fbpx "Δεμένα χέρια" για τις παραλίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΕ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

"Δεμένα χέρια" για τις παραλίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΔ
Παραλίες
Τουρισμός
Δήμος Κομοτηνής
Κλεοπάτρα Στογιαννίδου

Σκέψεις για αποστολή εξωδίκου στην ΕΤΑΔ, η διοίκηση της οποίας απαξιεί τη δημοτική αρχή


Ο δήμαρχος καλεί σε συνάντηση φορείς του τουρισμού, δηλαδή ξενοδόχους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Δεμένα" είναι τα χέρια του Δήμου Κομοτηνής αναφορικά με την αξιοποίηση των παραλιών Αρωγής, Φαναρίου και Μέσης. Το γεγονός ότι οι παραλίες τελούν υπό δύο διαφορετικά καθεστώτα περιπλέκει την κατάσταση, με την δημοτική αρχή να έχει ανοιχτά μέτωπα κυρίως με την ΕΤΑΔ, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών. 


Τα όσα είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης 27 Απριλίου είναι ενδεικτικά του τι πρέπει να περιμένουμε και φέτος το καλοκαίρι. 


Όπως είναι γνωστό οι παραλίες του Δήμου Κομοτηνής υπάγονται σε δύο καθεστώτα. Η μισή παραλία περίπου της Αρωγής και αυτή της Μέσης, υπάγεται στην κυριότητα και διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών, όπως και το σύνολο των παραλιών της χώρας. Το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας Αρωγής όπως και το κομμάτι των παραλιών Φαναρίου, στο οποίο ανήκει και το κάμπινγκ, και το οποίο φτάνει μέχρι και το πρώην μπαράκι Baracuda στην έξοδο του λιμανιού του Φαναρίου, υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου, πρώην ΕΟΤ. 


ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ
Για την μεν ΕΤΑΔ, είπε ο δήμαρχος "υπάρχει εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια μια αδράνεια από την πλευρά της σε σχέση με την αξιοποίηση της παραλίας αυτής, ενόψει κάποιας μελέτης που είχε κάνει η ΕΤΑΔ και της ένταξης στο καινούριο ΕΣΠΑ σχετικά με την ανάπλαση της παραλίας. Είναι επιλογή της ΕΤΑΔ να αξιοποιεί μόνη της τις παραλίες, δημοπρατώντας η ίδια τις χρήσεις της παραλίας. Πέρσι περί τα τέλη του καλοκαιριού προχώρησε σε κάποιες δημοπρασίες, με τιμές εκκίνησης οι οποίες ήταν απαγορευτικές, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, διότι βρέθηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και αυτός φέτος το καλοκαίρι θα ξεκινήσει την λειτουργία της επιχείρησής του.

Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα των προηγούμενων χρόνων, εμείς και τηλεφωνικά αλλά και με έγγραφο πριν από ενάμιση μήνα προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ ζητήσαμε ως Δήμος την αξιοποίηση της παραλίας. Δεν υπήρξε απάντηση σε αυτό. Εξαιτίας του ότι δεν υπήρξε απάντηση προσπάθησα ως δήμαρχος να επικοινωνήσω τρεις φορές, να ζητήσω ραντεβού όχι με τον διευθύνοντα σύμβουλο πλέον, αλλά με τον διευθυντή ανάπτυξης της ΕΤΑΔ, ο οποίος δεν βγήκε καν στο τηλέφωνο. Η γραμματέας του τρεις φορές  δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μας για να κλείσουμε το ραντεβού, όμως δεν υπήρξε καμία επαφή".

Όσο για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής σε σχέση με την ΕΤΑΔ, ο δήμαρχος ανέφερε: "δεν ξέρω αν πρέπει να λειτουργήσουμε ακτιβιστικά, δηλαδή να πάμε έξω από την πόρτα της ΕΤΑΔ και να μπούμε μέσα. Τελικά μάλλον θα πηγαίνουμε σε τέτοιες λύσεις. Στην σκέψη μας ήταν μέχρι να στείλουμε και κάποιο εξώδικο. Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη κίνησή μου θα είναι να επισκεφτώ ο ίδιος και χωρίς ραντεβού την ΕΤΑΔ και να απαιτήσω στην επόμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα να κάνουμε μια συνάντηση για να δούμε τι θα γίνει".


ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αναφορικά με κομμάτι της παραλίας που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, ο δήμαρχος έκανε γνωστά τα εξής: "Φέτος υπάρχει μια οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο τις δημοπρασίες σε πανελλαδική κλίμακα, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι παραλίες. Όμως φτάσαμε στον Μάιο και πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει δημοπρασίες από το υπουργείο Οικονομικών.

την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου τέθηκε ξανά το θέμα, εξουσιοδοτήσαμε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Πατούλη να επισκεφτεί το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι το πρώτο που θα συντάξει το σχέδιο της νέας κοινής υπουργικής απόφασης για την δημοπράτηση των παραλιών και να ασκήσει πίεση. Δίνει ο νόμος το δικαίωμα να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία να παραχωρεί τις παραλίες στους Δήμους κατά το παλιό σύστημα. Επομένως  και όσον αφορά αυτό το κομμάτι της παραλίας είμαστε εν αναμονή. Άλλωστε το θέμα δεν αφορά μόνο τον Δήμο Κομοτηνής, αφορά συνολικά την χώρα. Ούτε μπορεί να δοθεί λύση μόνο για τον Δήμο Κομοτηνής. Είμαστε σε αναμονή έτσι ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση των παραλιών". 
Κατέληξε λέγοντας "δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμία δημοπρασία, ούτε στην μια περίπτωση ούτε στην άλλη, εάν δεν έχουμε την παραχώρηση της χρήσης των παραλιών σε Αρωγή, Φανάρι και Μέση".


Από την πλευρά του ο Δήμος Κομοτηνής, όπως δηλώνει ο δήμαρχος "είμαστε έτοιμοι και για τις δημοπρασίες του καθαρισμού των παραλιών και για την πρόσληψη του ναυαγοσώστη και για τις γαλάζιες σημαίες και για τι χημικές τουαλέτες. Ακόμη και αν δεν έχουμε αρμοδιότητα, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να τα αναλάβουμε έγκαιρα, εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση των παραλιών".


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
Με το Δήμο Κομοτηνής να τελεί σε αναμονή για τις παραλίες, ο δήμαρχος αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση σε φορείς του τουρισμού, δηλαδή ξενοδόχους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη και έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση αξιοποίησης των παραλιών. "Αυτό που θα γίνει και το προγραμματίζουμε είναι μια πρόσκληση ως δήμαρχος στους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία έτσι ώστε να υπάρξει και από τους ίδιους τους φορείς τουρισμού μια παρέμβαση, προκειμένου και την τελευταία στιγμή να δουλέψει το μισό κομμάτι της παραλίας το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν δούλευε". Η συνάντηση αυτή της δημοτικής αρχής με ανθρώπους του τουρισμού αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε