ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

Δύο Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με Alzheimer

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματοδότηση
ΕΣΠΑ
Περιφέρεια
Alzheimer

Πρόκειται για πανελλαδικό πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στα Νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Διονύσης Βοργιάς

Δύο Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη ασθενών της περιοχής με άνοια και Alzheimer αποκτά η Περιφέρειά μας, με έδρες τα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Όπως γνωστοποίησε σε χθεσινή εκδήλωση ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος 1,5εκ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο "πέφτουν" ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές." Αφορά στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Πρόκειται για πιλοτική δράση πανελλαδικά. Θα απασχοληθούν 18 εργαζόμενοι οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερους από 300 ασθενείς με άνοια και Alzheimer", πληροφόρησε σχετικά ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα, οι εξελίξεις ήδη προχώρησαν όσον αφορά στο Νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με απόφαση περιφερειάρχη, η ΠΑΜ-Θ διαθέτει 884.269 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προκειμένου το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να αποκτήσει Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με Alzheimer και Μονάδα κατ' οίκον νοσηλείας για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές. Για το Κέντρο ημέρας, το οποίο θα είναι ένα από τα πέντε που θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε ολόκληρη τη χώρα, η Περιφέρεια διαθέτει 624.287 ευρώ.

Το Κέντρο θα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και κατά την περίοδο λειτουργίας του υπολογίζεται να προσφέρει υπηρεσίες σε 110 ηλικιωμένους ασθενείς βοηθώντας τους να ενδυναμώσουν τις νοητικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, την κινητικότητά τους και προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς τους. Με αφορμή την απόφαση για τη χρηματοδότηση των δύο αυτών δομών, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Τάσο Καρασαββόγλου και ενημερώθηκε διεξοδικά για τη λειτουργία των νέων δομών. Αντίστοιχη ενημέρωση αναμένεται και από το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Κατ' οίκον νοσηλεία από μονάδες ψυχικής υγείας
Ακόμη, ο κος Μέτιος γνωστοποίησε και το εξής: "Χρηματοδοτούμε με 1,6 εκ ευρώ σε κατ' οίκον νοσηλεία από μονάδες ψυχικής υγείας. Τελεί σε φάση ένταξης δύο πράξεων στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Αφορούν στην παροχή κατ' οίκον υπηρεσιών σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Θα απασχοληθούν 8 εργαζόμενοι και θα ωφεληθούν περίπου 300 ασθενείς".

Ήδη έχουν υπάρξει απτές εξελίξεις για το Νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση για την εκεί Μονάδα κατ' οίκον νοσηλείας η Περιφέρεια θα διαθέσει 259.982 ευρώ. Η Μονάδα θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου παρέχοντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και αναπτυξιακές διαταραχές. Συνολικά κατά την περίοδο λειτουργίας της Μονάδας αναμένεται να ωφεληθούν 150 ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι