fbpx Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει το μέλλον των αλλαγών στις Μουφτείες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟ ΣτΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει το μέλλον των αλλαγών στις Μουφτείες

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
ΣτΕ
Μουφτεία

Αφορμή για την δημόσια παρέμβαση Γαβρόγλου ήταν η κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας που επιταχύνει την προαιρετικότητα της Σαρία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει το μέλλον των αλλαγών στις Μουφτείες της Θράκης. Το δρόμο προς το ανώτατο δικαστικό όργανο έχει πάρει το Προεδρικό Διάταγμα «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή-Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες», του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε παρέμβασή του για την εφαρμογή της Σαρία. Αφορμή για την παρέμβαση ήταν η κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας που επιταχύνει την προαιρετικότητα της Σαρία.

Με την τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ' εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή. 

Για την ανάγκη της παραπάνω τροπολογίας εξήγησε ο υπουργός, δίνοντας περισσότερα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του Προεδρικού Διατάγματος: "Είχαμε πει τότε η έναρξη του Νόμου να είναι μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Για το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος συγκροτήσαμε μία επιτροπή όπου όλα τα κόμματα υπέδειξαν εκπροσώπους. 

Αυτή η επιτροπή συνεδρίαση για αρκετό καιρό, καθυστέρησε το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο τώρα έχει πάρει το δρόμο του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο μεταξύ ο Νόμος της προαιρειικότητας που ψηφίσαμε όλοι μαζί δεν εφαρμοζόταν καθώς υπήρχε η αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος". Θυμίζουμε ότι με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε αρχές του τρέχοντος έτους από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει από το 1923 στη Θράκη, και καθιστά προαιρετική τη δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων. Όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής είχαν πει «ναι» στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)».

Η εφαρμογή της παραπάνω Νομοθεσίας, μετά και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, θα γίνει μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, με τον υπουργό να διευκρινίζει ότι "έτσι κι αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα ως προς την εφαρμογή του Νόμου παρά μόνο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών"

Η κίνηση των πρώην μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι σε άμεση συνάρτηση με την κίνηση στην οποία έχουν ήδη προβεί οι πρώην μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βρουν σε αναγκαστική συνταξιοδότηση. Προσβάλλουν την απόφαση αυτή προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναδεικνύουν το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Θεωρούν μάλιστα ότι η καθαίρεσή τους ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την γείτονα χώρα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολιτικά,  ψηφοθηρικά και τοπικά εκλογικά, η  οποιουδήποτε άλλου παιχνίδια,  το έχουμε γράψει κατ’επανάληψη,  δεν πρέπει να παίζονται στις πλάτες των παιδιών και της εκπαίδευσης,  ιδιαίτερα της μειονοτικής.