fbpx Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: Φρενάρει τις παρεμβάσεις η υποχρηματοδότηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΠΗΡΕ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: Φρενάρει τις παρεμβάσεις η υποχρηματοδότηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάση
Διεύθυνση Δασών Νομού Ροδόπης

"Συντηρήσεις δασικής οδοποιίας στο πλαίσιο που θα μας φτάσουν τα χρήματα", αφορά το κονδύλι 45.000 ευρώ σύμφωνα 
με την αν. διευθύντρια Μ. Γκοτζαρίδου

Διαχρονικά λειψή η χρηματοδότηση, δεν μπορούμε να θωρακιστούμε αντιπυρικά με έργα

Διονύσης Βοργιάς

Τί να πρωτοκάνει η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης με μόλις 45.000 ευρώ; Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα που ταλανίζει όχι μόνο την τοπική διεύθυνση, αλλά και τις κατά τόπους Διευθύνσεις σε άλλους νομούς, καθώς όλες καλούνται να λειτουργήσουν, διαχρονικά, με λειψή χρηματοδότηση που σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνει ούτε για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Από τις 500.000 ευρώ που ζήτησε η Δασική Υπηρεσία Ροδόπης, για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη των πυρκαγιών, όπως συντήρηση δασικών δρόμων, λειτουργία πυροφυλακίου στον οικισμό των Ασωμάτων και λειτουργία τριών δεξαμενών ύδατος, έλαβε - σε δύο δόσεις - από 21.000 και 24.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 45.000 ευρώ. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ποσοστό μικρότερο από το 10% των χρημάτων που αιτήθηκε η Διεύθυνση.

Πώς θα κατανεμηθεί 
Ο "Χ" ζήτησε την τοποθέτηση της αναπληρώτριας διευθύντριας της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης Μαρίνας Γκοτζαρίδου, η οποία έδωσε την είδηση ότι την τελευταία μέρα του Ιουλίου ήρθε το δεύτερο κονδύλι της τάξης των 24.000 ευρώ. Ευθύς εξαρχής η κα Γκοτζαρίδου έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει πως, ακόμη και με το δεύτερο αυτό κονδύλι συνυπολογισμένο, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι το εξής: "Συντηρήσεις δασικής οδοποιίας στο πλαίσιο που θα μας φτάσουν τα χρήματα, μόνο αυτό περιλαμβάνει η χρηματοδότηση". Τα έργα ήδη πραγματοποιούνται, αυτό το διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Ισμάρου και αλλού, εκεί όπου γίνονται αναδασώσεις χαμηλού υψομέτρου.

Όσον αφορά στο πώς θα κατανεμηθεί ο μικρός αυτός μποναμάς, η αν. διευθύντρια μας πληροφορεί πως "τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δυτική Ροδόπη, σε Νυμφαία, Γιακά κι όπου αλλού κρίνουμε πως πρέπει να αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου, ώστε να είναι στοιχειωδώς προσπελάσιμο". Συνεπώς, μιλάμε για εργασίες που θα καταστήσουν συγκεκριμένα κομμάτια της δασικής οδοποιίας στοιχειωδώς προσπελάσιμα, κι όχι "γενναίες" παρεμβάσεις.

Δεν μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις πρόληψης που απαιτούνται
Λόγω της λειψής χρηματοδότησης, μας ενημερώνει η κα Γκοτζαρίδου, όπως είναι λογικό δεν μπορεί να υλοποιηθεί επαρκώς το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Η ίδια ξεκαθαρίζει πως η Διεύθυνση Δασών "δεν είναι υπεύθυνη για την δασοπυρόσβεση", αλλά έχει επωμιστεί ένα κομμάτι εξίσου σημαντικό, "είμαστε για τις εργασίες πρόληψης"
Η αν. διευθύντρια εξηγεί τί εστί πρόληψη: "Δεν επαρκεί μόνο η συντήρηση του οδικού δικτύου, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να απομακρύνουμε τη βιομάζα (σ.σ. ώστε να δημιουργηθούν τρόπον τινά αντιπυρικές ζώνες), χρειαζόμαστε χρήματα για νέες δεξαμενές, για συντήρηση υφιστάμενων υποδομών. Εμεί από πλευράς μας ό,τι μας δίνουν, εκείνο κάνουμε".

Το αίτημά της μέσα από τον "Χ" είναι "σταθερή χρηματοδότηση" αλλά και "στελέχωση των υπηρεσιών", γιατί, όπως μας εξηγεί το προσωπικό συνταξιοδοτείται αλλά δεν αναπληρώνεται. "Υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και μέσων. 
Οι τελευταίοι συνάδελφοι διορίστηκαν το 2004, κι από τότε έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί συνάδελφοι"
, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κομάντος  του καναπέ,  επαναστάτες του Facebook,  υπερπατριώτες  αλαλάζοντες,  συνομοσιολόγοι του παλιού καιρού,  του ψυχρού πολέμου και των άδυτων των μυστικών υπηρεσιών και σχεδίων, ζώστηκαν τα άρματα,  γι