fbpx Αλεξανδρούπολη: 7 στους 10 επιχειρηματίες τα ίδια ή καλύτερα από πέρσι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αλεξανδρούπολη: 7 στους 10 επιχειρηματίες τα ίδια ή καλύτερα από πέρσι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ

"Καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος", διαπιστώνει ο κος Χατζημιχαήλ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στη δημοσιότητα δόθηκε αναλυτική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Φέτος, στην εν λόγω έκθεση αποτυπώνεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος του δήμου Αλεξανδρούπολης.


Σε αναλυτική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, που συμπυκνώνει σε μερικές παραγράφους όλη την ετήσια έκθεση, ως εξής:


"Με συνέπεια και ευθύνη παρουσιάζουμε για μία ακόμη χρονιά την ετήσια έκθεσή μας για το Οικονομικό Περιβάλλον του έτους 2017 για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μία επιστημονική και ολοκληρωμένη καταγραφή και ερμηνεία των τάσεων και των μεταβολών του οικείου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.
Εφέτος για πρώτη φορά από την έναρξη των ετήσιων εκθέσεων αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος από τον φορέα μας καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ταυτόχρονη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.


Το εμπόριο και η τοπική επιχειρηματικότητα εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις με θετική προοπτική, με επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης να καταγράφουν βελτίωση ή σταθεροποίηση στις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2017.


Μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ αυτών η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η γενική θετική εντύπωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η σχετική πολιτική σταθερότητα, συνετέλεσαν στην καταγραφή των θετικών μας αποτελεσμάτων. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς η άτυπη στάση πληρωμών των Ελλήνων προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 100 δις ευρώ, η εμμονή στην φορολόγηση με 900 εκατ. ευρώ νέους φόρους για το 2018 και η έξαρση της μαύρης οικονομίας συνθέτουν μία παράλληλη πραγματικότητα.


Επισημαίνω επίσης ότι η αναιμική αύξηση των οικονομικών επιδόσεων μέρους της τοπικής επιχειρηματικότητας ουδεμία σχέση έχει με τις προ κρίσης επιδόσεις και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, παρά σηματοδοτεί -με την ενίσχυση των προοπτικών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης- την επιστροφή στο κλίμα του Νοεμβρίου του 2014.


Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταβολές στα πεδία του Τουρισμού καθώς στην περίπτωση των επισκεπτών από την Τουρκία προκύπτει κορεσμός στην κατανάλωση προϊόντων εμπορίου, ενώ η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής τους σχεδόν αποκλειστικά στους τζίρους των επιχειρήσεων εστίασης δεν επαρκεί να υπερκαλύψει τις απώλειες από την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα".


Στοιχεία της έρευνας 


- Αύξηση την αγορά του αυτοκινήτου 
- Μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών
- Μεγάλη αύξηση τζίρου στην εστίαση 
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης αποτυπώθηκαν σε ένα πολυσέλιδο τεύχος, από το οποίο αντλούμε τις κάτωθι πληροφορίες ώστε να σχηματισθεί μία καλύτερη εικόνα για το πως κινήθηκε η αγορά της γειτονικής πόλης της χρονιά που πέρασε. 


Αναφορικά με την ταυτότητα της εφετινής έρευνας, αυτή διεξήχθη με στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δείγμα 198 ιδιοκτητών καταστημάτων με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, καλύπτοντας όλο το γεωγραφικό εύρος της Αλεξανδρούπολης, μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης, με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, και χρόνο διεξαγωγής από 03 έως 11 Ιανουαρίου 2018.


Στα αμιγώς στατιστικά στοιχεία της καταγραφής του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων της Αλεξανδρούπολης για το 2017 συγκριτικά με εκείνον του 2016, προκύπτει ότι για μία ακόμη χρονιά ο ετήσιος τζίρος κινείται αυξητικά για το 37,46%, μείωση δηλώνει το 34,87% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 27,67% δεν σημείωσε καμία μεταβολή [βλ. πιν.6].


Στις κλαδικές υποκατηγορίες, ανησυχητικά αρνητικά αποτελέσματα παρουσιάζουν για μία ακόμη χρονιά οι κλάδοι του εμπορίου Ξυλείας και Λευκών Ειδών με το 100% των σχετικών επιχειρήσεων να δηλώνει μείωση τζίρου, ενώ προβληματισμό δημιουργούν και οι αρνητικές στην πλειοψηφία τους επιδόσεις των μικροκαταστημάτων με Ψιλικά-Ζαχαρώδη.


Στους πρωταθλητές του 2017 συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις εμπορίας Αυτοκινήτων, τα καταστήματα Παιχνιδιών και ο κλάδος των Ηλεκτρικών Ειδών & Νέας Τεχνολογίας με το σύνολο των σχετικών επιχειρήσεων να καταγράφει Αύξηση Τζίρου για το 2017. 


Το 2017 αποτελεί μία ακόμη χρονιά κατά την οποία η αγορά και οικονομία της Αλεξανδρούπολης ενισχύεται από «εισαγομένους» καταναλωτές καθόλη την διάρκεια του έτους και με περιόδους έξαρσης την θερινή και την εορταστική περίοδο. Παρόλα αυτά, εντυπωσιακό αρνητικό στοιχείο της καταναλωτικής συμπεριφοράς των τουριστών της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ο σταδιακός κορεσμός της κατανάλωσης στα εμπορικά καταστήματα και η παράλληλη εντυπωσιακή -αλλά όχι ικανή να υπερκαλύψει τις απώλειες από το εμπόριο- ενίσχυση της κατανάλωσης στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης.


Παραμένοντας στο ίδιο θέμα και στα επιμέρους στοιχεία, πρωταθλητής για μία ακόμη χρονιά, όπως αναμενόταν, είναι ο κλάδος της Εστίασης - Καφέ με  τις πωλήσεις  των σχετικών καταστημάτων σε τουρίστες  να καταλαμβάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο (1/4)  των ετήσιων οικονομικών τους αποτελεσμάτων και να ανέρχονται στο 26,08%.
Το συγκεκριμένο μάλιστα ποσοστό παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 50% σε σχέση με την καταγραφή του έτους 2016 για τον εν λόγω κλάδο όπου η συνεισφορά βρισκόταν στο 17,55%. 


Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις σε αλλοδαπούς. 


Αξιοσημείωτη τέλος είναι η παντελής απουσία ξένων καταναλωτών από τα καταστήματα των Ηλεκτρικών ειδών και Νέας Τεχνολογίας αλλά και από τα καταστήματα πώλησης Εσωρούχων, τα προϊόντα των οποίων βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τις αρχικές καταγραφές του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ενώ για πρώτη φορά πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταγράφουν οι επιχειρήσεις εμπορίας Λευκών Ειδών.


Την πλειοψηφία των αλλοδαπών καταναλωτών της Αλεξανδρούπολης καταλαμβάνουν για μία ακόμη χρόνια οι Τούρκοι επισκέπτες με ποσοστό που ανέρχεται στο46,32%


Το ποσοστό αυτό όμως παρουσιάζεται αισθητά μειωμένο σε σχέση τόσο με εκείνο της προηγούμενης καταγραφής του 2016 με μία μείωση της τάξεως του 10% κατά προσέγγιση, όσο και του 2015. 


Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που έγκαιρα εντοπίσαμε και επισημάναμε στο παρελθόν, φαινόμενο το οποίο χρήζει περεταίρω διερεύνησης καθώς η μείωση της κατανάλωσης των Τούρκων επισκεπτών δεν ακολουθεί τις οδικές αφίξεις που καταγράφονται στο συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων. Μάλιστα οι Οδικές Αφίξεις μη κατοίκων (στη πλειοψηφία τους αποτελούνται από Τούρκους πολίτες) στους Κήπους στο πρώτο εννιάμηνο του 2017, όπως αυτές παρουσιάζονται από τον ΣΕΤΕ, έχουνε ήδη φτάσει σε απόλυτους αριθμούς τις συνολικές αφίξεις όλου του 2016, και προφανώς αναμένεται να τις ξεπεράσουν κατά πολύ με την ενσωμάτωση των στοιχείων του τελευταίου τριμήνου του 2017.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ