fbpx Ανέτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής, χάνει οριστικά τη χρηματοδότηση των 8,6 εκ. ευρώ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ανέτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής, χάνει οριστικά τη χρηματοδότηση των 8,6 εκ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Γιώργος Πετρίδης
Χρήστος Μέτιος
Χρηματοδότηση

Ο Χρ. Μέτιος χαρακτήρισε επικοινωνιακό τέχνασμα την ένσταση και ανέτοιμο τον Δήμο ως προς τον σχεδιασμό του για το πρόγραμμα


Ο περιφερειάρχης έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία παρέμβαση δεν έγινε από τη διοίκηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που κατέθεσαν οι Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ευθείες βολές κατά του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ήταν η αναφορά του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στο Σχέδιο Βιώσιμης Στρατηγικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής. Ο περιφερειάρχης στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Δήμος Κομοτηνής δε θα λάβει τη χρηματοδότηση των 8,6 εκ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Προχώρησε μάλιστα περαιτέρω λέγοντας ότι η ένσταση που κατέθεσε ο Δήμος, ζητώντας εκ νέου αξιολόγηση του σχεδίου του, ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα. Μάλιστα είπε ότι ο Δήμος Κομοτηνής ήταν ανέτοιμος ως προς τον σχεδιασμό του για το πρόγραμμα, σε αντίθεση με τη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης που είχαν φροντίσει να εντάξουν έργα τους και στο πρόγραμμα ΟΧΕ - Εγνατία. 


Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Κομοτηνής


Η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής αφορά στα παρακάτω έργα:


1. Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής.
2. Αποκατάσταση και ανάδειξη κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
3. Συντήρηση ξυλόγλυπτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
4. Ιμαρέτ: Συντήρηση μνημείου και εκκλησιαστικής συλλογής-ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου.
5. Βιώσιμη κινητικότητα σε οδούς πέριξ του βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής.
6. Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής.
7. Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής.


Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρουσιάζει ελλείψεις όσον αφορά στην ποιότητά της, καθώς τα περισσότερα προβλήματα και ανάγκες που καταγράφονται σε αυτήν έχουν να κάνουν με αποκαταστάσεις μεμονωμένων κτιρίων και μνημείων.
Ειδικότερα, πρόσθεσε, στην πρόταση δεν προκύπτει επαρκής ποσοτική και ποιοτική προσέγγιση των προβλημάτων και των αναγκών ούτε σύνδεσή τους με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αυτό είναι το σκεπτικό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Με άλλα λόγια δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι η αναπτυξιακή στόχευση και πώς αυτή θα επιτευχθεί. 


Επειδή όμως για την κατάταξη της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής  ειπώθηκαν και γράφηκαν πολλά, και κατά της Περιφέρειας, ο κ. Μέτιος θέλησε να δώσει απαντήσεις τώρα που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. «Θεωρώ ότι με τόσο σημαντικά θέματα δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς. Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής πέτυχε υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο της ωριμότητας γιατί ώριμα ήταν τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από τη Μητρόπολη και την Εφορία Αρχαιοτήτων και είχαν ήδη περιληφθεί στην ΟΧΕ «Εγνατίας Οδού». Ο Δήμος Κομοτηνής, για να μπορέσει να υποβάλει πρόταση στη Στρατηγική ΒΑΑ, συμπεριέλαβε αυτά ακριβώς τα έργα που, τονίζω, είχαν ήδη περιληφθεί στην ΟΧΕ, προσθέτοντας ορισμένα ακόμα, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ Η ΕΝΣΤΑΣΗ
Αναφερόμενος στην ένσταση που κατέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής ζητώντας επαναξιολόγηση της πρότασής του, ο περιφερειάρχης είπε: «Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση, με αποτέλεσμα για περίπου ένα μήνα να καθυστερήσει η όλη διαδικασία ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο πιεστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι, όπως με ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Πιτσινίγκος, ποτέ δεν έχει κατατεθεί ένσταση στη Διαχειριστική. 
Η Διαχειριστική είναι μια υπηρεσία που έχει σκοπό να βοηθάει Περιφέρεια και Δήμους να υλοποιούν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε οι δήμαρχοι είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί της. Κρίνω επομένως ότι η ένσταση έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. 


Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και να χρησιμοποιήσει κανείς, η απουσία σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής είναι φανερή».
Ο κ. Μέτιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία παρέμβαση δεν έγινε από τη διοίκηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που κατέθεσαν οι Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συγχαίροντας αυτούς που θα λάβουν τη χρηματοδότηση των 8,6 εκ. ευρώ έκαστος, δηλαδή τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας. Πάντως υποσχέθηκε ότι όσα έργα δε θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Στρατηγικών ΒΑΑ, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθούν είτε εντάσσοντάς τα στην ΟΧΕ είτε μέσω νέων προσκλήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει