς στην Κομοτηνή είμαστε μία από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε κόσμο. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τους Κομοτηναίους. Έχω βρεθεί σε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήσαμε πόλη σαν διοίκηση, αλλά εδώ στην Κομοτηνή δεν μπορώ να μαζέψω 100 άτομα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σωματείου, στην Κομοτηνή υπάρχουν γύρω στους 2.500 συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, παρά ταύτα το Σωματείο αριθμεί περί των 220-230 μελών.

Το νέο Ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις;
Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό θα ωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης λόγω αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης και 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που είχαν μειώσεις το 2016 για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Ειδικότερα ενισχύονται οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης από τα 30 έτη και πάνω ενώ σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης δεν θα δουν καμία αύξηση στην σύνταξή τους καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 26,37%, όπως είναι και σήμερα. Όμως για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας ο συντελεστής αυξήθηκε κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στο 1,98% από 1,42%. Έτσι στα 35 έτη φτάνει στο 37,31% από 33,81%,στα 40 χρόνια στο 50,01% από 42,80%. Στα 42 χρόνια φτάνει στο 51,01% από 46,80% καθώς μετά τα 40 έτη προβλέπεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,50% ανά έτος. Επομένως, σε αυξήσεις κύριων συντάξεων από 12 έως και πάνω από 250 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί η τελική διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μετά Πάσχα, μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου και όχι από τις 4 Οκτωβρίου, όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Βασιλόπιτα και χαιρετισμοί
Τα παραπάνω μετέφερε στον «Χ» ο Γιώργος Κεραμιτζής στο περιθώριο της ετήσιας κοπής βασιλόπιτας, το βράδυ του Σαββάτου 18/01 στο Diamond, σε μία βραδιά γλεντιού για τη νέα χρονιά. Ο κος Κεραμιτζής ευχήθηκε «υγεία κι ευτυχία» κι έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου και τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Παπακωνσταντίνου.

«Εκπροσωπούμε τη συνέχεια τη δική σας, την τοπική οικονομία που χτίσατε τα προηγούμενα χρόνια με αγώνα και μόχθο», είπε ο κος Γραβάνης, διαμηνύοντας: «το Επιμελητήριο θα είναι πάντα δίπλα σας». «Στις πλάτες σας στηριχθήκαμε τόσα χρόνια», υπογράμμισε ο κος Βαφειάδης και παρατήρησε: «οι περισσότεροι κληροδοτήσατε στα παιδιά σας τις επιχειρήσεις σας και δεν τις αφήσαμε να σβήσουν». «Μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε από τους φορείς και τις επιχειρήσεις μας», ήταν η ευχή της κας Κωνσταντινίδου. Τέλος, την ανάγκη ύπαρξης «ενωμένων σωματείων» κατέδειξε στο λόγο του ο κος Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.