fbpx Διεθνής διάκριση για το ελληνικό γιαούρτι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Διεθνής διάκριση για το ελληνικό γιαούρτι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιαούρτι
Προϊόντα

Χάρη στην χαμηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 

Σχεδόν όλα τα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη. Η μόνη εξαίρεση είναι τα ελληνικά και τα ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ. Με εξαίρεση τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια (σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) τα μέσα επίπεδα ζάχαρης βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Μόνο το 9% (ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα) δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν τα ξεφουρνίζουν τυχαία, ούτε  επειδή ξύπνησαν με άγριες διαθέσεις, τα διπλωματικά τους παραληρήματα και τα μεγάλα ψέματα, κάνοντας μας συγχρόνως και μαθήματα καλής γειτονίας και συμπεριφοράς,  οι Τούρκοι