fbpx Αυτό δεν το λέει κανείς για το φυσικό αέριο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ

Αυτό δεν το λέει κανείς για το φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κώστας Κατσιμίγας
Φυσικό αέριο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η δημιουργία τοπικής ΕΠΑ, εταιρείας δηλαδή που θα διαχειριστεί το αέριο σε σχέση με την οικιακή κατανάλωση, αποτελεί ακόμη ζητούμενο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Έναν σοβαρό προβληματισμό, για μία μεγάλη εξαγγελία που αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έθεσε στη διάρκεια της παρουσίασης του συνδυασμού του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας. Είναι κάτι που αποφεύγει τεχνηέντως να αναφέρει ο σημερινός περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, όταν μιλάει για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου που θα αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας. Αυτό το τελευταίο είπε στον απολογισμό του ο κος Μέτιος, όμως δεν μας είπε ότι η δημιουργία τοπικής ΕΠΑ, εταιρείας δηλαδή που θα διαχειριστεί το αέριο σε σχέση με την οικιακή κατανάλωση, αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την  περιφέρειά μας.  

Οι εξαγγελίες της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θέλουν από το καλοκαίρι του 2019 να ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), στις πόλεις, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και λίγο αργότερα στην Καβάλα. Στον σχεδιασμό προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε ποσοστό 60% του εσωτερικού οδικού δικτύου των πόλεων με ταυτόχρονη σύνδεση των καταναλωτών και δωρεάν τέλη για τους οικιακούς πελάτες, στα σημεία ολοκλήρωσης των εργασιών. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50’% από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μέσω ΕΣΠΑ και κατά 50% από χαμηλότοκο δάνειο που έλαβε η ΔΕΔΑ από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η κατασκευή του δικτύου όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή για να φτάσει το φυσικό αέριο στα σπίτια, αφού ο αριθμός των συνδέσεων που θα γίνουν είναι ένα κρίσιμο δεδομένο για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος. 

Ο κος Κατσιμίγας έθεσε τον εξής προβληματισμό: "Κατά καιρούς, ακούμε ότι είμαστε ενεργειακός κόμβος και ότι από την περιοχή μας διέρχονται και θα διέλθουν και άλλα δίκτυα φυσικού αερίου. Ωστόσο και η παραγωγή καθαρής ενέργειας με αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά είναι συνεχής και εμείς θα ενθαρρύνουμε συλλογικές και ιδιωτικές προσπάθειες για παρόμοιες επενδύσεις. Αλλά αναμένουμε και τη χρήση του διερχόμενου, επί του παρόντος, φυσικού αερίου από την περιοχή μας, στηρίζοντας κατ’ αρχήν την κατασκευή  δικτύων -αν και εκφράζουμε ακόμη επιφυλάξεις για τον περιορισμένο αριθμό συνδέσεων, με δεδομένο το γεγονός ότι η δημιουργία τοπικής ΕΠΑ αποτελεί ακόμη ζητούμενο". 

Καθώς άπαντες οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα χρησιμοποιήσουν την προοπτική έλευσης του φυσικού αερίου στα αναπτυξιακά του προγράμματος, καλό είναι πρώτα να ενημερωθούν για κάθε πτυχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας και να πουν αλήθειες στον κόσμο, που στενάζει υπό το βάρος του ακριβού πετρελαίου και χρόνια τώρα έχει στραφεί σε άλλες πηγές θέρμανσης, χωρίς πάντα να επιτυγχάνει την οικονομία θέρμανσης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.