fbpx Εξελίξεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Εξελίξεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι
Συντάξεις

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται από μέρα σε μέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες γίνονται δεκτές μόνο οι αιτήσεις καταβολής αναδρομικών που θα έχουν γίνει μέχρι την δημοσίευση της απόφασης

Διονύσης Βοργιάς

Αντισυνταγματικός κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ),  ο νόμος Κατρούγκαλου 4386/2017 , όχι στο σύνολο αλλά σε αρκετά από τα άρθρα του. 

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συζητηθεί στις 4/10/2017 προσφυγές φυσικών προσώπων και συλλογικοτήτων που είχαν ζητήσει την ακύρωση επιμέρους άρθρων του. Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί (μάλιστα και με ισχυρές μειοψηφίες), η καθαρογραφή τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται η δημοσίευσή τους, καθώς φαίνεται, εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ένωση, μεγάλο τμήμα του σκεπτικού των υπό έκδοση αποφάσεων αφιερώνεται στο ζήτημα της αναδρομικότητας των διεκδικήσεων για όσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου κριθούν αντισυνταγματικές. 

Επί του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος για τη ζωή και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζομένων, φαίνεται ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν καταλήξει στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό με αυτό της υπ' αριθ. 2287/2015 απόφασης της Ολομέλειας, δηλαδή την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων για τις περικοπές των συντάξεων του β’ Μνημονίου και την κατάργηση των Δώρων.

Βεβαίως, πάντα σύμφωνα με την Ένωση, το ΣτΕ κάνει δεκτές τις αιτήσεις καταβολής αναδρομικών, μόνο εάν αυτές έχουν γίνει πριν την οριστική δημοσίευση της επίμαχης απόφασης. Η συγκεκριμένη διαπίστωση θα κριθεί για την ορθότητά της προσεχώς, παρόλα αυτά οι συνταξιούχοι καλούνται ...καλού κακού, να προβούν άμεσα στην συμπλήρωση της αίτησής τους, ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 

Πάντως, ο "Χ" ήρθε σε επικοινωνία με συνταξιούχους, οι οποίοι δικαίως κρατούν μικρό καλάθι και θέλουν πρώτα να δουν τις απτές εξελίξεις και μετά να σχολιάσουν.

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης
Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET. Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε. Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες. Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της. Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών. Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο