fbpx Φωνές προς Βορίδη για συντάξεις χηρείας-αναπηρίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ

Φωνές προς Βορίδη για συντάξεις χηρείας-αναπηρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Μάκης Βορίδης

Καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα ερωτήματά τους

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη καλούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, προκειμένου να απαντήσει σε μείζονα ερωτήματα του κλάδου, αναφορικά με την απόρριψη των δικαιούχων συντάξεων χηρείας κι αναπηρίας, από την εξισωτική αποζημίωση του 2019 και τους πραγματικούς λόγους αύξησης των δικαιούχων και του κονδυλίου, από το 2016.

Οι κτηνοτρόφοι υπενθυμίζουν στον ΥΠΑΑΤ ότι «από το 2016 που οι όροι επιλεξιμότητας της Εξισωτικής Αποζημίωσης (Ε.Α) άλλαξαν, αφού η στόχευση της συγκεκριμένης ενίσχυσης διαφοροποιήθηκε από τα προηγούμενα έτη, το ποσό που μοιράζεται στους δικαιούχους αυξήθηκε.

Η μείωση των ενισχύσεων στην ΑΜΘ
Η αύξηση του ποσού που διανέμεται, είναι αποτέλεσμα της κατάργησης, της υποχρεωτικότητας της μονίμου κατοικίας των δικαιούχων, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αφού πια βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας είναι μόνο η τοποθεσία της έκτασης που ενισχύεται κι όχι η μόνιμη κατοικία του παραγωγού.

Πολλές φορές αυτό είναι πλασματικό, αφού με την τεχνική λύση που εφαρμόζεται για τα βοσκοτόπια, την Ε.Α παίρνουν και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν σχέση με αυτές τις περιοχές, αλλά για καλή τους τύχη, τους έχει δοθεί θεωρητικά βοσκότοπος στις περιοχές αυτές».

Επίσης υπενθυμίζουν ότι ταυτόχρονα το χαμηλό όριο των 20 στρεμμάτων, για να ενισχυθεί κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος, καταργήθηκε. «Στη χωρική ενότητα κυρίως της Α.Μ.Θ, της κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών, όπως είναι η Θάσος, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που ορίστηκε με την εφαρμογή της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, τα ποσά μειώθηκαν δραματικά. Υποπολλαπλάσια των προηγούμενων ετών και σε πολλές περιπτώσεις, συγκρίνοντας με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, στο 1/3 αυτών.

Στη χωρική ενότητα της Α.Μ.Θ, με την τεχνική λύση του 2015, για να πάρει 30Ha (300 στρέμματα) βοσκότοπου ο κτηνοτρόφος, θα πρέπει να έχει 600 ενήλικα πρόβατα ή 600 γίδια ή 100 αγελάδες. Αντίστοιχα σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατανομή 30Ha (300 στρεμμάτων) βοσκότοπου επιτυγχάνεται με 200 ενήλικα πρόβατα ή 200 γίδια ή 30 αγελάδες».

Περί συντάξεων και αδικιών
Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καταγγέλλουν:

«Ενώ έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, φτάνουμε στο 2020. 

Ενημερωνόμαστε ότι μετά την πληρωμή της Ε.Α στο τέλος του 2019, υπάρχουν συνάδελφοι που εισπράττουν συντάξεις χηρείας και αναπηρικές συντάξεις κι ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δεν πρόκειται για το έτος 2019 να εισπράξουν την Ε.Α, που τα προηγούμενα έτη εισέπρατταν κανονικά, έστω και μετά από ένσταση [...].

Το ΥΠΑΑΤ λοιπόν ξαφνικά, μετά από όλα τα παραπάνω κι αφού υπερτριπλασίασε τους δικαιούχους, αποφάσισε να μειώσει το κόστος της Ε.Α. δραστικά, απορρίπτοντας όσες κι όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή αναπηρική σύνταξη […]

Επιτέλους κύριε υπουργέ, σταματήστε τα γραφειοκρατικά χαστούκια κι εμπόδια, στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της πατρίδας μας. Η ανάσχεση της εγκατάλειψης του επαγγέλματος, αν δεν είναι πλέον πολύ αργά, δεν επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους πολιτικές […]. Για την Ε.Α του 2020, ελπίζουμε να έχει προβλεφτεί η επαναφορά στην κανονικότητα, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές