fbpx Επαγγελματίες «φωνάζουν» για την εργοδοτική εισφορά των 20€
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΚΟΙΝΗ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ

Επαγγελματίες «φωνάζουν» για την εργοδοτική εισφορά των 20€

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
ΟΕΒΕΣ Ξάνθης
Ανέστης Βαφειάδης

Με επιστολή τους απευθύνονται απευθείας στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα ακόμη «εισπρακτικό μέτρο» που βάζει στο στόχαστρο τους «συνήθεις ύποπτους» χαρακτηρίζει την επιβολή της εργοδοτικής εισφοράς των 20€ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ), ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ νομού Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής πως εάν μπορεί κάποια κυβέρνηση να αποδείξει με στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά πάνε για τις κατασκηνώσεις των παιδιών και συγκεκριμένα πόσα παιδιά της Ροδόπης επωφελούνται μέσω αυτού του λογαριασμού, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου λέει: «Το ποσό δεν είναι τεράστιο στο 20 ευρώ, αλλά για μία επιχείρηση που έχει 40 εργαζομένους είναι 800 ευρώ […]. Για μένα είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο. Έχουμε χάσει το μέτρημα (σε εισπρακτικά μέτρα)». Ο πρόεδρος ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνηση – την οποία χαρακτηρίζει «πιο φιλική στο επιχειρείν» - «θα βγάζει αυτό το χαράτσι».

Κοινή επιστολή ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης
Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση απέστειλαν οι ΟΕΒΕΣ νομών Ροδόπης και Ξάνθης επί του θέματος. Την επιστολή κοινοποίησαν επίσης σε: Γραφείο κου Πρωθυπουργού Ελληνικής Δημοκρατίας. Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.  Βουλευτές Νομού Ροδόπης. 

Ακολουθεί το κύριο μέρος της επιστολής:
«[…] Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη ‘αυθαίρετο χαράτσι’, χωρίς νομικό έρεισμα και χωρίς κανέναν απολύτως κοινωνικοπολιτικό σκοπό. Η συγκεκριμένη  νομοθετική πρόβλεψη τυγχάνει παντελώς άστοχη, ενώ παράλληλα αντίκειται στους βασικούς κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του επιχειρείν. Η επιβολή της εν θέματι εργοδοτικής εισφοράς των 20€ ανά εργαζόμενο, μπορεί μεν, να φαντάζει για ορισμένους, ως ανεπαίσθητη, μπροστά στα άλλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν τούτοις, δεν είναι διόλου ασήμαντη. Τούτο δε διότι, σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες βάλλονται πανταχόθεν, καλούμενοι να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα φορολογικά βάρη και δυσανάλογες των εισοδημάτων τους ασφαλιστικές εισφορές, που μάλιστα προσφάτως κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, η επιβολή μίας ακόμη πρόσθετης εργοδοτικής επιβάρυνσης, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι η κατακεραύνωση της επιχειρηματικότητας, η οποία ήδη, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, έχει πληγεί και από άλλους παράγοντες. 

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία μας σε αυτήν την εξαντλητικά φοροπνιχτική πολιτική, η οποία θα αποτελειώσει με μαθηματική ακρίβεια και τους τελευταίους επιχειρηματίες που έχουν παραμείνει όρθιοι. Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και εργοδοτικών επιβαρύνσεων, όποια μορφή και αν έχει, υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, οδηγεί τους εργοδότες στην πλήρη εξάντληση ή ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και σίγουρα δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. 

Έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι, ο κος πρωθυπουργός της Ελλάδος και οι αρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση, θα εξετάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση κατάργηση ενός ακόμη χαρατσιού που σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω, αφουγκραζόμενοι δε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών μας, τασσόμαστε, ως Ομοσπονδίες, υπέρ της πλήρους κατάργησης της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς, σε κάθε δε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, παραμένουμε ανοικτοί σε οποιαδήποτε νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατείνει στον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, με την προσθήκη στο νόμο της πρόβλεψης ορισμένων ενδεχομένως χρονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή του».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ