fbpx Ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας του Πολύανθου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΥΑΝΘΟΥ

Ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας του Πολύανθου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γέφυρα Κομψάτου
Πτώση

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η σύσταση της επιτροπής του ΤΕΕ 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τη δικαστική οδό παίρνει πλέον το τραγικό συμβάν της κατάρρευσης της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου στον Πολύανθο – ενός περιστατικού που ήδη έχει προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα στην ενδοεπικοινωνία του δήμου Ιάσμου και όχι μόνο. 
Αυτό αποκάλυψε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας: "επισκέφθηκα την εισαγγελέα για να ρωτήσω επειδή είχα δεχτεί ένα τηλεφώνημα συναδέλφου μηχανικού ο οποίος είχε οριστεί σαν πραγματογνώμονας - εμπειρογνώμονας να πει την άποψή του για πιθανά αίτια στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται.

Όταν πήγα στην εισαγγελέα ενημερώθηκα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προκαταρκτική εξέταση και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να  γίνονται παράλληλες πραγματογνωμοσύνες, δηλαδή να μπει κάποιος μέσα στον τόπο τον συγκεκριμένο, γιατί όταν θα μπούμε εμείς θα πάρουμε αυτό που λέμε ‘καρότα’ θα κάνουμε με λέιζερ ενδεχομένως να δούμε τους οπλισμούς κάτω στα εδάφη κτλ. Θα κάνουμε έρευνες γεωτεχνικές".
Τις επόμενες ημέρες ο κος Λουρίκας θα πάρει περισσότερες πληρφορίες για το που βρίσκεται η έρευνα, όπως είπε, ενώ είναι θέμα χρόνου και η σύσταση της επιτροπής πραγματογνωμοσύνης με τη συμμετοχή του ΤΕΕ που είχε ανακοινωθεί από την πρώτη ημέρα της πτώσης της γέφυρας.

Όπως είπε ο κος Λουρίκας, υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί: «είναι ένα διαδικαστικό θέμα στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα και η προγραμματική συμφωνία γιατί είναι μια σύμβαση μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της περιφέρειας. Πρέπει να υπάρχει αυτή η σύμβαση γιατί ο νόμος το λέει ρητά ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτή η σύμβαση και μετά προχωράς στα ονόματα, αλλιώς θεωρείται ότι προλαμβάνεις κάποια διαδικασία. Έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις και περιμένουμε κάποια πράγματα διαδικαστικά και από εκεί και πέρα»


Ο πρόεδρος υπογράμμισε οτι «η δικαστική εξουσία είναι αυτή που έχει τη βασική αρμοδιότητα, εμείς εκτελούμε εντολή της διοικήσεως. Θα κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει η δικαστική εξουσία και μετά θα μπει το όργανο της διοικήσεως που είναι η περιφέρεια και έχει διορίσει εμάς για να κάνουμε την πραγματογνωμοσύνη, και θα την κάνουμε».


Στόχος πάντως όλων των εμπλεκομένων είναι να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες καθώς η παραμονή της γέφυρας σε αυτή την κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για πολλούς λόγους: «Όλοι έχουμε το άγχος για το τι θα βγάλει η πραγματογνωμοσύνη, εννοώ να γίνει σωστά η δουλειά και φυσικά να προχωρήσει και γρήγορα και για την υλοποίηση του έργου και κυρίως γιατί υπάρχουν και διάφορα αντικείμενα εκεί στο χώρο τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν κάποια στιγμή. Πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δίπλα είναι η γέφυρα του ΟΣΕ και ο μη γένοιτο σε μια πλημμύρα μπορεί να μετακινηθούν κάποια κομμάτια και να δημιουργηθεί πρόβλημα» σημειώνει ο κος Λουρίκας. 


Ο κος Λουρίκας ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι το ΤΕΕ εμπλέκεται «μόνο για την γέφυρα που έπεσε» και όχι για την παλιά «γιατί η παλιά γέφυρα για να ανοίξει χρειάζεται μια μελέτη, να σας θυμίσω ότι το 1996 που έγιναν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ίδιο σημείο στη γέφυρα που έπεσε τώρα είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει η σιδηροδρομική γέφυρα η οποία μετά έγινε με πιο σταθερή βάση με πασσαλόμπηξη κτλ. Εκείνο το χρονικό διάστημα ο εισαγγελέας είχε δώσει -για όσους θυμούνται- πάλι εντολή και είχε κλείσει η γέφυρα για να δούνε αν έχει επηρεαστεί και αυτή η γέφυρα επειδή η άλλη είχε πέσει.

Για να ανοίξει λοιπόν η γέφυρα έπρεπε να γίνει μια μελέτη γιατί εύκολα κλείνει, αλλά δύσκολα ανοίγει. Τώρα είμαστε στο κομμάτι του ότι για να ανοίξει η παλιά γέφυρα χρειάζεται μια μελέτη, δηλαδή κάποιος να υπογράψει ότι είναι εντάξει για να περνάνε τα οχήματα, ο κόσμος κτλ»


Όσο για «τον χρόνο που θα πάρει η πραγματογνωμοσύνη μόλις ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα σε λίγες ημέρες θα μας το πουν οι πραγματογνώμονες, αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν» λέει ο κος Λουρίκας και τονίζει πως «θα πούμε ότι χρειαζόμαστε επείγοντες χρόνους ή δυνατόν και αύριο ακόμα, αλλά με σωστή δουλειά».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο αναγκαστικός  εγκλεισμός  στα σπίτια,  οδήγησε  πολλούς στο να συμβιβαστούν, να αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σταδιακά στα καλά της εικοσιτετράωρης διαβίωσης σε οικογενειακή μορφή.