fbpx Απογοήτευση στον κλάδο των καφέ-μπαρ της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Απογοήτευση στον κλάδο των καφέ-μπαρ της Κομοτηνής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Εστίαση

Ως την «τελική καταστροφή» του κλάδου χαρακτηρίζει το μέτρο των 00:00 ο επαγγελματίας Νίκος Παπακωνσταντίνου και μεταφέρει αιτήματα προς Δήμο, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο

Διονύσης Βοργιάς

Διάχυτη είναι η απογοήτευση στον κλάδο των καφέ-μπαρ της Κομοτηνής, ελέω μειωμένου ωραρίου λειτουργίας. Θυμίζουμε ότι από αρχές Αυγούστου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -που θεωρείται από την πολιτεία ως υγειονομικά επιβαρυμένη- δεν λειτουργούν από 00:00 έως 07:00 καθημερινά.

Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς λειτουργίας βρίσκει τους καταστηματάρχες σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη συγκυρία. Όπως περιέγραψε συνοπτικά στον «Χ» ο επαγγελματίας καφέ-μπαρ και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Νίκος Παπακωνσταντίνου «ήμασταν ολικά κλειστοί για 3μιση μήνες με τις υποχρεώσεις να ‘’τρέχουν’’ και ελάχιστες ελαφρύνσεις και τώρα είμαστε περισσότερο από 1 μήνα που κλείνουμε αναγκαστικά στις 00:00» και σχολιάζει: «Αυτό δεν είναι μέτρο ούτε καν ημίμετρο, είναι μία τελική καταστροφή για τον κλάδο της Εστίασης, ιδίως για των καφέ-μπαρ. Οι εστιάτορες πλήττονται μεν αλλά όχι τόσο πολύ, αλλά σε καφετέριες και μπαράκια νομίζω ήταν το τελικό μέτρο ώστε να μην μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά για τη σεζόν που έρχεται».

Σύμφωνα με τον επαγγελματία, καθόσον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Ροδόπης εδώ και 20 ημέρες είναι μηδενικά, χρειάζεται «επανεξέταση του μέτρου», το οποίο χαρακτηρίζει ως «τιμωρία» της περιοχής.

Πεθαίνει και η ελπίδα;
Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου δεν παρουσιάστηκε αισιόδοξος. Δήλωσε: «η ελπίδα τείνει να πεθάνει. Ο πρωθυπουργός μίλησε πάλι για δανεισμό με την επιστρεπτέα προκαταβολή στους επιχειρηματίες. Είναι μία ένεση ζωής μέχρι να έρθει το τελικό κλείσιμο. Ήταν ελάχιστα ως μηδαμινά τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά για τον κλάδο της Εστίασης που συνεχίζει να πλήττεται».

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι επαγγελματίες της Εστίασης δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια μαζική κινητοποίηση για τα ζητήματα του κλάδου. Τα περασμένα 24ωρα, πάντως, καταγράφηκαν μεμονωμένες πρωτοβουλίες όπως στην Αλεξανδρούπολη που την Δευτέρα οι καφεστιάτορες κατέβασαν ρολά για ολόκληρη την ημέρα. Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου δεν θεωρεί ότι μία τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να σώσει την παρτίδα και εξηγεί: «υπάρχουν συζητήσεις ώστε να κλείσουμε συμβολικά. Βρέθηκα Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα με κλειστά μαγαζιά Εστίασης ήταν μία έρημη πόλη. Εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε μαγαζιά κλειστά, ανθρώπους να μένουν άνεργοι και τους πελάτες μας να έρχονται απογοητευμένοι. Δεν θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Θεωρώ ότι κλείνοντας τα μαγαζιά μας μπορούμε να πετύχουμε μόνο μία μέρα ανεργίας για τους εργαζομένους μας, με μηδενικά ταμεία και χωρίς να μας ακούσει το κέντρο αποφάσεων».

Δήμος, Περιφέρεια και στο βάθος φοιτητές
Κληθείς να σχολιάσει το τι πράττουν ή δεν πράττουν η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής, η Περιφερειακή Αρχή ΑΜΘ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπό την ιδιότητά του και ως δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής, ο κος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «ορθά» ο Δήμος έδωσε περισσότερο κοινόχρηστο χώρους στους επαγγελματίες της Εστίασης, πλην όμως απλώς έπραξε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο επαγγελματίας απάντησε ότι «αυτό δεν φτάνει» και πρότεινε: «έπρεπε να κάνει κάποιες εκδηλώσεις για να ανέβει η κινητικότητα στην περιοχή. Είδα στο Ηρώδειο 5.000 κόσμο κι άλλο τόσο κόσμο με μάσκες και αποστάσεις στη Νατάσα Θεοδωρίδου. Νομίζω ότι κι ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να κάνει κάτι».

Ως προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο επαγγελματίας ζητάει άμεση εκκίνηση της διαδικασίας ενίσχυσης των επαγγελματιών κατά το πρότυπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ήδη ‘’τρέχει’’ πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων. «Δεν πρέπει να διαχωριστεί Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, πρέπει να δοθούν κι εδώ ενισχύσεις μέσω από ευρωπαϊκά κονδύλια για τις επιχειρήσεις που πλήττονται», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ως προς τη μεγάλη ιστορία με το Πανεπιστήμιο, για το εάν δηλαδή θα έρθουν στην πόλη από Οκτώβριο οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς κι οι παλιότεροι φοιτητές στο σύνολό τους, ο επαγγελματίας ζήτησε «να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια ώστε η πόλη μας να μπει σε ρυθμούς καθημερινότητας που έχουμε συνηθίσει», χαρακτηρίζοντας το μέλλον του Πανεπιστημίου ως τη «μεγαλύτερη αγωνία του κλάδου Εστίασης» όχι μόνο σε Κομοτηνή αλλά και σε Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη, ενώ -κλείνοντας- θύμισε ότι ο Δήμος Κομοτηνής, η Ομοσπονδία και τα Επιμελητήρια έχουν λάβει αποφάσεις παραχωρήσεις των αιθουσών τους για φοιτητικά μαθήματα.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ