fbpx Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΔΠΘ, δεσμεύσεις από το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΔΠΘ, δεσμεύσεις από το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη
Πρυτανεία
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Λήγουν οι συμβάσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με εταιρείες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία για τη σίτιση των φοιτητών, δεν θα είναι δυνατή η παροχή γεύματος σε φοιτητικές εστίες, ανάμεσά τους και στη λέσχη των εστιών Κομοτηνής
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Υπό κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα τελεί η πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, τη στιγμή που δίνονται δεσμεύσεις από το ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προκειμένου να λήξει η κατάληψη στην έδρα του Οργανισμού, εξέλιξη που θα έχει προεκτάσεις και στην κατάληψη στην πόλη μας. Η διατήρηση του Οργανισμού σε καθεστώς ομηρίας εγείρει ζητήματα, όπως το ότι λήγουν οι συμβάσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με εταιρείες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία για τη σίτιση των φοιτητών, δεν θα είναι δυνατή η παροχή γεύματος σε φοιτητικές εστίες, ανάμεσά τους και της Κομοτηνής


Χθες το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάλεσε τους φοιτητές να λήξουν την κατάληψη παρουσιάζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.


Σύμφωνα με πηγές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ την επομένη της λήξης της κατάληψης θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατακορύφων στηλών αποχέτευσης και ύδρευσης στην ΦΕΕΜΠ. Επίσης την επομένη της λήξης της κατάληψης θα ξεκινήσει η απογραφή των αναγκών σε υλικά και εργασίες στη ΦΕΕΜΠ - Την επομένη της λήξης της κατάληψης θα γίνει η επισκευή του λέβητα στη ΦΕΠΑ και έπειτα θα προχωρήσει περαιτέρω επισκευή όλων των λεβήτων με σκοπό την αποκατάσταση του προβλήματος. Η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχιστεί κανονικά. Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις για την συνέχιση της συντήρησης - Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαγειρεία, τα εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα - Το αίτημα της επέκτασης της παροχής Internet σε όλους τους χώρους της ΦΕΕΜΠ θα εξεταστεί και θα υλοποιηθεί άμεσα. Οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. πλυντήρια) θα προωθηθούν ανάλογα με τη πορεία χρηματοδότησης και την διαθεσιμότητα του προσωπικού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.  Σε κάθε περίπτωση όμως, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, πρέπει η νέα Διοίκηση και οι εργαζόμενοι να μπορούν να λειτουργήσουν εντός του Ιδρύματος. 


Θα πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και απαιτούνται από τον νόμο για την επαναλειτουργία του Ιδρύματος. Η άμεση προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχει σοβαρά διαταραχτεί. Τονίζεται ότι εκτός από την φοιτητική μέριμνα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει την ευθύνη όλων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και εντός των καταστημάτων κράτησης, των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων και άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιούνται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Η συνέχιση της κατάληψης κρατά σε ομηρία έναν ολόκληρο Οργανισμό και κυρίως τους φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων, αφού παρεμποδίζονται οι διοικητικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες να ληφθούν από πλευράς διοίκησης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για να συνεχιστεί η σίτισή τους. Δηλαδή, τις επόμενες μέρες, λόγω της λήξης των συμβάσεων με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία για τη σίτιση των φοιτητών, δεν θα είναι δυνατή η παροχή γεύματος σε Φοιτητικές Εστίες, όπως του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, της Πάτρας, της Κομοτηνής, της ΑΣΠΑΙΤΕ κλπ.


Η στάση των καταληψιών για τη λειτουργία του ΔΠΘ
Όσον αφορά τη στάση των καταληψιών τοπικά, η τελευταία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην διαδικτυακή σελίδα του συντονιστικού κατάληψης ΔΠΘ αφορά σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Ιδρύματος. Σε αυτή αναφέρεται "σε περίπτωση μη λειτουργίας της πρυτανείας δίνονται παρατάσεις σε ζητήματα που λύνονται από αυτήν, καθώς ακούμε ότι η μη λειτουργία της εγκυμονεί κινδύνους για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος και την υπογραφή της σύμβασης για τα λεωφορεία. 


Το όργανο του Δ.Π.Θ. που συνάπτει δικαιοπραξία για ανανέωση των συμβάσεων δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται στο χώρο της πρυτανείας, αλλά μπορεί να το κάνει και από άλλο χώρο. Αυτό το επιβεβαιώνει η μεταφορά της Συγκλήτου και άλλων οργάνων – λειτουργιών του ιδρύματος σε άλλους χώρους ( π.χ. ΤΕΦΑΑ)".


Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΔΠΘ δεν είναι "μια κατάληψη τοπικού χαρακτήρα καθώς βρίσκεται σε ένα πλαίσιο μαζικών, πανελλαδικών κινητοποιήσεων με τα ίδια αιτήματα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.