fbpx Φυσικό αέριο και στον Ίασμο (ξανα)ζητάει ο Οντέρ Μουμίν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕΤΑ ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΜΕΤΙΟΥ

Φυσικό αέριο και στον Ίασμο (ξανα)ζητάει ο Οντέρ Μουμίν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οντέρ Μουμίν
Δήμος Ιάσμου

Εν τω μεταξύ επικρατεί και «διγλωσσία» αναφορικά με το πόσα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα συνδεθούν

Διονύσης Βοργιάς

Κληθείς από τον «Χ» το πρωί της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος να απαντήσει αναφορικά με το εάν η επένδυση του φυσικού αερίου μπορεί να επεκταθεί «στο άμεσο μέλλον» και σε κωμοπόλεις της Περιφέρειας, όπως σε Σάπες και Ίασμο που οι κατά τόπους δημοτικές αρχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεν παρουσιάστηκε πολύ αισιόδοξος και έδωσε την εξής ξεκάθαρη απάντηση:

«Η ΔΕΠΑ που έχει τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην χώρα μας, για να επεκτείνει το δίκτυό της κάπου, προφανώς πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες. Για να γίνει μία πιο απομακρυσμένη επένδυση, πρέπει να βρεθεί τρόπος. Και στις πρωτεύουσές μας τόσα χρόνια γιατί δεν προχώρησε, γιατί δεν ήταν τόσο κερδοφόρες (οι επενδύσεις). Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα από το ΕΣΠΑ -που σήμερα φαίνεται ότι δεν το έχουμε αλλά το διεκδικούμε και το έχω θέσει στην κυβέρνηση- θα είναι δύσκολο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΠΔΕ».

Μετά το τρόπον τινά «άδειασμα» από τον περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν (ο οποίος μάλιστα στην πρόσφατη απολογιστική εκδήλωση ενός έτους στη Διοίκηση χαρακτήρισε το φυσικό αέριο στον Ίασμο έργο υπό υλοποίηση) επέστρεψε με νέο έγγραφό του προς την ΔΕΔΑ Α.Ε. υπόψη του διευθύνοντα συμβούλου Μάριου Τσάκα και προέδρου Βασίλειου Κοτρώνη με αίτημα την «παροχή φυσικού αερίου στον οικισμού Ίασμος του Δήμου Ιάσμου Ν. Ροδόπης». 

Το έγγραφο έχει ως εξής: «Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να συνδεθεί στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου ο οικισμός Ίασμος του Δήμου μας, καθώς αυτό αποτελεί επιθυμία τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών κατοίκων του οικισμού.

Σας γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός του οικισμού Ιάσμου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2011 είναι 2.586 κάτοικοι, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η σύνδεση με το δίκτυο του συνόλου σχεδόν των νοικοκυριών / κατοικιών του οικισμού, σε περίπτωση που υπάρξει η δυνατότητα. Παράλληλα η Δημοτικό Ενότητα Ιάσμου έχει συνολικό πληθυσμό 5.703 κατοίκων και περιλαμβάνει άλλους τέσσερις οικισμούς σε κοντινή απόσταση, στους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί το δίκτυο παροχής με δεδομένη και σε αυτούς την επιθυμία διασύνδεσης σε αυτό από τις κατοικίες / νοικοκυριά».

«Διγλωσσία» για τον αριθμό συνδέσεων
Εν τω μεταξύ, «διγλωσσία» επικρατεί και αναφορικά με το πόσοι θα είναι τελικά οι καταναλωτές που θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έτσι, όπως διαβάσατε στον χθεσινό «Χ» ο περιφερειάρχης έθεσε τον τελικό στόχο για τουλάχιστον 50.000 συνδέσεις σε νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Καβάλα. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση που έκανε ο περιφερειάρχης είναι ότι «θα μπορούν να γίνουν πάνω από 50.000 συνδέσεις από νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία».

Πάντως, όπως επισημάναμε από χθες, στην επίσημη σελίδα της ΔΕΔΑ φαίνεται να έχει τεθεί ένας πιο ρεαλιστικός αρχικός στόχος για 57.000 συνδέσεις (με τελικό στόχο τις 170.000) αλλά στο σύνολο των 1.830 νέων χιλιομέτρων στην Ελλάδα κι όχι μόνο στα 493 της ΠΑΜΘ (η ΔΕΔΑ λέει 496 χλμ). Ωστόσο, ο Χρήστος Μέτιος φάνηκε να παρουσιάζει τον τελικό κι όχι τον αρχικό στόχο, χωρίς πάντως κι αυτό να έχει διατυπωθεί με σαφήνεια.

Άλλωστε και στην επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΔΑ με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι στον «αέρα» είναι οι πρώτοι διαγωνισμοί που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην ΑΜΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνουν «τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), παρέχοντας έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης. Ο αριθμός των συνδέσεων αυτών μπορεί να  είναι πολλαπλάσιος, εφόσον υπάρχει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία».

Επομένως, η μεν εταιρία φαίνεται να κάνει γνωστό το πιο χαμηλό και αρχικό σενάριο,  ο δε περιφερειάρχης το τελικό και πιο αισιόδοξο.

Τον στόχο (αρχικά) των 57.000 συνδέσεων στις 30 πόλεις πανελλαδικά έθεσε κι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας τα εξής: «Σήμερα γίνεται το  πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που προβλέπει  την επέκταση του φυσικού αερίου σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας  έως το 2024, με στόχο να καλυφθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 57.000 καταναλωτές. Η χώρα ‘διψά’ για αναπτυξιακά έργα και έχουμε χρέος όλοι μαζί να εργαστούμε με ταχύτητα και συνέπεια για να κάνουμε πραγματικότητα τα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στους  πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ