fbpx Υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δικαιοσύνη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δικαιοσύνη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καταδίκη πατέρα και γιου για ενδοοικογενειακή βία και απλή σωματική βλάβη εις βάρος γυναίκας - συγγενή, δύο υποθέσεις μεταξύ συζύγων

Σε ένα σύνολο δεκαπέντε υποθέσεων οι μισές σχεδόν αφορούσαν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως μεταξύ συζύγων, με θύτη τον άνδρα και θύμα την γυναίκα, αλλά και μεταξύ συγγενικών προσώπων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, με θύματα και θύτες να παρίστανται στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης χθες Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019. Σε ένα σύνολο δεκαπέντε υποθέσεων που είτε εκδικάστηκαν, είτε αναβλήθηκαν, οι μισές σχεδόν χθες αφορούσαν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως μεταξύ συζύγων, με θύτη τον άνδρα και θύμα την γυναίκα, αλλά και μεταξύ συγγενικών προσώπων. Διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά ζητήματα και ζητήματα υγείας, αναδεικνύονται από την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, με το δικαστήριο όμως να λαμβάνει υπόψη του νομολογία, στοιχεία, γεγονότα και μαρτυρίες, κατά την εξέταση της κάθε επιμέρους υπόθεσης.

Πατέρας και γιος καταδικάστηκαν για επίθεση σε γυναίκα - συγγενή τους  
Μία ιδιαίτερη υπόθεση ήταν αυτή με κατηγορούμενους πατέρα και γιο, μετά από μήνυση που κατέθεσε γυναίκα συγγενικό τους πρόσωπο. Η γυναίκα είναι σύζυγος του αδελφού του κατηγορουμένου και θεία του γιου του. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 σε οικισμό του Δήμου Κομοτηνής έλαβε χώρα το συμβάν, που έφερε αντιμέτωπους τους συγγενείς. Στο δικαστήριο παρέστη μόνο ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο πατέρας και υπήρχε συνήγορος υπεράσπισης και των δύο. Τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και απλής σωματικής βλάβης από κοινού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της εξύβρισης, βάρυναν τους δύο κατηγορούμενους, πατέρα και γιο.

Το θύμα της επίθεσης, η κουνιάδα και θεία, περιέγραψε όσα συνέβησαν στο σπίτι της από τους δύο κατηγορούμενους, με συνήγορο πολιτικής αγωγής την δικηγόρο Βασιλική Μητσέλου. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε δέχτηκε επίθεση φραστική καταρχήν από τους δύο άνδρες, ενώ στην συνέχεια ο ανιψιός της χρησιμοποιώντας ένα αγροτικό εργαλείο προκάλεσε φθορές στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.

Ο αδελφός του άνδρα της κινήθηκε απειλητικά εναντίον της, της έδωσε δύο σφαλιάρες, ενώ συνδρομή στην επίθεση είχε και ο ανιψιός της. Μάλιστα για εκείνον είπε ότι αν της ζητούσε συγνώμη δεν θα έφτανε πότε στη δικαιοσύνη, αφού έκανε γνωστό ότι βοήθησε στην ανατροφή του μέχρι εκείνος να φτάσει στην ηλικία των 12 ετών. Στην κατάθεσή της είπε ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν και άλλες φθορές στο σπίτι, ενώ δεν δίστασαν να απωθήσουν τον άρρωστο σύζυγό της όταν εκείνος προσπάθησε να την βοηθήσει, χωρίς να τα καταφέρει λόγω μυϊκής αδυναμίας από την ασθένειά του. Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν στοιχεία από την συνήγορο πολιτικής αγωγής σχετικά με την νοσηλεία της γυναίκας και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Στην απολογία του ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, αδελφός του συζύγου του θύματος, προσπάθησε να προστατέψει τον γιο του, δεύτερο κατηγορούμενο που δεν ήταν παρών στην χθεσινή δίκη. Αυτή του μάλιστα η απουσία αιτιολογήθηκε ως ένδειξη μη όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των συγγενών. Ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι άσκηση βίας εις βάρος της γυναίκας, ενώ ανέφερε ότι ο γιος του δεν είχε καμία συμμετοχή στο συμβάν. Μάλιστα υποστήριξε ότι η γυναίκα ήταν αυτή που εξύβρισε τον γιο του και ανιψιό της. Λεπτομέρειες της οικογενειακής ζωής παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως επιχειρήματα υπέρ του κατηγορουμένου.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του πατέρα για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και του γιου για απλή σωματική βλάβη, την αθώωση του πατέρα για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και την ενοχή του γιου για αυτό το αδίκημα και την ενοχή και των δύο για εξύβριση. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την έκδοση της απόφασης και ανακοίνωσε αυτήν μετά την ολιγόωρη διακοπή. Το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας έπαυσε και για τους δύο. Ο πατέρας κηρύχτηκε ένοχος για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και της εξύβρισης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους και 1 μήνα με αναστολή. Ο γιος κηρύχτηκε ένοχος για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης και της εξύβρισης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.
Μεταξύ συζύγων

Μεταξύ συζύγων ήταν δύο ακόμη υποθέσεις που εκδικάστηκαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης. Και στις δύο το θύμα ήταν η γυναίκα και θύμα ο άνδρας. Με διαφορετικές προεκτάσεις η καθεμία αλλά με κοινό παρονομαστή την άσκηση βίας. Τον κοινό βίο με τον σύζυγό της διάρκειας 40 ετών και τις περιπτώσεις κακοποίησής της από αυτόν περιέγραψε ηλικιωμένη γυναίκα στο δικαστήριο. Οι δικαστές ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία για συμβάν που έλαβε χώρα στις 14/8/2017 στο σπίτι τους στην Κομοτηνή, όμως η γυναίκα δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει σωστά τα γεγονότα. Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν στοιχεία για το βεβαρημένο ιστορικό υγείας της γυναίκας. Την ενοχή του κατηγορουμένου, που δεν ήταν παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης. Αθώο τον κήρυξε το δικαστήριο.

Θύμα επίθεσης του συζύγου της με σιδηρολοστό υπήρξε γυναίκα. Εμφανίστηκε όμως στο δικαστήριο για να πει ότι ο σύζυγός της πλέον έχει αλλάξει και ότι και τα παιδιά τους θέλουν πίσω τον πατέρα τους. Κατά την απολογία του κατηγορουμένου αναδείχθηκε ότι είχε και στο παρελθόν καταδικαστεί για παρόμοια αδικήματα και μάλιστα ο ίδιος είχε ζητήσει να φυλακιστεί, θεωρώντας ότι ο εγκλεισμός του θα του έκανε καλό. Και του έκανε καλό, όπως υποστήριξε ενώπιων των δικαστηρίων. Η γυναίκα μαζί με τα παιδιά της είχαν εγκαταλείψει τον άνδρα, αλλά τον δέχτηκε ξανά στο σπίτι της, λέγοντας στο δικαστήριο "αν το ξανακάνει θα τον διώξω". 

Το ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης απασχόλησαν κι άλλες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως μεταξύ συζύγων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;