fbpx Φορολογικό και ανοιχτές πύλες πλήττουν τους βενζινοπώλες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Φορολογικό και ανοιχτές πύλες πλήττουν τους βενζινοπώλες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
ΓΣΕΒΕΕ
Ανέστης Βαφειάδης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Ασμάτογλου 


Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει σήμερα μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επαφή με εκπροσώπους των Σωματείων Βενζινοπωλών Νομού Ροδόπης και Νομού Ξάνθης και εκπροσώπους της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γεώργιος Ασμάτογλου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Τα Αδέλφια» το απόγευμα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση το παρόν έδωσαν τα μέλη του σωματείου βενζινοπωλών Κομοτηνής, οι κύριοι Ταπατζάς, Κακαρέλης, Καπουνιαρίδης, Τζαμπαζλής, Φράγκατζης και Τοπαλίδης, όπως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, οι οποίοι συζήτησαν με τον κ. Ασμάτογλου για θέματα του κλάδου και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αναφέρθηκε στα ζητήματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού, της διαρροής καταναλωτών στα βενζινάδικα γειτονικών χωρών μέσω των μεθοριακών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα και μίλησε για τα ιδιαίτερα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου στη Θράκη. Η υψηλή φορολογία, είτε είναι φόρος εισοδήματος, είτε ΦΠΑ, είτε ειδικός φόρος κατανάλωσης που αφορά στα καύσιμα, φέρνουν σε μία δύσκολη κατάσταση τις επιχειρήσεις, ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου. Να μην επιβληθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, είχαν ζητήσει οι πρατηριούχοι, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και έκανε γνωστό ότι η αγορά πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει σήμερα μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Αυτό το 40% δεν το είχαμε την περσινή χρονιά», σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου και έκανε γνωστό ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 12%, με το 6% της αύξησης να αποδίδεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το άλλο 6% της αύξησης να οφείλεται στις τιμές των διυλιστηρίων. 


Στο μεταξύ τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2016 – 2017. Η αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα μπορεί να υποβληθεί από τους περίπου 700.000 δικαιούχους έως το τέλος Μαΐου του 2017. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 με μέση τιμή από 93 έως 94 λεπτά το λίτρο. Η τιμή του κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 – 85 λεπτά. Η αύξηση εφέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. Η υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο Φθινόπωρο 2016 - Χειμώνας 2017, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στο TAXISnet. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όταν ανοίξει η εφαρμογή.


Θέση της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, όπως την περιέγραψε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της, είναι η μη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης από τη νέα χρονιά στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, με τον κ. Ασμάτογλου να λέει τα εξής «η Κομοτηνή και η Θράκη είναι μία βιομηχανική και γεωργική περιοχή και γίνεται χρήση του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κίνησης ανεβάζει το κόστος και αυτό σημαίνει ότι τα παραγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα, άρα και μη ανταγωνιστικά». 


Τέλος αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό που υπάρχει από γειτονικές χώρες, που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλή φορολογία και άρα χαμηλές τιμές. «Υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη Ροδόπη», είπε ο κ. Ασμάτογλου και κατέθεσε την εξής πρόταση ως κίνητρο προσέλκυσης των καταναλωτών «η κάθε απόδειξη που θα προμηθευτεί ο καταναλωτής από την αγορά του στην Ελλάδα, να εκπέσει ολόκληρη από τον φόρο εισοδήματος. Έτσι θα μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και θα έχει θετικά αποτελέσματα το κράτος». 


Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) επιβεβαιώνεται μονίμως, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ότι παρά τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται, αφού η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων εξαφανίζεται από την μείωση της ετήσιας κατανάλωσης. Όπως επισημαίνεται, η αύξηση των δημοσίων εσόδων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ελέγχου και την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων σε όλα τα στάδια της διακίνησής τους.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ