fbpx 12%: Οι Θρακιώτες επιχειρηματίες αναμένουν τον «λογαριασμό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
Η ΚΥΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

12%: Οι Θρακιώτες επιχειρηματίες αναμένουν τον «λογαριασμό»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΑ
12%

Καλυμμένοι φαίνεται να είναι όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη – αβεβαιότητα και μικρά ποσά για τους υπόλοιπους – κανείς δεν ξέρει τι θα δείξει το «ταμείο»

Διονύσης Βοργιάς

Υπεγράφη και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα χρωστούμενα του  μισθοδοτικού κόστους εργασίας 2010-2015 (γνωστού ως 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης). Πολιτικοί και επιχειρηματίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν σπεύσει ήδη ν’ ανάψουν τα πυροτεχνήματα «αναγέννησης» του επιχειρείν στην παθούσα Θράκη, πλην όμως άγνωστο παραμένει το εξής μείζον: τι θα δείξει ο «λογαριασμός».

Για την –σημαντική- ιστορία καταγράφουμε ότι το 12% σταμάτησε να καταβάλλεται το 2010, καταργήθηκε περίπου μία εξαετία αργότερα, διεκδικήθηκε από τους επιχειρηματίες και μετά από ένα ντόμινο που προκλήθηκε πρώτα και κύρια από δικαστικές εξελίξεις (καμία κυβέρνηση δεν θα το ανακινούσε εάν το «ξεχνούσαν» οι επαγγελματίες), φτάσαμε στο δια ταύτα: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να συμψηφιστούν βεβαιωμένες οφειλές των επαγγελματιών προς το Δημόσιο με τα χρωστούμενα. Για τους «νοικοκύρηδες» επιχειρηματίες που δεν έχουν χρέη, ο συμψηφισμός θα γίνει με μελλοντικές οφειλές.

Τι μας λέει η ΚΥΑ
Η ΚΥΑ δίνει αναλυτικές απαντήσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τις προϋποθέσεις, τους όρους, τα δικαιολογητικά, τον τρόπο συμψηφισμού, την παρακράτηση και την απόδοση, το είδος των συμψηφιζομένων και παρακρατούμενων απαιτήσεων, καθώς και ειδικότερα ζητήματα.

Στην ΚΥΑ επίσης καταγράφεται το είδη γνωστό, ότι δηλαδή αφορά τις ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων μέχρι τις 31/12.2015 έναντι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) «με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης». Δύναται επίσης «η διενέργεια παρακράτησης αντίστοιχων απαιτήσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και η απόδοση σε αυτούς των παρακρατούμενων ποσών, έναντι αυτών […]».

Τι δεν μας λέει η ΚΥΑ
Οι ΚΥΑ όμως δεν μας λέει πόσοι επαγγελματίες έχουν λαμβάνειν και τι ποσά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται το εξής γενικόλογο: «[…] από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς καθόσον εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά και δεν είναι γνωστές σε αυτή την φάση οι απαιτήσεις των δικαιούχων, καθώς και οι βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο, το ΚΕΑΟ και το e-ΕΦΚΑ. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκαλώντας ισόποση επιδείνωση του οικονομικού αποτελέσματος».

Βήμα-βήμα: Οι προϋποθέσεις
Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΚΥΑ είναι οι εξής: 1. Να υπάρχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ μέχρι 31-12-2015. 2. Υποβολή νέας σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. 3. Παραίτηση του δικαιούχου από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού από το Δικαστήριο, με το οποίο διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωσή του. 4. Οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή /και εκχωρήσεων. 5. Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναφορικά με τη διαδικασία –πέρα των τυπικών βημάτων που πρέπει να γίνουν- επισημαίνεται ότι συμψηφίζονται οφειλές βεβαιωμένες σε ΑΛΕ εντός κρατικού προϋπολογισμού και ότι ο ΟΑΕΔ εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των δικαιούχων μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς συμψηφισμό και παρακράτηση υποχρεώσεων.

(Δεν) προσέφυγες δικαστικά;
Ήδη τις αμφιβολίες του έχει εκφράσει με ανακοίνωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης για αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων. «Η ‘’μαρίδα’’ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη λόγω της ισοπεδωτικής μνημονιάκης εποχής που κράτησαν με νύχια και με δόντια χιλιάδες εργαζόμενους στην ΑΜΘ, και άντεξαν μέχρι σήμερα αδικούνται κατάφωρα με την ΚΥΑ. Το 10% που προσέφυγαν θα πάρουν το 50 με 60% του συνολικού ποσού που οφείλει στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ το διαχρονικά αναξιόπιστο κράτος προς της επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο 40% του οφειλόμενου ποσού θα το χάσουν το 90% των δικαιούχων, χάνοντας κάθε ελπίδα θα κλείσουν. Με ότι αυτό συνεπάγεται εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά και φυσικά και εκλογικά… Γιατί είναι μια κατάφορη, ανάλγητη, αδικία. ΚΡΙΜΑ».

Φαίνεται μάλιστα ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο «κακό» αποφεύχθηκε, καθώς –όπως έδωσε το παρασκήνιο στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Ευριπίδης Στυλιανίδης- την τελευταία στιγμή έγιναν τροποποιήσεις, διότι «κινδυνεύαμε να χάσουμε το 85% (του ποσού)» όπως είπε, ενώ φαίνεται εν τέλει να χάνεται το 30% σύμφωνα με τους υπολογισμούς του βουλευτή. Μάλιστα, ο κος Στυλιανίδης έθιξε και συμφέροντα αθηναϊκών επιχειρήσεων, που άσκησαν πιέσεις μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε να μην ενισχυθούν κατ’ αυτό τον τρόπο οι ‘’ανταγωνιστικές’’ τους θρακιώτικες επιχειρήσεις. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα πως «αυτοί που προσέφυγαν θα τα πάρουν όλα και μάλιστα από το 2009 ως το 2015. «Όσοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δεν έχουν παραγραφεί οι απαιτήσεις τους για το 2015 και το μισό του 2014, μετέφερε την πληροφορία ο βουλευτής. «Αν ήταν να πάρουμε περίπου 160-170εκ. θα πάρουμε τώρα περίπου πάνω από 100εκ», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πάρουν χρήματα κλειστές επιχειρήσεις ή αυτές που έχουν μετακομίσει σε γειτονικές χώρες.

Εν πάση περιπτώσει, άγνωστο μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει για τους επαγγελματίες τι θα «κρατηθεί» από τον καθένα και τι ποσά εν τέλει τους αναλογούν επακριβώς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και