fbpx Δ. Χιόνης: «Είμαστε σε ένα διαρκές μνημόνιο από το 2010»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΠΘ

Δ. Χιόνης: «Είμαστε σε ένα διαρκές μνημόνιο από το 2010»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διονύσης Χιόνης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πρωταθλήτρια στα χρέη η χώρα μας!

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η οικονομία της Ελλάδας εδώ και χρόνια δεν περνάει την καλύτερη περίοδό της και αυτό είναι δεδομένο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υγειονομική κρίση, αυτό σίγουρα δημιούργησε μια ‘διπλή’ κρίση για αρκετούς συμπολίτες μας.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm τόσο για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την Διακομματική Επιτροπή της Θράκης.

Πρωταθλητές… στα χρέη

«Το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται, η ύφεση αυτή την στιγμή έχει οδηγήσει σε ένα ΑΕΠ που πραγματικά οδεύει προς το ΑΕΠ του 2000. Η χώρα είναι πρωταθλήτρια αυτή την στιγμή στον πλανήτη στο χρέος. Δεν μπορεί να μην συζητάμε για το χρέος και να  μη διαμορφώνουμε ουσιαστικές προτάσεις με τις οποίες θα διαπραγματευτούμε στην ΕΕ, τις οποίες θα τις συζητήσουμε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για το τι μέλλει γενέσθαι στην πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη. Αυτή είναι η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Εξέφρασε την επιθυμία να ενεργοποιήσει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα του χρέους και αναφορικά με την ύπαρξη και της πανδημίας στις ζωές μας διερωτήθηκε: «Την επόμενη μέρα της πανδημίας από που θα έρθει η ανάπτυξη;». Ο ίδιος δήλωσε με σιγουριά ότι όταν η πανδημία ‘αποχωρήσει’ από τις ζωές μας, «τους πρώτους μήνες θα έχουμε μια έξαρση της κατανάλωσης, γιατί ο κόσμος έχει αποταμιεύσει πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα τα ουσιαστικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία όπως ο ιδιωτικός δανεισμός, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί των οικιών, το ασφαλιστικό πρόβλημα, η ουσιαστική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να αποτελούν προβλήματα. Εάν πιστεύουμε ότι σε αυτά θα δώσουν λύσεις οι ευρωπαϊκοί εταίροι και οι Αμερικάνοι νομίζω ότι δεν είμαστε στο σωστό δρόμο σκέψης».

Ελλιπής είναι η στήριξη της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα όπως παρατήρησε, καθώς «είναι ίσως η τελευταία χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχει στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο τώρα αλλά και στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στο ΑΕΠ. Αυτό απουσιάζει από την ελληνική οικονομία. Άρα, η συζήτηση για το πρόγραμμα ανάπτυξης πρέπει να αρχίσει τώρα, ώστε μετά την λήξη της πανδημίας να υλοποιηθεί».

Σχετικά με τις σκέψεις και τις εκφράσεις πολλών ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ο κος Χιόνης χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «είμαστε σε ένα διαρκές μνημόνιο από το 2010. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει βγει από τα μνημόνια και αρχίζει και ατενίζει την ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία έχει θέμα».

Διακομματική: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων
Ο κος Χιόνης κατά την διάρκεια του λόγου του μίλησε και για την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, που όλοι μας αναμένουμε τα τελικά πορίσματά της. «Τα έργα και οι παρεμβάσεις της Διακομματικής Επιτροπής αφορούν δύο πράγματα. Καταρχήν ένα επίπεδο προϋπολογισμού που θα προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο και ένα πλαίσιο δράσεων που θα στοχεύουν σε κάποια κατεύθυνση. Αυτά περιμένουμε να τα δούμε, καθώς και τα αναπτυξιακά αποτελέσματα», δήλωσε.

Επεκτείνοντας και άλλο τις σκέψεις του, ο κος Χιόνης αναμένει να δει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα σε όρους περιφερειακού εισοδήματος και απασχόλησης. «Να γίνει μια συζήτηση και να αξιολογήσουμε τι έχει συνεισφέρει το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Θράκης στο περιφερειακό κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΑΜ-Θ, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών δυστυχώς η Θράκη «συνεχίζει να  παραμένει στις τελευταίες θέσεις του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ευρώπη μη παρουσιάζοντας κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Θράκη συνεχίζει να στερείται σημαντικά δημόσια έργα, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά».

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα