fbpx «Δεν προχώρησε η επένδυση» απαντά το Εργατικό Κέντρο για τη Shelman
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020 - 10:00
«ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ» ΟΣΟΥΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ

«Δεν προχώρησε η επένδυση» απαντά το Εργατικό Κέντρο για τη Shelman

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Shelman
Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Μία διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων κάνει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, εν αναμονή εξελίξεων για το επενδυτικό ενδιαφέρον

Διονύσης Βοργιάς

Κι ενώ επικρατεί αισιοδοξία γύρω από την πιθανότητα επαναλειτουργίας του κλειστού εργοστασίου της Shelman, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, με ανάρτησή του στο facebook το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σπεύδει να «προσγειώσει» όσους αισιοδοξούν και να καταλογίσει καθυστερήσεις -αλλά και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται- στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανάρτηση παρατίθεται αυτούσια, καθώς έρχεται σ’ ευθεία αντίθεση με όσα έχουν γίνει γνωστά το περασμένο διάστημα για το κλειστό εργοστάσιο: «ΣΕΛΜΑΝ: Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μία φορά. Δυστυχώς παρά την υπόσχεση του Μητσοτάκη και τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του Άδωνι δεν προχώρησε η επένδυση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Κομοτηνής. Πάει πάλι πίσω για το φθινόπωρο, αλλά δεν ξέρω ποιο φθινόπωρο, μήπως εννοούν το φθινόπωρο του διαγαλαξιακού έτους 5038... Για άλλη μία φορά βγαίνουμε αληθινοί, που πιστεύουμε ότι όλοι τους είναι μόνο λόγια και φανφάρες.

Και κάτι τελευταίο όσο απομακρύνεται η ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης τόσο απομακρύνεται και η επιτυχία της, αφού στηρίζεται στην επιστροφή ενός ικανού αριθμού παλιών εργαζομένων στο εργοστάσιο και έτσι όπως πάει το πράγμα στο τέλος δε θα γυρίσει κανένας παλιός εργαζόμενος».

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουλίου από τη Βουλή -απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου- ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει «βούληση και του πρωθυπουργού και δική μου, το εργοστάσιο της βιομηχανίας να ξεκινήσει σύντομα να επαναλειτουργεί», σημειώνοντας ότι «υπάρχει ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον» και πως «η μόνη καθυστέρηση που υπάρχει είναι η δανειοδότησή της από την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Απομακρύνεται το 2013…
Θυμίζουμε, ότι η Shelman πτώχευσε επίσημα τον Απρίλιο του 2014. Το εργοστάσιο, όμως, είναι κλειστό από το 2013. Για την μονάδα της Ροδόπης είχε κατά καιρούς ακουστεί πως υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά ο «Χ» κράτησε πάντα …μικρό καλάθι στις όποιες υποσχέσεις και φήμες. Ο πρώτος πλειστηριασμός της μονάδας, το 2016 περίπου, προς 11,5εκ ευρώ, δεν βρήκε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Μετά από δύο χρόνια, γνωστοί έγιναν νέοι όροι, που περιλαμβάνουν ελάχιστο τίμημα 9,92 εκ ευρώ, για την αγορά της μονάδας, με όρο όμως αυτή να λειτουργήσει. Το τελευταίο αυτό πακέτο ήταν πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, αλλά και πάλι δύσκολο εν καιρώ κρίσης.

Πάντως, τον Σεπτέμβριο του ’19 ο «Χ» βρέθηκε στο κλειστό εργοστάσιο, στο περιθώριο επίσκεψης του Αδ. Γεωργιάδη στην περιοχή. Τότε, εκτός από τις δηλώσεις του υπουργού, είχε καταγραφεί και η δήλωση του εκπροσώπου της εταιρίας EPS Wood Αντώνη Δαπόλα, που έλεγε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον για την μονάδα».

Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης από πλευράς του γνωστοποίησε πρόσφατα ότι το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για τη Shelman περιλαμβάνει ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή κεφάλαια «από μεγάλο κι αξιόπιστο fund».

Το εάν ποτέ το ενδιαφέρον του επενδυτικού σχήματος που διαμορφώθηκε καταφέρει να μετουσιωθεί σε επαναλειτουργία, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.