fbpx "Εισαγόμενος" τουρισμός από Τουρκία και Βαλκάνια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

"Εισαγόμενος" τουρισμός από Τουρκία και Βαλκάνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΕΘ
Κώστας Χατζημιχαήλ
Τουρισμός
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Το τριήμερο της γιορτής «Ραμαζάν Μπαϊράμ» που πέρασε είναι ένα δείγμα για το τι θα ακολουθήσει 

Από την Πέμπτη 22/6 έως και την Κυριακή 25/6 περίπου 26.000 άνθρωποι πέρασαν το Τελωνείο Κήπων από τους οποίους οι 15.500 ήταν Τούρκοι πολίτες

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ως ένας πολύ θετικός οιωνός για την τουριστική κίνηση που περιμένουμε το καλοκαίρι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ερμηνεύεται ο μεγάλος αριθμός τουριστών που καταγράφηκε στην περιοχή το τριήμερο που πέρασε.


Στη μεγάλη επισκεψιμότητα, βέβαια, συνέβαλε η μουσουλμανική γιορτή «Ραμαζάν Μπαϊράμ», την οποία πολλοί Τούρκοι επέλεξαν να περάσουν εδώ, ωστόσο όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κώστας Χατζημιχαήλ μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm: «σε κάθε περίπτωση έχουμε εντυπωσιακούς όγκους επισκεπτών από την γείτονα χώρα προς την δική μας χώρα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε εμείς από την περασμένη Πέμπτη 22 του μηνός έως και την Κυριακή 25/6 υπολογίζουμε ότι περίπου 26.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τους οποίους οι 15.500 είναι Τούρκοι πολίτες και εισήλθαν στη χώρα μας προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζάν μπαϊράμι και τη λήξη της μεγάλης νηστείας που είχαν εδώ και ένα μήνα σχεδόν. Μιλάμε για υψηλών βαλαντίων επισκέπτες οι οποίοι έρχονται κυρίως από την Κωνσταντινούπολη».


Περιγράφοντας το προφίλ των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας, ο κος Χατζημιχαήλ, αναφέρει: «Έρχονται εδώ για να κάνουν τις διακοπές τους να λειτουργήσουν και λίγο πιο ελεύθερα. Αυτό που θα πρέπει να πούμε και στους μεν και στους δε είναι ότι η σχέση αυτή, το ισοζύγιο το τουριστικό διακρίνεται από μια σχέση winwin. Είναι δηλαδή αμοιβαία τα οφέλη αυτής της τουριστικής αλληλεπίδρασης. Πριν το 2002 το τουριστικό ισοζύγιο έγερνε προς την πλευρά της Τουρκίας, οπότε καραβάνια Ελλήνων πήγαιναν εκεί προκειμένου να κάνουν διακοπές και να ψωνίσουν. Αυτό έχει αντιστραφεί και δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό το να υπάρχουν αυτές οι σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο ακόμα και σε πολιτιστικό. Είναι αμοιβαία επωφελές τουλάχιστον για τις γειτονικές οικονομίες, ούτε να μας τρομάζει ούτε να έχουμε δεύτερες σκέψεις» καταλήγει. 


Εν τω μεταξύ, συμμετέχοντας στη συζήτηση και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης ανέφερε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ότι πλέον «η περιφέρειά μας γίνεται ένας προορισμός για τις βαλκανικές χώρες αλλά και για την γείτονα Τουρκία, είναι γνωστές οι ενέργειες και οι διαδικασίες που ξεκινήσαμε με την ανάληψη της διοίκησης από το 2014. Αυτό ξεκίνησε το 2014 με τον αείμνηστο περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη, το άνοιγμα προς τις βαλκανικές χώρες, είδαμε ότι υπήρχανε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία οι οποίες θέλανε να έρθουν στην περιφέρεια μας, όπως επίσης και η Τουρκία»
Γενικά πάντως οι οιωνοί για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι πολύ καλοί για την περιφέρεια ΑΜ-Θ είτε αναφορικά με το «ανατολικό» ρεύμα, είτε αναφορικά με το «βαλκανικό». 


«Αναφορικά με τα στατιστικά που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περσινή χρονική περίοδο που είχαμε και τα άσχημα γεγονότα με το πραξικόπημα, παρόλα αυτά με όλους τους περιορισμούς και με όλο το φόβο με όλα αυτά που υπήρχαν εκεί η τουριστική κίνηση συνέχιζε έχοντας το pick της  την εποχή του Δεκαπενταύγουστου. Αυτό μας κάνει αρκετά αισιόδοξους για φέτος καθώς δεν υφίστανται τέτοια ζητήματα, υπάρχει μια οικονομική και πολιτική ομαλότητα στη γείτονα χώρα που σημαίνει ότι μέχρι και τα τέλη του Σεπτέμβρη η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και νομίζω ότι θα σπάσουμε για άλλη μια φορά τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών» είπε ο κος Χατζημιχαήλ, ενώ ο κος Αντωνιάδης με τη σειρά του επεσήμανε: «Σε σχέση με το 2016, το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουμε μια αύξηση περίπου στο 30% του οδικού τουρισμού από τις βαλκανικές χώρες. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό. 


Πρέπει ο τουρίστας να μείνει στην περιοχή μας, να προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε και τον χρόνο διαμονής από 4,5 που ήταν περίπου οι ημέρες να μπορέσουμε να το αυξήσουμε, να το πάμε και σε έξι και επτά. Να μπορέσουμε με διάφορα event και διάφορες άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού να τον κάνουμε να ξοδέψει χρήματα. 


Στο χέρι μας είναι να υπάρξει μια συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου», καταλήγει. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Θα πρέπει να μάθουν τελικά να συνεργάζονται οι φορείς του τόπου,  ακόμα και στα αιτήματα που θέτουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία,  όπως με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή.