fbpx Ελπίδα για νέα παράταση στο Κτηματολόγιο υπόλοιπου ν. Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Ελπίδα για νέα παράταση στο Κτηματολόγιο υπόλοιπου ν. Ροδόπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
νέα παράταση
Κτηματολόγιο
Προθεσμία

Υποθέσεις από την παλιά κτηματογράφηση ακόμη απασχολούν τα δικαστήρια, εξηγεί η πρόεδρος ΔΣ Ροδόπης Ι. Χατζηαντωνίου

Λ. Κιτσαράς: "Η Κτηματογράφηση είναι ένας χρήσιμος θεσμός που έχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη"

Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί για την Κτηματογράφηση του υπόλοιπου νομού Ροδόπης. 

Η ισχύουσα τρέχει μέχρι και τις 24 Απριλίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται νέα, μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο. Ημερίδα για "επίκαιρα θέματα κτηματογράφησης", με ομιλητή τον Λάμπρο Κιτσαρά, καθηγητή Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης το απόγευμα της Τρίτης 9/4 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Θράκης.

Εν αναμονή νέας παράτασης
Όπως ενημέρωσε τον "Χ" η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου "για τη νέα Κτηματογράφηση του υπόλοιπου νομού Ροδόπης έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 24 Απριλίου. Αναμένουμε και μία νέα παράταση, η οποία κατά πληροφορίες μας θα δοθεί μέχρι 10 Ιουνίου περίπου". 

Θυμίζουμε ότι η κτηματογράφηση του υπόλοιπου ν. Ροδόπης αφορά το σύνολο των ακινήτων που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους: Δήμος Αρριανών, Δήμος Ιάσμου, Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, Δήμος Κομοτηνής μόνο για τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Αγίων Θεοδώρων, Γρατινής, Θρυλορίου, Κάλχαντος, Καρυδιάς, Κοσμίου, Νέας Καλλίστης, Νέου Σιδηροχωρίου, Πανδρόσου, Φαναρίου.

Υποθέσεις από το παρελθόν στα δικαστήρια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα δικαστήρια βρίσκονται ακόμη υποθέσεις από την παλιά Κτηματογράφηση, ήτοι της Κομοτηνής και κάποιων οικισμών. 

Το λόγο εξηγεί στον "Χ" η κα Χατζηαντωνίου: "Εμφανίζονται πάρα πολλά (σ.σ. ακίνητα) ως αγνώστου ιδιοκτήτη, οπότε πρέπει να προσφύγουμε στα δικαστήρια και να ασκηθεί αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για να αναγνωριστεί η κυριότητά μας με έκτακτη χρησικτησία. Είναι ένα βασικό θέμα που ακόμη και σήμερα για τον Δήμο Κομοτηνής κατατίθενται αγωγές".

Λ. Κιτσαράς: Ο ν. Ροδόπης μετέχει και στα δύο στάδια Κτηματογράφησης
Ο ομιλητής Λάμπρος Κιτσαράς ενημέρωσε ότι "ο ν. Ροδόπης μετέχει και στα δύο στάδια της Κτηματογράφησης, δηλαδή έχει και ολοκληρωμένες κτηματογραφήσεις αλλά και υπό εξέλιξη κτηματογραφήσεις". Χαρακτήρισε την κτηματογράφηση έναν "πολύ χρήσιμο θεσμό, τον οποίο είχαν όλα τα σύγχρονα κράτη κι εμείς τον αποκτούμε σιγά - σιγά", μη κρύβοντας ότι η διαδικασία έχει προβλήματα, ταλαιπωρία, κόστος, "αλλά πρέπει να γίνει", γιατί, όπως είπε, "το παλιό καθεστώς ήταν πολύ επισφαλές" και πολλές φορές είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν επενδύσεις ή οι ιδιοκτήτες να ανησυχούν για την κυριότητα του ακινήτου τους. 

"Όλες αυτές οι αμφιβολίες θα εκλείψουν", διευκρίνισε ο ομιλητής σε άλλη αποστροφή του λόγου του, καταθέτοντας εν κατακλείδι κι ένα γενικότερο σχόλιο: "Οι Έλληνες είμαστε λίγο δυσαρεστημένοι, όταν μας ζητάει το κράτος να συμμετάσχουμε σε μία διαδικασία που είναι προς το κοινό καλό. 

Είμαστε η γενιά που θα δημιουργήσει το Κτηματολόγιο και θα αφήσει στην επόμενη για πρώτη φορά ξεκαθαρισμένο καθεστώς ακίνητης ιδιοκτησίας στην χώρα, μετά από 200 χρόνια ύπαρξης του κράτους".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ