fbpx Επιχειρηματίες στη μεταμνημονιακή εποχή, φόβοι και προσδοκίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιχειρηματίες στη μεταμνημονιακή εποχή, φόβοι και προσδοκίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Επιχειρηματικότητα

Τακτικό διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, παρόντος του προέδρου της ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ροδόπης Αν. Βαφειάδη

Φόβος ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα "τρικ" και τα λεφτά θα κοπούν ούτως ή άλλως από τη μείωση του αφορολόγητου

Διονύσης Βοργιάς

Προσπαθούν να προσαρμοστούν, διατηρώντας τη βασική ατζέντα αιτημάτων τους, στη νέα εποχή μετά το μνημόνιο οι επιχειρηματίες πανελλαδικά. Η μεταμνημονιακή εποχή ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της γενικής συνομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), στο ΔΣ της οποίας συμμετέχει ως εκλεγμένο μέλος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.


Κανονικότητα ή παγίδες;
"Αφουγκραστήκαμε την κατάσταση που βλέπουμε μετά τα μνημόνια", δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο Αν. Βαφειάδης, στον απόηχο αυτού του αναγνωριστικού ΔΣ, κατά το οποίο "έγινε μία ολοκληρωμένη συζήτηση αναφορικά με το που είμαστε, που βαδίζουμε, τι ζητάμε και ποιες είναι οι δυνατότητες των επιχειρήσεων". Σύμφωνα με τον πρόεδρο άλλωστε "το μόνο που άλλαξε είναι πως τελείωσε τυπικά το πρόγραμμα ενώ περνάμε σε τρίμηνη επιτήρηση", ενώ επεσήμανε ότι η επιτήρηση στην Ελλάδα είναι τρίμηνη, ενώ σε άλλες χώρες που βγήκαν από τον μηχανισμό (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) είναι εξάμηνη. 

Ο κος Βαφειάδης μετέφερε τις σκέψεις των επιχειρηματιών, οι οποίοι φοβούνται μην τους προδώσουν οι εξελίξεις, δηλαδή όπως είπε "μας απασχόλησε η λεγόμενη κανονικότητα στην οποία προσπαθεί η χώρα να επιστρέψει, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και πιο δύσκολη από τη λεγόμενη μη κανονικότητα που είχαμε", ενώ έφερε κι ένα απλό παράδειγμα, ότι δηλαδή μέχρι στιγμής "φέτος μόνο το 40% του πληθυσμού έχει πληρώσει τον φόρο εισοδήματος".


Θετικά βλέπουν τις εξελίξεις στα εργασιακά, αρνητικά την μείωση αφορολογήτου
Η ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται πως βλέπει θετικά (αλλά με ερωτηματικά) τις εξελίξεις στα εργασιακά. Κατά τον Αν. Βαφειάδη αυτές μπορεί να αποδειχθούν απλώς ένα τρικ, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου. Αρχικά όμως δεν έκρυψε πως ένα "δίκαιο αίτημα", όπως το χαρακτήρισε, των επαγγελματιών, φαίνεται να βρίσκει τόπο, καθώς "έχουμε κάποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ένα δίκαιο αίτημα να πέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 26 στο 13% για εισοδήματα που εμφανίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες άνω των 7.000 ευρώ".

Αναφορικά με την εξαγγελία περί αύξησης του κατώτατου και κατάργησης του υπακατώτατου μισθού, βρίσκει τον Αν. Βαφειάδη όπως και την ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνους, διότι "εμείς είμαστε υπέρ της αύξησης των κατώτατων μισθών, γιατί δημιουργεί αύξηση της κατανάλωσης", αλλά χτυπάει καμπανάκι κινδύνου ο πρόεδρος ότι δεν πρόκειται για κίνηση ουσίας αλλά για κίνηση εντυπωσιασμού. "Αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση θα είναι μία τρύπα στο νερό - η υποτιθέμενη αύξηση που θα γίνει με τη μείωση του αφορολογήτου θα την πάρει όλη η εφορία", εξηγεί, αναδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εντέλει θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις χωρίς όμως να τονωθεί το πορτοφόλι του απλού εργαζομένου.

Αναφορικά με τις νέες συλλογικές συμβάσεις, που ήδη έχουν υπογραφεί σε επτά κλάδους, και εδώ ο κος Βαφειάδης σημειώνει ότι είναι θετική η αύξηση των μισθών των εργαζομένων, αλλά θέτει και το εξής στο τραπέζι της συζήτησης: "Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά σιγά-σιγά και με συζήτηση ώστε να μην προσαρμόζονται βίαια ούτε ο επιχειρηματίες ούτε ο εργαζόμενος". Κατόπιν, χαρακτήρισε ως "δίκαιο μέτρο" το να μην μειωθούν οι συντάξεις, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν αυτές θα μειωθούν ή όχι.


Λελογισμένοι οι έλεγχοι, να γίνονται παντού
Στο πλαίσιο της συζήτησης για μία ακόμη φορά αναδείχθηκε το ζήτημα των ελέγχων. Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη, το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι δεν γίνονται με εξοντωτικό τρόπο, αλλά γίνονται λελογισμένα. Αυτό που απομένει είναι να υπάρξει ισομέρεια, όπως λέει ο πρόεδρος, δηλαδή "να γίνονται παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη και σε όλα τα επαγγέλματα". Διευκρίνισε βεβαίως ευθύς εξαρχής ότι "δεν είμαστε κατά των ελέγχων".


Σύμφωνο συνεργασίας με "Το Χαμόγελο του Παιδιού"
Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και η ΓΣΕΒΕΕ, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" το περασμένο διάστημα στο επιχειρησιακό κέντρο και κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας Ανατολικής Αττικής. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης και ενημερώθηκε, όπως και το σύνολο των φορέων που παρίσταντο, για το έργο που παρείχε ο οργανισμός στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στις περιοχές των ∆ήµων Ραφήνας και Πικερµίου, Μαραθώνα και Νέας Μάκρης και τον προγραμματισμό δράσεων και υπηρεσιών που άμεσα θα ενεργοποιηθούν για την υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών σε αυτές τις περιοχές από "Το Χαμόγελο του Παιδιού".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και