fbpx Θέατρο για όλους από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ"

Θέατρο για όλους από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
ΔΗΠΕΘΕ
θέατρο
Τουρκία

Παράσταση από την Τουρκία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, προετοιμασία για ανταλλαγή παραστάσεων με την Βουλγαρία 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Προ τετραετίας διατυπώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής η ιδέα για το πολιτιστικό άνοιγμα προς τα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες και τα τελευταία τρία χρόνια παραστάσεις θιάσων γειτονικών χωρών παρουσιάζονται στην Κομοτηνή.  Μία τέτοια παράσταση από την Τουρκία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 6  Μαρτίου 2019, με το έργο: «Ποιος, Τελικά, Περνάει καλά;»  των Tekin Duman και Çınar Şahin. (Hayat kime güzel). Παίζουν οι ηθοποιοί: Deniz Oral, Tuba Erdem, Faruk Sofuoğlu, Hacı Ali Konuk, Burçak Kabadayı, Kemal Zeydan. Η ηχοληψία και οι φωτισμοί είναι του Emrah Surucu. Στο γεμάτο από κόσμο Πολιτιστικό Κύτταρο, πρώην ΡΕΞ δόθηκε η παράσταση, μία επιθεώρηση που προσέφερε γέλιο σε όσους την παρακολούθησαν. 

Λίγα λόγια για το έργο: Η παράσταση αναφέρεται επιθεωρησιακά στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου, που τον ανεβάζει επί σκηνής, μέσω ενός ιδιαίτερα γοητευτικού θεατρικού είδους, αυτού του «καμπαρέ». Οι θεατές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης και ο ρόλος τους είναι κομβικός στην εξέλιξη της επιθεώρησης. 

Μέσα από τη θεατρική, αλλά συνάμα απόλυτα ρεαλιστική παρουσίαση των καθημερινών πράξεων των απλών ανθρώπων, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γελάσουν, να προβληματιστούν και να συμμετέχουν σε μια παράσταση, που θα αγγίξει επιθεωρησιακά τέσσερις ενότητες, με θεματικούς τίτλους τους εξής: α. Πιστωτικές κάρτες, β. Οι οικογένειες ανταγωνίζονται,  γ. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δ. Ζητώ το χέρι σου.

Με τον θίασο που παρουσίασε την παραπάνω παράσταση το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Σοφία Μενεσελίδου. Ανέδειξε την συνεργασία με θιάσους από τη Τουρκία και την Βουλγαρία και την συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια του Χασάν Χασάν και Εμρέ Αχμέτ. Η ύπαρξη εισιτηρίου, χαμηλού βέβαια, δεν απέτρεψε την συμμετοχή του κόσμου, αντίθετα η προσέλευση στην παράσταση ήταν μεγάλη. 

Μετά την παράσταση από την Τουρκία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ετοιμάζεται να υποδεχτεί θίασο από την Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα παράσταση από την πόλη μας θα παρουσιαστεί στην γειτονική χώρα. Για το τι προσφέρει αυτή η δράση η κα Μενεσελίδου αναδεικνύει τα παρακάτω "η δυνατότητα να προσελκύσουμε κάποιους συμπολίτες μας - το θέατρο πρώτα από όλα είναι λόγος - που δεν κατέχουν άριστα την ελληνική γλώσσα. Εμείς προσφέροντας μία δράση σε κάποια γλώσσα που κατανοούν απόλυτα τους κάνουμε φίλους του θεάτρου. Άνθρωποι που δεν ήξεραν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την παράσταση το γνώρισαν και στην συνέχεια τους είδαμε να προσέρχονται και σε πολλές άλλες παραστάσεις μας". 

Η θητεία της παρούσας διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής λήγει στις 31 Αυγούστου 2019, οπότε μαζί της θα λήξει και η δράση "Το θέατρο στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες". Για την συνέχιση ή όχι αυτής θα αποφασίσει η νέα διοίκηση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.