fbpx 250.000 ευρώ για έργα κατά της λειψυδρίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

250.000 ευρώ για έργα κατά της λειψυδρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λειψυδρία
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Δημήτρης Καρασταύρου
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τους θερινούς μήνες στην παραλιακή ζώνη και σε οικισμούς του δήμου Κομοτηνής θέλει η ΔΕΥΑΚ

Διονύσης Βοργιάς

Χρηματοδότηση έψαξε και βρήκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής, προκειμένου η παραλιακή ζώνη της Κομοτηνής και διάφοροι οικισμοί όπως του Νέου Σιδηροχωρίου, να μην στερέψουν από νερό τους θερινούς μήνες. 


Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της εν λόγω επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Καρασταύρου, βρέθηκε χρηματοδότηση 250.000 ευρώ, μέσω προγράμματος που "τρέχει" το υπουργείο Εσωτερικών προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δηλαδή της έλλειψης νερού. 
Ο κος Καρασταύρου εξηγεί: "Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να βγάλουμε ένα πανελλήνιο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΥΑ μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκεί έγινε και μία κουβέντα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις ΔΕΥΑ και δική μου πρόταση ήταν να βγει ένα οριζόντιο μέτρο, ώστε να καλυφθούν κάποιες έκτακτες ανάγκες. 


Για παράδειγμα είχαμε περιπτώσεις στην παραλιακή ζώνη και στη μεριά του Σιδηροχωρίου, όπου λόγο της λειψυδρίας χάσαμε μία γεώτρηση, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα στην επάρκεια του νερού. Το βλέπουν θετικά και μας είπαν ότι υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα λειψυδρίας που τρέχει στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου τέτοιες άμεσες ανάγκες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Εμείς κάναμε την αντίστοιχη αίτηση και ήδη μας έχει εγκριθεί χρηματοδότηση της τάξης των 250.000 ευρώ".


Ο Δημήτρης Καρασταύρου μας πληροφορεί και τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΥΑ Κομοτηνής αναμένεται να αξιοποιήσει τα παραπάνω χρήματα. "Με αυτά τα χρήματα θα καλύψουμε τις ανάγκες μίας γεώτρησης που έχουμε να κάνουμε στην παραλιακή ζώνη κοντά στην Πόρπη και θα κάνουμε και μία καινούργια στην περιοχή του Σιδηροχωρίου για καλύψει και την περιοχή του Καλαμοκάστρου, ενώ θα πάρουμε αδειοδότηση και για τη γεώτρηση που ανοίξαμε πέρσι στην παραλιακή ζώνη, για την οποία περιμένουμε να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά της από τις βροχές".


ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ
Ο ίδιος εξηγεί πως στο Νέο Σιδηροχώρι θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση. "Ο πρώην δήμος Σιδηροχωρίου, βέβαια, θα ενισχυθεί και με το έργο της τρίτης φάσης Σιδηροχωρίου όπου είμαστε σε υπογραφή σύμβασης, δηλαδή είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ κι έχουμε ανάδοχο. 
Αυτές οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν το υδατικό ισοζύγιο του πρώην δήμου Σιδηροχωρίου, γιατί θα υδροδοτείται από την Κομοτηνή και - αν κρίνεται απαραίτητο τους καλοκαιρινούς μήνες - θα υδροδοτείται παράλληλα και από την καινούργια γεώτρηση που κάνουμε στην περιοχή", όπως μας λέει αναλυτικά.


1,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Επίσης, ο Δημήτρης Καρασταύρου μας πληροφορεί για μία ακόμη πηγή χρηματοδότησης, που θα εκσυγχρονίσει και θα επιταχύνει τον τρόπο ελέγχου του δικτύου. "Έχει βγει και ο πίνακας κατάταξης για τα έργα που έχουν να κάνουν με τις διαρροές. Ήταν μία πρόταση που είχαμε καταθέσει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη ύψους 1,5 εκ. ευρώ και θα έρθει να κουμπώσει στο υφιστάμενο σύστημα που υπάρχει. 


Στο υδραγωγείο θα γίνεται ο έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν τους πρώην δήμους Αιγείρου και Σιδηροχωρίου, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα από εδώ. Αναμένουμε την ένταξη τον Φεβρουάριο, γι' αυτή τη μεγάλη χρηματοδότηση", είπε. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι