fbpx Το δικαίωμα στην ιθαγένεια για μέλη της μειονότητας της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το δικαίωμα στην ιθαγένεια για μέλη της μειονότητας της Θράκης

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
ιθαγένεια
μειονότητας της Θράκης
πολυνομοσχέδιο
Υπουργείο Εσωτερικών

Η ομιλία του βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά στο βήμα της Βουλής και το αίτημά του προς τους αρμοδίους για όσους συνεχίζουν να υπάρχουν ως πολίτες-«φαντάσματα», ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος, χωρίς δικαιώματα αφού δεν έχουν τα απαραίτητα κρατικά έγγραφα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το δικαίωμα στην ιθαγένεια για μέλη της μειονότητας της Θράκης και όχι μόνο, έρχεται να αναδείξει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία (υπέρ ΣΥΡΙΖΑ -κατά ΝΔ, ΧΑ – «παρών» ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του, μαζί με τις υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες πλην της τροπολογίας που αφορά την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων αλλά και την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι. Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο μέρος (άρθρα 1 έως 30) αφορά την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας», το δεύτερο μέρος (άρθρα 31 έως 49) «Ρυθμίσεις θεμάτων ιθαγένειας» και τρίτο (άρθρα 50 έως 115) «Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Διαφορετική στάση από αυτή στην ψήφο τους επί της αρχής του ν/σ κράτησαν τα κόμματα για το άρθρο 82, που αφορά την άρση της αναστολής προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο. 

Ακριβώς αυτές οι ρυθμίσεις θεμάτων ιθαγένειας εγείρουν ζητήματα απόδοσης ιθαγένειας σε ανθρώπους που ζουν σήμερα στην ελληνική επικράτεια ως πολίτες-«φαντάσματα», ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος, χωρίς δικαιώματα αφού δεν έχουν τα απαραίτητα κρατικά έγγραφα. Το ζήτημα της απώλειας ιθαγένειας ανέδειξε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, αφού αφορά χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και μέλη της μειονότητας της Θράκης. Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία ο κος Μουσταφά εξέφρασε την συμφωνία του και με τους τρεις τομείς του πολυνομοσχεδίου και ανέφερε ότι  διαπραγματεύεται σοβαρά ζητήματα, διαχρονικά και επίκαιρα και αυτά τα ζητήματα τα λύνει ώριμα και δίκαια.

Έκανε μία εκτενή αναφορά στις ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας, χαρακτηρίζοντας τις ως "ένα σοβαρό βήμα για την εκλογίκευση μίας διαδικασίας που είναι βραχνάς για παρά πολλούς συνανθρώπους μας. Οι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν εδώ, έχουν δρομολογήσει την ζωή τους εδώ, αδυνατούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια γιατί δεν είναι γνώστες λεπτομερειών της ιστορίας μας που σε τελική ανάλυση μόνο ιστορικοί επιστήμονες, γλωσσολόγοι ή εθνολόγοι τις γνωρίζουν. Είναι γνωστό ότι οι ερωτήσεις στη συνέντευξη που μέχρι σήμερα ακολουθείται αποτελούσε τον βραχνά για την απονομή της ιθαγένειας". Είναι λυπηρό για γονείς παιδιών που υπηρετούν τον ελληνικό στρατό, την χώρα να μην μπορούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, είπε σε άλλο σημείο του λόγου του, για να καταδείξει την συγκίνησή του όταν είπε "αυτοεπιβεβαιώνομαι για την 65χρονη πορεία της ζωής μου, της οικογένειάς μου, της στενότερης κοινωνίας στην οποία ανήκω".

Υπενθύμισε στο σώμα αυτό που ίσχυε μέχρι το 1998, δηλαδή το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Με βάση το άρθρο αυτό και με πολιτική βούληση των μετεμφυλιακών κυβερνήσεων δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες τόσο της περιοχής της Θράκης όσο και άλλων περιοχών της χώρας απώλεσαν την ελληνική ιθαγένεια. "Απερίγραπτος υπήρξε ο πόνος που προκάλεσε η εφαρμογή αυτού του άρθρου", είπε ο βουλευτής Ροδόπης και απέφυγε να δραματοποιήσει περισσότερο αυτήν την ιστορική αλήθεια.

Είπε ακόμη πως "το 1998 μία μέρα σαν αυτήν ο τότε υπουργός Εσωτερικών έφερε σε ένα νομοσχέδιο μία διάταξη σύμφωνα με την οποία το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καταργείται εφεξής. Παρά τις εκκλήσεις μου τότε, καθώς ήμουν βουλευτής με τον Συνασπισμό, τις προσωπικές μου εκκλήσεις και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο υπουργός δεν δέχτηκε καμία τροπολογία και καμία πρόνοια για τα θύματα αυτού του άρθρου, όπως ανήλικα παιδιά, μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης, περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν φύγει καθόλου έξω από την χώρα μας. Αυτή η πραγματικότητα είναι μία πληγή στην ψυχή της κοινωνίας και θέλει την γιατρειά της".

Θυμίζουμε ότι με μία τολμηρή κίνηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάργησαν το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, με το οποίο όργανα της ελληνικής Διοίκησης αφαιρούσαν αυθαίρετα την ελληνική ιθαγένεια από πολίτες της μειονότητας, που μετανάστευαν στο εξωτερικό για λόγους εργασίας, σπουδών κλπ. Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες μειονοτικοί να έχουν στερηθεί την ιθαγένειά τους, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην Γερμανία, την Τουρκία, κ.λ.π. Το πρόβλημα αυτό παραμένει, καθώς δυστυχώς η κατάργηση του άρθρου 19 δεν ήρε αναδρομικά τις συνέπειες της ισχύος του. 

Ο βουλευτής Ροδόπης ανέδειξε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία "48.000 άνθρωποι τυλιγμένοι σε μία κόλλα χαρτί έχασαν την ιθαγένειά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πήραν των ομματίων τους και δημιούργησαν μία καινούργια ζωή, οι περισσότεροι στην Τουρκία άλλοι σε χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, την Αμερική και απέκτησαν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία ζουν".

Όμως, τα κατάλοιπα αυτής της ιστορίας φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, σύμφωνα με τον βουλευτή που ανέφερε τα παρακάτω: "Άνθρωποι που ζουν μέσα στην χώρα μας με ταυτότητα ανιθαγενούς, ανιθαγενής στην Ελλάδα με χώρα καταγωγής την Ελλάδα. Άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό αλλά λόγω αρχής και μη αποδοχής αυτής της πραγματικότητας δεν πήραν καμία άλλη ιθαγένεια και ζουν υπό το καθεστώς ανιθαγένειας και ζουν με την ελπίδα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. 

Υπάρχουν μετανάστες που πήγαν για δουλειά στις χώρες της Ευρώπης και δεν μπορούν να εξηγήσουν την ανιθαγένειά τους. Διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, με την περιοχή, με τα μέλη της οικογένειάς στην περιοχή μου, με περιουσιακές εκκρεμότητες".

Ο βουλευτής απευθύνθηκε στον υπουργό και είπε "αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν άμεσης επίλυσης ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στις δίκαιες επιθυμίες και διακαής πόθους αυτών των ανθρώπων για την γενέτειρα τους, την πατρίδα τους". Αυτές οι περιπτώσεις, είπε, πρέπει να εξεταστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με το νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν αρκετά όργανα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και στην κεντρική διεύθυνση ιθαγενείας και στο υπουργείο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει ά