fbpx Δήμος Κομοτηνής: Η επόμενη κίνηση, μετά την απώλεια των 8,5 εκ. ευρώ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

Δήμος Κομοτηνής: Η επόμενη κίνηση, μετά την απώλεια των 8,5 εκ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Δημοτικό Συμβούλιο
Χρηματοδότηση
Γιώργος Πετρίδης
Φελίνα Καζάκου
Ελένη Λαφτσή
Κώστας Καραϊσκος

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) - Εγνατία καλείται η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, στην οποία προσβλέπει ο Δήμος, προκειμένου να υλοποιήσει τουλάχιστον το 80% των έργων στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Γιώργος Πετρίδης: Δε στρεφόμαστε κατά κανενός άλλου Δήμου, αλλά διεκδικούμε την αξιοκρατική αξιολόγηση της πρότασής μας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) - Εγνατία καλείται η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, στην οποία προσβλέπει ο Δήμος Κομοτηνής, προκειμένου να υλοποιήσει τουλάχιστον το 80% των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αφορούν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.  Όπως έγινε γνωστό ήδη από την περασμένη Δευτέρα το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που κατήρτισε και κατέθεσε σε συνεργασία με τη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, κατετάγη τέταρτο, με συνέπεια να μη δικαιούται την χρηματοδότηση των 8,5 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης βρήκε την πρόταση του Δήμου Κομοτηνής τέταρτη στη σειρά, με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τον Δήμο Καβάλας την δεύτερη θέση και την τρίτη θέση ο Δήμος Δράμας. Και ενώ εξαρχής ήταν γνωστό ότι οι δύο πρώτες στην αξιολόγηση προτάσεις θα λάβουν χρηματοδότηση, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Δήμος Δράμας θα λάβει χρηματοδότηση. 


Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής το βράδυ της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης δεν κατάφερε να κρύψει την θλίψη αλλά και την οργή του για την παραπάνω εξέλιξη, ενημερώνοντας σχετικά το σώμα. Εκεί ανέφερε «προτιμούσαμε τα ΒΑΑ γιατί ήταν πιο ολοκληρωμένη πρόταση και γιατί δε θα μας έβαζε σε μία σπάταλη ενέργειας για την υλοποίηση του υπόλοιπου 15% των έργων και δράσεων». Γι’ αυτό πρόσθεσε «έχουμε ξεκινήσει την λέξη προς λέξη την ανάλυση της αξιολόγησης, τόσο όσον αφορά τους Δήμο μας, όσο και τους υπόλοιπους Δήμους. Μπορεί να είναι ανακουφιστικό ότι εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω της ΟΧΕ Εγνατία, αλλά δεν παύει να έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε το ότι η αξιολόγηση έγινε με σωστό τρόπο. Δεν υπαινίσσομαι ότι υπήρχε σκοπιμότητα, όμως προτείνω να ασκήσουμε το δικαίωμα της ένστασης στα προσωρινά αυτά αποτελέσματα». 


ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με απογοήτευση έγινε γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο η αξιολόγηση και απόρριψη της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία ο δήμος έχασε την δυνατότητα εφαρμογής και υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Κομοτηνής η πρόταση είχε χαμηλή βαθμολογία και κατετάγη στην τέταρτη θέση με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα υλοποίησης ενός μεγάλου έργου. Οι Δήμοι, τα σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν και θα εισπράξουν σχεδόν από 8,5 εκ. ευρώ είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δ. Καβάλας και Δ. Δράμας.


«Πρόκειται για μια πρόταση για την οποία η δημοτική μας παράταξη είχε υποβάλει τις προτάσεις της καθώς επίσης και τις επιφυλάξεις της ως προς τη διαχείριση. ΤΙ όμως έφταιξε και χάθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός μεγάλου έργου; Οι όποιες ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής ήταν εμπρόθεσμη, ολοκληρωμένη και είχε την απαιτούμενη ωριμότητα, γεγονός που δεν αποτυπώθηκε στην βαθμολογία.


Αν λοιπόν ισχύουν όλα τα παραπάνω η διοίκηση θα πρέπει να υποβάλει ένσταση ως προς το αποτέλεσμα και την βαθμολόγηση. Αναμένουμε την ανάλυση των αποτελεσμάτων βαθμολόγησης, όπως ο δήμαρχος υποστήριξε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ένταξη και χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου στο σύνολο του, από οποιαδήποτε πηγή.


«O δήμαρχος κος Πετρίδης και η διοίκηση του δήμου οφείλουν να γίνουν περισσότερο επιθετικοί και διεκδικητικοί σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πνοής και ανάδειξης της πόλης καθώς φαίνεται ότι υστερούμε σημαντικά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα αλλάξουν την πόλη και του οικισμούς. Οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες, και είμαστε υποχρεωμένοι να τις αξιοποιούμε στο μέγιστο», είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου. 


Τίθεται και θέμα δημοσίων σχέσεων, είπε η Ελένη Λαφτσή επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» και στάθηκε στο ότι «η επεξεργασία του προγράμματος έγινε βιαστικά. Δικαιολογώ βέβαια την έλλειψη προσωπικού». Πρόσθεσε ακόμα «δεν ξέρω αν πρέπει να αναλωθούμε σε ενστάσεις ή αν πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά». 


Καθαρά υποκειμενική χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, λέγοντας «καλή και η πολιτική ευγένεια, αλλά αυτό που μας περιγράφεις δήμαρχε είναι ότι κάποιος μας έστησε στην τέταρτη θέση. Αν δεν τίθεται θέμα βούλησης, τότε η ένσταση τι νόημα θα έχει;».  


«Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όταν ένας Δήμος είναι οικονομικά αυτάρκης, επιχορηγούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει ανάγκη τέτοιες διαδικασίες», είπε, τέλος, ο Νίκος Φακιρίδης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και τόνισε ότι η επιλογή της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Δράμας είναι καθαρά πολιτική επιλογή και όχι δημοσιοσχετίστικη, για κάποιους λόγους θέλουν να στηρίξουν τις εκεί δημοτικές αρχές». 


Η επόμενη κίνηση του Δήμου Κομοτηνής δεν αποκλείεται να απασχολήσει και ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, οπότε θα αποφασιστεί αν ο Δήμος θα καταθέσει ένσταση για την αξιολόγηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ή αν θα προχωρήσει απευθείας στην κατάθεση των προτάσεων τους στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση(ΟΧΕ)-Εγνατία. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αβεβαιότητα για το μέλλον,  ο φόβος για επικείμενα λουκέτα και ο δρόμος προς την ανεργία,  είναι τα συναισθήματα που επικρατούν  τελευταία σε εργαζόμενους σε αναστολή και  σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργο