fbpx 14 προτάσεις ΣΕΒΕ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

14 προτάσεις ΣΕΒΕ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Επιχειρήσεις

Μεταξύ άλλων ζητάει άμεση επιδότηση των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού προς τις επιχειρήσεις

Δεκατέσσερις προτάσεις προς το επιτελείο της κυβέρνησης κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του διαστήματος ‘ανάρρωσης’ από αυτήν.

Οι προτάσεις του ΣΕΒΕ συνοπτικά είναι οι εξής: 

 1. Yποστήριξη εταιριών που έκλεισαν με Απόφαση Δημόσιας Αρχής λόγω κρουσμάτων COVID-19: Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο στήριξης εταιριών που κλείνουν λόγω κρουσμάτων με απόφαση της Πολιτείας (πχ ΕΟΔΥ), αλλιώς θα πληγεί ακόμη περαιτέρω η επιχείρηση και η βιωσιμότητά της στις σημερινές συνθήκες που ήδη είναι επιβαρυμένες.
 2. Εργαζόμενοι θετικοί στον COVID-19 - Aναρρωτική άδεια και επίδομα ασθένειας - Eργαζόμενοι θεωρούμενοι ως στενές επαφές - Άδειες Ειδικού Σκοπού: Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να εκδώσουν άμεσα οδηγίες προς τα Ασφαλιστικά ταμεία και τους γιατρούς για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος COVID-19 ως ασθένεια. Γενικότερα το θέμα των απουσιών των εργαζομένων σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με το κόστος να μην επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
 3. Στήριξη επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν για την κάλυψη του υψηλού κόστους συμμόρφωσης στα υγειονομικά πρωτόκολλα - Άμεση επιδότηση των τεστ στις επιχειρήσεις. 
 4. Παράταση δράσης «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19» για ένα τετράμηνο, με κάλυψη δηλαδή από δημόσια χρηματοδότηση των συμβατικών τόκων που δημιουργούνται μέχρι 31.12.20.
 5. Επαναπροσδιορισμός έννοιας προσωπικού στις ρήτρες διατήρησης προσωπικού όλων των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης.
 6. Προτάσεις για Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Ανάγκη ευελιξίας προϋποθέσεων υπαγωγής πληττόμενων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σε νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους.
 7. Νέα μέτρα στήριξης σε πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει το όριο των 200.000€ ως ενισχύσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος DE MINIMIS και των 800.000€ ως ενισχύσεις στο Προσωρινό Πλαίσιο στήριξης – Αύξηση ορίων σώρευσης με βάση τη νέα Ανακοίνωση της ΕΕ.
 8. Στήριξη-επιδότηση της υφιστάμενης απασχόλησης και όχι της ανεργίας (νέες προσλήψεις) στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 9. Άλλα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων - Μεταχρονολογημένες επιταγές - Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων - Χρηματοδότηση μέσω factoring με αναγωγή από εκχώρηση απαίτησης.
 10. Επαναπροσδιορισμός επιστροφών για τις Επιστρεπτέες 1 έως 3 με βάση τις Επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5, με την υποχρέωση επιστροφής του 50% των σχετικών ποσών με μόνη αντίστοιχη αναλογική δέσμευση της διατήρησης της απασχόλησης.
 11. Υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων κατά 40% στα ακίνητα επαγγελματικής χρήσης και στο πλαίσιο του Leasing (χρηματοδοτικής μίσθωσης).
 12. Περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονική Διαβίβαση στο myDATA και αναβολή εφαρμογής της από 01.01.21.
 13. Άμεση νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων κατά τα ισχύοντα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
 14. Αξιοποίηση των τουριστικών λεωφορείων που είναι σε αδράνεια πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια