fbpx Ένα χρήσιμο σεμινάριο για τους μελισσοκόμους Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ "ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ"

Ένα χρήσιμο σεμινάριο για τους μελισσοκόμους Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μελισσοκομία
Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης
Μέλι

Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως καταπολεμάται η παρασιτική ασθένεια βαρρόα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με ένα πολύ χρήσιμο σεμινάριο ξεκινάει το 2018 για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως καταπολεμάται η παρασιτική ασθένεια βαρρόα, εφόσον συμμετάσχουν στη διοργάνωση της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, που προγραμματίζει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το Κεντρί». 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρακωστίδης εξήγησε ότι η απόφαση για την διοργάνωση του σεμιναρίου, στο οποίο είναι εισηγητής και μάλιστα αφιλοκερδώς ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Γκόρας, ελήφθη υπό το πρίσμα ότι οι μελισσοκόμοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς. «Εμείς ως σύλλογος λέμε ‘γηράσκω αεί διδασκόμενος’. Δεν υπάρχει περίπτωση  κάποιος να τα ξέρει όλα και όποιος λέει ότι τα ξέρει όλα μάλλον δεν ξέρει τίποτα. Η μέλισσα και το περιβάλλον της συνεχώς μας εκπλήσσουν - είναι ένα έντομο το οποίο προσαρμόζεται με τρομερά μεγάλη ευκολία στη φύση, παρόλα τα δεινά που συναντά και μας εκπλήσσει με τις συμπεριφορές της» λέει χαρακτηριστικά 
Τι είναι η ασθένεια βαρρόα 


«Βαρρόα» ονομάζεται ένα παράσιτο, το οποίο προσβάλει τις μέλισσες, ακόμη και τα αυγά τους και είναι ικανό να καταστρέψει ολόκληρα μελίσσια, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Επιπλέον, ο κος Καρακωστίδης σημειώνει ότι είναι μεταδοτικό, συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του σεμιναρίου από όλους του μελισσοκόμους.

Ο ίδιος, περιγράφει το παράσιτο ως εξής: «περίπου το 1976 -77 έχει γίνει εισαγωγή αυτής της ασθένειας από άλλες χώρες και είναι η μοναδική ασθένεια που ταλανίζει τα μελίσσια μας. Είναι ένα μικρό τσιμπούρι, είναι ένα άκαρι που ονομάζεται βαρρόα, μικροσκοπικό, το οποίο πηγαίνει και γαντζώνεται κάτω από την κοιλιά της μέλισσας και δεν φαίνεται. Αν κάποιος δεν το ξέρει, δεν μπορεί να το προσέξει.

Οι μελισσοκόμοι που είναι καχύποπτοι και γυρίζουν τη μέλισσα ανάποδα, μπορούν να το δουν. Μερικές φορές το βλέπουμε ακόμα και στην πλάτη της.

Όταν δηλαδή γεννάει το αβγό πάει αυτό το άκαρι και γεννάει εκεί πέρα και τα νέα ακάρεα καρφώνονται πάνω στα αβγά, με αποτέλεσμα αυτό να απομυζεί από τη μέλισσα αυτό το λίγο αίμα που διαθέτει και κάποια στιγμή να την κάνει αδύνατη και να είναι ευάλωτη και σε άλλες ασθένειες. Πολλές φορές γεννιέται και πεθαίνει με το άκαρι στην πλάτη της ή στην κοιλιά της και εμείς οι μελισσοκόμοι μπορεί να χάσουμε ένα μελίσσι και να αναρωτιόμαστε γιατί. Είναι τόσο ασφυκτικό αυτό το άκαρι το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα σε σημείο που να αγανακτεί το μελίσσι και να εγκαταλείπει την κυψέλη γιατί είναι μολυσμένος ο χώρος.

Έτσι λοιπόν από το 1976-77 που έγινε η εισαγωγή της ασθένειας -δεν ξέρουμε πως ακριβώς έγινε- έχουμε συνέχεια προβλήματα λειτουργεί παρασιτικά και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλισσας. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, εμείς φτιάχνουμε διάφορα σκευάσματα, την αντιμετωπίζαμε εν μέρει, αλλά πάντα τα μελίσσια μας έχουν το άκαρι καρφωμένο».


Ο κος Γκόρας που είναι επίκουρος καθηγητής του εργαστηριού μελιού του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών θα μιλήσει συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου παρασίτου και η ομιλία του έχει τίτλο «Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης της Βαρρόα με συνδυασμό οξαλικού οξέος & γλυκερίνης μετά την επιτυχία της μακροχρόνιας έρευνας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και του Γιώργου Γκόρα σε ποσοστά 97%».


Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και ο κος Καρακωστίδης επιμένει ότι πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι οι μελισσοκόμοι, καθώς όπως λέει: «δεν έχει νόημα να κάνουμε εμείς θεραπεία στο δικό μας το κοπάδι και να έρθει ένας παραδίπλα με μολυσμένο - είναι σίγουρο ότι θα μολύνει και το δικό μας κοπάδι».


Το σεμινάριο ξεκινάει στις 9.30 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώνεται στις 13.30 στο Κέντρο Δήμητρα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα