fbpx Αγώνας για αξιοπρεπή γεράματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Αγώνας για αξιοπρεπή γεράματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ροδόπης
Συνταξιούχοι
Συλλαλητήριο

Αποκατάσταση όλων των συντάξεων, δωρεάν υγεία, πρόνοια για όλους. Σε αυτό το σύνθημα περικλείεται η ουσία των αγώνων που ξεκίνησαν από την Αθήνα 
και συνεχίζουν στην επαρχία, οι συνταξιούχοι όλης της Ελλάδας

«Οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι, οργισμένοι. Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά τους αγώνες για αξιοπρεπή γεράματα», είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης Γεώργιος Γεωργίου

Όλγα Τσιούλφα

Αποκατάσταση όλων των συντάξεων, δωρεάν υγεία, πρόνοια για όλους. Σε αυτό το σύνθημα περικλείεται η ουσία των αγώνων που ξεκίνησαν από την Αθήνα και συνεχίζουν στην επαρχία, οι συνταξιούχοι όλης της Ελλάδας. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βγήκαν στους δρόμους αξιώνοντας αξιοπρεπή γεράματα, που τα στερούνται λόγω των περικοπών στις αποδοχές τους. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησαν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. 

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 
«Οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι, οργισμένοι. Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά τους αγώνες για αξιοπρεπή γεράματα», είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης Γεώργιος Γεωργίου.  Οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια, έχουν υποστεί 13 μειώσεις στις αποδοχές τους, είπε η Φανή Τρέλλη πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Έβρου και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σταματά. Θέλουν να τελειώνουν με την κοινωνική ασφάλιση και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους νέους εργαζόμενους. Θέλουν να μετατρέψουν τις συντάξεις σε ένα επίδομα και θα έχουν συνέχεια οι περικοπές. Αυτό το διάστημα κόβουν τις επικουρικές, από το 2017 θα υπάρχει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, μας λένε οι ίδιοι ότι έχει δισεκατομμύρια έλλειμμα, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν τις περικοπές στις συντάξεις, εάν δεν βάλουμε εμείς φρένο». «Έταξαν πολλά, είπαν πως θα κόψουν τους φόρους, είπαν ότι θα επανδρώσουν τα νοσοκομεία, μίλησαν για τις συντάξεις. Ο Κατρούγκαλος είπε ότι παρέλαβε καμένη γη, δεν την έβλεπε την καμένη γη» αναρωτήθηκε ο Γιώργος Κεραμιτσής, πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ροδόπης. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο βρήκαν «χρυσή φλέβα» τις συντάξεις από όπου δεν σταματούν να περικόπτουν για να μειώσουν τις δαπάνες του δημοσίου. «Αναγκάζουν την τρίτη ηλικία, τα περήφανα γηρατειά να ζητιανεύουν στον δρόμο αυτά που δικαιούνται», κατέληξε. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 
Στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής  συμμετείχαν συνταξιούχοι από τη Δράμα μέχρι τον Έβρο. Και μπορεί να απουσίαζαν οι αρχές του τόπου, όμως το παρόν έδωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εκφράζοντας  τη στήριξή του στην τρίτη ηλικία. Στις δηλώσεις του τόνισε πως η θέση του επισκόπου είναι κοντά στον λαό και «εγώ γι’ αυτό ήρθα να στηρίξω τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, τον αγώνα των πατέρων και των παππούδων μας, οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή, φάνηκαν σοβαροί. Είναι οι αγωνιστές της ζωής γιατί έζησαν σε δύσκολα χρόνια, έφτιαξαν και αποκατέστησαν τα παιδιά τους και σήμερα πρέπει να ζήσουν όμορφα και αξιοπρεπώς. Μάλιστα έτσι όπως έχουμε οδηγήσει όλοι μας τα πράγματα, οι οικογένειες των νέων ανθρώπων στηρίζονται στους συνταξιούχους. Εγώ συμπαραστέκομαι στον αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα προς όλους και στην Ευρώπη ότι πρέπει να σεβαστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους». 

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Και μπορεί οι συνταξιούχοι να βρίσκονται στο πόδι για τις περικοπές, όμως αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς νέο «ψαλίδι σε συντάξεις και ανατροπές στο Ασφαλιστικό αναμένονται το 2017. Τα πέντε μέτρα που θα επιβληθούν το νέο έτος και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αλλά και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έρχονται να προστεθούν στην άγρια φορολογία. 

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Επικρατέστερο σενάριο, είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α’ εξάμηνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το β’ εξάμηνο θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016 όπως προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
2. Νέα μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επικουρικές συντάξεις σε νέους και υφιστάμενους συνταξιούχους.
3. Μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ. Η περικοπή θα γίνει με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017 με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν στα τέλη Δεκεμβρίου.
4. Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα - μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017 το Ταμείο στο οποίο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες διορθωτικές ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι -όπως και τα προηγούμενα έτη- θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής του το ΔΝΤ).

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ 
Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπόσχεται μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις μέσω επιστολής του προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες περικοπές στις επικουρικές τους. Η επιστολή αναφέρει ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών (άνω των 2.000 ευρώ) και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ. Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι κάτω από 1.300 ευρώ. Πάντως στην επιστολή δεν αναφέρεται ο τρόπος επανυπολογισμού από τον οποίο προέκυψε το νέο μειωμένο ποσό της επικουρικής σύνταξης. Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα ημερησίως.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 
Τέλος, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές