fbpx 590 παιδιά της μειονότητας έλαβαν γνώσεις και εμπειρίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

590 παιδιά της μειονότητας έλαβαν γνώσεις και εμπειρίες

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μειονοτική Εκπαίδευση
Ένταξη και εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων

Σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Άρατο, Φιλία, Κύρνο, καταγράφεται ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος που επιμορφώνει μικρούς και μεγάλους

Η σχολική χρονιά 2017-18 έκλεισε αφήνοντας μια επίγευση ικανοποίησης τους ανθρώπους του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, οι οποίοι εξέδωσαν ένα απολογιστικό δελτίο, με το οποίο μας ενημερώνουν για τις δράσεις τους την χρονιά που πέρασε. 

"Οι καιροί δύσκολοι από πολλές πλευρές, αλλά οι προκλήσεις κινητοποίησαν όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του ΠΕΜ. Η μεγάλη διαφορά φέτος, σε σχέση με το παρελθόν, ήταν ότι δεν είχαμε τους χώρους των ΚΕΣΠΕΜ, σήμα κατατεθέν του Προγράμματος. Άνοιξαν ωστόσο νέες συνεργασίες με σχολικές μονάδες α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής και σε καινούργιες περιοχές όπως ο Άρατος, τα Φίλια και ο Κύρνος από όπου μέχρι πρότινος προέρχονταν πολλοί μαθητές των ΚΕΣΠΕΜ. Από αυτό το βήμα απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας σε όλα τα σχολεία και στους συντονιστές. Χωρίς την πολύτιμη φιλοξενία τους οι δράσεις μας θα είχαν συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τελικά τα ΚΕΣΠΕΜ", αναφέρεται σε αυτό.

Μαθήματα και σε ενηλίκους
Εκτός από τα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και τις δράσεις των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων, σε αυτή τη φάση του ΠΕΜ η μεγάλη πρόκληση είναι τα μαθήματα ενηλίκων –μητέρων κατά κύριο λόγο των παιδιών του ΠΕΜ. Τα αιτήματα πολλαπλασιάζονταν όχι μόνο στις περιοχές που ήδη οργανώναμε μαθήματα, αλλά και σε νέες, όπως τα Κιμμέρια, το Μεγάλο Ορφανό, ο Άρατος, ο Ληνός, το Μικρό Πιστό, η Ρούσα, κι εμείς ανταποκριθήκαμε προσφέροντας μαθήματα ελληνικών σε 214 γυναίκες συχνά σε συνδυασμό με την επίσκεψη των κινητών ΚΕΣΠΕΜ ή την ενισχυτική δράση της πρωτοβάθμιας. Για τη μεγάλη επένδυση εκ μέρους των συνεργατών είναι ενδεικτικό ότι η κινητή μονάδα χρειάζεται 2 ½ ώρες για να φτάσει στη Ρούσα. Τα θερινά μαθήματα ξεκίνησαν ήδη. Ετοιμαζόμαστε και για την κατασκήνωση στη Μαρώνεια –μια δράση που διδάσκει έμπρακτα τη συμβίωση και τις αρχές του δημοκρατικού πολίτη και δίνει μεγάλη ευχαρίστηση στους εφήβους που συμμετέχουν.

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα για παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου
Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της χειμερινής περιόδου στα δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν φέτος στο Πρόγραμμα. Οι εγγραφές έφτασαν τα 590 παιδιά. Σε κάθε σχολείο στο τελευταίο μάθημα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν στους γονείς όσα κατάφεραν όλη τη χρονιά. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι γονείς είδαν τα βιβλία που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά τους, έπαιξαν μαζί τους τα παιχνίδια που εκείνα είχαν κατασκευάσει με βάση όσα έμαθαν στα μαθήματα, θαύμασαν τις εργασίες που συνδέονταν με την Οδύσσεια, παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο και τις ταινίες των μικρών παιδιών. 

Φεύγοντας μητέρες μικρών παιδιών ευχαριστούσαν για το θάρρος που απέκτησαν τα παιδιά τους – τώρα μιλούν περισσότερο και στο νηπιαγωγείο, είπαν – ενώ οι μητέρες μεγαλύτερων παιδιών σχολίαζαν ότι με ενθουσιασμό τους μετέφεραν στο σπίτι όσα μάθαιναν.

Μαθήματα στήριξης μαθητών γυμνασίου και λυκείου
Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς συνεχίστηκαν τα υποστηρικτικά μαθήματα του Προγράμματος σε 388 μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, που φιλοξενούνται σε χώρους 7 σχολείων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος. Το τελευταίο διάστημα οι 27 συνεργάτες εκπαιδευτικοί φρόντισαν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά για τις προαγωγικές εξετάσεις τους, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων. Η ολοήμερη κούραση των παιδιών από το σχολικό πρόγραμμα υπαγόρευσε την ανάγκη για διδασκαλία με διαφορετικές προσεγγίσεις, μέσα από την επανάληψη της ύλης των εξετάσεων με παιγνιώδη τρόπο, βιντεοπροβολές (π.χ. της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή για τη Β' Λυκείου) και εργασία σε ομάδες. 

Στις 10 Ιουνίου σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση στον Κένταυρο, οι γονείς ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς και δήλωσαν ότι μας περιμένουν νωρίτερα του χρόνου για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών τους. Τα 4 ειδικά εξοπλισμένα βαν του Προγράμματος, με τη συνοδεία 13 επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/ριών και 5 οδηγών διαμεσολαβητών, συνέχισαν μέχρι τον Ιούνιο τα ταξίδια τους σε 42 απομονωμένα χωριά και των τριών νομών της Θράκης. Εκεί τα υποδέχονταν με ενθουσιασμό 687 μαθητές και μαθήτριες. Στη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά ανέλαβαν ρόλο ξεναγού και οδήγησαν τις εκπαιδευτικούς σε μοναδικές εξορμήσεις στα χωριά τους. Τον Ιούνιο σε όλα τα χωριά που επισκέπτονται τα «καγκουρό του βουνού» γιορτάσαμε το κλείσιμο των μαθημάτων. Όπως κάθε χρόνο, σε κάθε χωριό τα παιδιά έφτιαξαν ένα συλλογικό έργο που θα παραμείνει στο σχολείο τους, ανάλογα με τα θέματα που είχαν επεξεργαστεί στη διάρκεια της χρονιάς: αλλού επιτραπέζια παιχνίδια, αλλού big book, αλλού τουριστικό οδηγό του χωριού. 

Οι μητέρες μαθαίνουν ελληνικά
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, στα οποία συμμετείχαν 214 γυναίκες, ανάμεσά τους πολλές μαμάδες μαθητών του ΠΕΜ. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε και σε αιτήματα απομακρυσμένων οικισμών, σε συνέργεια με την δράση των Κινητών ΚΕΣΠΕΜ, στον Λινό, στο Μεγάλο Ορφανό, στο Μικρό Πιστό και στην Ρούσσα.


Δ.Ε.Ν. ανοίγουμε διαπολιτισμικά παράθυρα
Συνεχίζοντας το γεφύρωμα του ΠΕΜ με την τοπική κοινωνία, τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων (ΔΕΝ) υλοποιούν δράσεις διαπολιτισμικής συνύπαρξης. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης, ομάδες εφήβων μαθητών Λυκείου ανακάλυψαν προσωπικές δεξιότητες και δυνατότητες και γεύτηκαν τη φοιτητική ζωή ταξιδεύοντας στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενοι από ομάδα φοιτητών. Παράλληλα, ομάδα προεφήβων και εφήβων μαθητών Γυμνασίου, παλιών και νέων μελών των ΔΕΝ, προετοιμάζει την καλοκαιρινή κατασκήνωση. 


Ο φετινός κύκλος δράσεων των ΔΕΝ θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018,  όπου οι νέοι των διαφορετικών ομάδων θα ανακαλύψουν τη συμβίωση. Μέσα από την ανάληψη ρόλων, την αλληλεπίδραση και την οργανωμένη καθημερινότητα μιας κατασκηνωτικής εμπειρίας, οι νέοι αποκτούν χρήσιμα εφόδια και δεξιότητες διαπολιτισμικής συνύπαρξης. Στις διαπολιτισμικές ομάδες νέων της φετινής δράσης των ΔΕΝ συμμετέχουν 85 νέοι από διαφορετικές περιοχές της Θράκης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ