fbpx Δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις για το 2019 λόγω …γραφειοκρατίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΜΘ

Δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις για το 2019 λόγω …γραφειοκρατίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κτηνοτροφία
Κτηνοτρόφοι Ροδόπης
Περιφέρεια ΑΜΘ

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον ΥΠΑΑΤ την άμεση απεμπλοκή των χρημάτων τους

Την αδυναμία καταβολής των αποζημιώσεων τους για το 2019 καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει, ούτως ώστε το γραφειοκρατικό κώλυμα που κρατάει τα χρήματα τους «παγιδευμένα» στα ταμεία της περιφέρειας, να λυθεί και να μπορέσουν να εισπράξουν. 

Με λίγα λόγια, αυτό που συμβαίνει και περιγράφεται στην σχετική επιστολή είναι το γεγονός ότι η καταβολή των αποζημιώσεων προϋποθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν και αυτό είναι λογικό αφού βγήκαν από μία πολύ δύσκολη χρονιά. 

«Όλοι, αρμόδιοι κι αναρμόδιοι, μας λένε ότι δεν έχει λογική η συγκεκριμένη απαίτηση των οικονομικών υπηρεσιών των περιφερειών κι ότι έχουμε δίκιο να τη στηλιτεύουμε», αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στην επιστολή τους, η οποία κλείνει με την εξής επισήμανση: «αν η πολιτεία θέλει την αρμονική συνεργασία των κτηνοτρόφων σε θέματα ζωονόσων, πρέπει πρώτα εκείνη να είναι φερέγγυα απέναντί τους και κατόπιν να απαιτεί!» 

Τα χαρακτηριστικά σημεία της επιστολής 
Την επιστολή υπογράφουν οκτώ κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα εξής: «Με την ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19) "Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019", μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα πληρωμής του παραπάνω προγράμματος, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Τους κτηνοτρόφους φυσικά δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός. […]

Επειδή με βάση τη νέα ΚΥΑ, η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις περιφέρειες, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Δηλαδή, σε κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, ζητούν να είναι φορολογικά κι ασφαλιστικά ενήμεροι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

[…] Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε φημίζονται για το εύρος των πρωτοβουλιών κι ενεργειών τους κι εν τέλει δε φτιάχνουν τους νόμους, αλλά τους εφαρμόζουν ερμηνεύοντάς τους. Αυτοί που τους φτιάχνουν και τους ψηφίζουν είναι οι πολιτικοί. Όταν ο νόμος ή το πνεύμα του δε γίνεται κατανοητό  πλήρως, οι πολιτικοί πρέπει να παρεμβαίνουν δίνοντας γραπτές διευκρινιστικές κατευθύνσεις. Όταν μάλιστα ο νόμος αυτός είναι άδικος ή ελλιπής ή υπερβολικός, τότε οι πολιτικοί πρέπει πάλι να παρεμβαίνουν διορθώνοντας ή αλλάζοντάς τον. […] Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜΘ, ενημέρωσε άμεσα κι εγγράφως το ΥΠΑΑΤ, για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής και πρότεινε λύσεις, όπως λογικά θα έχουν κάνει και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων περιφερειών. Σιγή ασυρμάτου, καμία απάντηση, ενοχή σιωπή!

Αν η πολιτεία θέλει την αρμονική συνεργασία των κτηνοτρόφων σε θέματα ζωονόσων, πρέπει πρώτα εκείνη να είναι φερέγγυα απέναντί τους και κατόπιν να απαιτεί! 

Στην περιφέρεια της ΑΜΘ, δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος, για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες, ακόμα κι από το 2018! […]». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε