fbpx Το φετινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ είχε κάτι διαφορετικό...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ DEB, ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Το φετινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ είχε κάτι διαφορετικό...

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Αχμέτ Σαδίκ
DEB
Τουρκία

Μίλησαν εκ μέρους του Ουράνιου Τόξου  ο Γιώργος Παπαδάκης για να πει "δηλώνω ότι είμαι Τούρκος" και εκ μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, ο Ναΐμ Ελγαντούρ

Τουλάχιστον 14 λεωφορεία μισθώθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν  μέλη της μειονότητας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ως μία καλή ευκαιρία διαφήμισης του DEB έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ. Δεν μιλάμε απλά για την μνήμη ενός ανθρώπου, αλλά για την πολιτικοποίηση της επετείου του θανάτου του, με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος που εκείνος ίδρυσε, να αξιοποιεί την τελετή για να θυμίσει το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει το DEB στην περιοχή. Αυτό συνέβη και στην χθεσινή τελετή, που ήταν διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σε αυτήν προστέθηκαν φωνές οργανώσεων και κομμάτων, εκτός από την Τουρκία, και από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες όπως Γερμανία, Βουλγαρία, Σκόπια και αλλού. 


Τουλάχιστον 14 λεωφορεία μισθώθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν  μέλη της μειονότητας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Χθες Δευτέρα 24 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τον θάνατο του και το DEB, το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του, φρόντισε για τη μνήμη του.


Με τον χαρακτηρισμό του "ηγέτη" της μειονότητας το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) και η οικογένεια Σαδίκ πραγματοποίησαν τις εκδηλώσεις μνήμης που ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή και ολοκληρώθηκαν στις 8 το απόγευμα με μεβλίτ και φαγητό στα κεντρικά γραφεία του DEB που βρίσκεται στο δρόμο Κομοτηνής - Καρυδιάς.


Θυμίζουμε ότι ο Αχμέτ Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.


Στο μικρόφωνο ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος άδραξε της ευκαιρίας για να μιλήσει για τον "ηγέτη", τα έργα και τις ημέρες του, αλλά και για όσα επιδιώκει να κάνει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε εκείνος. Ο λόγος δόθηκε στον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, αλλά και στον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του προέδρου της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας. Παρόντες φυσικά στην τελετή  η οικογένεια Σαδίκ, η χήρα Ισίκ, ο γιος Λεβέντ και η κόρη Φουντά. 

 


Γιώργος Παπαδάκης: "Αν το να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα είναι έγκλημα, τότε δηλώνω ότι είμαι Τούρκος"
"Αν το να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα είναι έγκλημα και γι' αυτό μπορείς να προφυλακιστείς, τότε δηλώνω ότι είμαι Τούρκος", δήλωσε στο χθεσινό μνημόσυνο ο Γιώργος Παπαδάκης ως εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου. Τον Γιώργο Παπαδάκη τον γνωρίσαμε στην Κομοτηνή ήδη από πέρσι ως διευθυντή επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, καθώς είχε συμμετάσχει στην πορεία που είχε διοργανώσει το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας. Είχε διαφημίσει το κόμμα του και είχε ευχηθεί βουλευτική έδρα στο DEB. 


Τον είδαμε ξανά στο χθεσινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, να ευχαριστεί τον εκλιπόντα που τον έμαθε να προβληματίζεται και να δηλώνει δυστυχής που δεν τον γνώρισε από κοντά.  


Θυμήθηκε όταν σε ηλικία 17 ετών είδε στην τηλεόραση τον Αχμέτ Σαδίκ και προφυλακίζεται και σχολίασε "και σήμερα να πεις δημόσια ότι είσαι Τούρκος δεν ακούγεται ωραία, δεν προφυλακίζεσαι, αλλά είναι πρόκληση" και δήλωσε ικανοποίηση γιατί το κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ "αναγεννάτε, δυναμώνει, είδαμε τι κατάφερε το 2014", είπε χαρακτηριστικά. 


Στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ
Πρέπει να σκοτώσουμε τον φόβο μέσα μας, ο δρόμος είναι μακρύς, ζητάμε δικαιοσύνη και ισότητα για τους μουσουλμάνους που ζούνε σε αυτήν την χώρα και εμείς ευχόμαστε αυτήν την χώρα ο Θεός να την έχει στο καλύτερο επίπεδο οικονομικά, αξίζουμε ισότητα και δικαιοσύνη, ήταν τα λόγια του προέδρου της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, που επίσης ήταν παρών στο χθεσινό μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ.


Περισσότερη από μιάμιση ώρα διήρκησαν οι χαιρετισμοί και ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν ήταν και ο νομάρχης Αδριανούπολης, βουλευτές από την Τουρκία, εκπρόσωπος από οργάνωση της Ευρώπης, και πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων από την Τουρκία αλλά και την Βουλγαρία, ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής. 


Ο κόσμος υπέμεινε τη ζέστη, που ήταν αφόρητη για ακούσουν και να χειροκροτήσουν όσους μίλησαν από το μικρόφωνο.  Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την χήρα του Αχμέτ Σαδίκ, Ισίκ να ευχαριστεί τους παριστάμενους και λέει λόγια στη μνήμη του συζύγου της. 


Στεφάνια εστάλησαν από το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και από Δήμους της Τουρκίας, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός από το νέο, Θρακιώτη στην καταγωγή, αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος προσκλήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πονηριές και δήθεν αφέλεια, η καθαρά διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κάποιοι  αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι της  «τουρκικής μειονότητας» στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης